Fetter Erik: megmutattam, hogy a legjobbakkal is felveszem a versenyt

A 21 éves Fetter Erik a kiváló tavalyi éve után javában készül az idei megméretésekre – Mallorcán kezdődik majd a kerékpáros-versenyszezon.

Fetter Erik, az olasz UCI ProTeam Eolo-Kometa profi kerékpárosa tavaly remekül szerepelt az Európa-bajnokságon, az őszi világbajnokságról pedig most osztotta meg gondolatait. A fiatal bringás legnagyobb célja a szezon első felében, hogy bekerüljön csapata Giro d’Italia-keretébe.

„Nagy reményekkel utaztam a világbajnokságra, főképp az Európa-bajnokságon nyújtott formám miatt – mondta a Csupasportnak a 21 esztendős Fetter Erik. – A kontinensviadalon megmutattam, még a legjobbakkal is fel tudom venni a versenyt, esélyes vagyok akár a győzelemre is. Tudtam, hogy bennem van a jó eredmény. A szövetségi kapitánnyal azt beszéltük meg, hogy mindent vagy semmit mottóval vágok neki a mezőnyversenynek. Kivárok a végsőkig, nem mutatom meg magam, majd a végén egy nagy támadással a dobogós helyekért harcolok.

A döntő pillanatban egy kicsit be lettem zárva, az utolsó nagyobb emelkedő alján nem tudtam támadni, míg egy olasz srác jobb helyzetből támadhatott. Nem tudtam elé kerülni, sőt ellógott a mezőnytől. Onnantól kezdve a maradék harminc versenyző nem dolgozott össze, így nem is tudtuk utolérni.

Fotó: D. Sackett

Hiába voltak olyan erős nemzetek, mint Belgium, Németország vagy Hollandia, ők sem dolgoztak össze, inkább egymást nézegették… Ez nagy hiba volt.”

A 21 éves bringás hozzátette, tudta, hogy a sprintben nem lesz túl sok esélye, így egy kilométerrel a cél előtt támadott, ami jó ötletnek tűnt. Ám egy olasz vele tartott, és minden megtett, hogy hátráltassa, és ne érjék utol az előttük tekerő versenyzőt. A mezőnyversenytől többet várt, de az időfutam jól sikerült, ott a tizennegyedik helyen ért célba.

A kerékpáros jónak értékeli az elmúlt évét – bár az esztendő elején voltak hullámvölgyei, később jó eredményeket ért el. Az időfutam országos bajnokság megnyerése mellett először diadalmaskodott külföldi profi versenyen, a franciaországi Tour de Limousin utolsó szakaszán és a trentói Európa-bajnokságon elért negyedik helyezést is értékes eredménynek tartja.

„A legnagyobb cél 2022 első felében, hogy bekerüljek csapatom Giro d’Italia-keretébe – fogalmazott. – Elég jó esélyt látok rá, hiszen ha rangsorolni kellene a versenyzőket a csapatban, körülbelül a második helyre tenném magam. Tavaly öt győzelmet szerzett a csapat, ebből hármat Lorenzo Fortunato, kettőt pedig én. Nyugodt vagyok, ám tudom, nem ülhetek ölbe tett kézzel, jól kell teljesítenem, hogy biztosan ott legyek a keretben. Emellett szeretnék minél több versenyen egyenletesen jó teljesítményt nyújtani, egyúttal versenyeket akarok nyerni.”

A bringás decemberben egy hetet Valter Attilával közösen készült Spanyolországban, ezután csatlakozott a szintén az országban edzőtáborozó csapatához. Részt vesz csapata január 10–22-ig tartó spanyolországi edzőtáborában, s a tervek szerint Mallorcán kezdődik a versenyszezon.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Még, hogy nem lehet hegynek felfele snowboardozni – csak helikopter kell hozzá!
Az Országos Kéktúra útvonalát is érinti a decemberben átadott Bátor tanösvény
Korok Fatima célja uszony nélküli kategóriában a 74 méteres mélység elérése
Maráz Zsuzsanna: a hosszú távok hőse, aki nem is akart ultrafutó lenni
Bódis Tamás mellett gyorsabb, hatékonyabb és szebb lett a futása

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Sziklamászóból lett bázisugró lőtte a múlt év legmenőbb szelfijét
Az oroszok annyira kemények, hogy néha fürdőruhában síelnek Szibériában

Hegymászás

Véget ért az Eseményhorizont: Klein Dávid és Suhajda Szilárd külön folytatja
Gyorsmászás a Dhaulagirin, viszontagságok a Kazbegen és a Csomolungmán
Expedíció a Tofana di Rozes déli falának első megmászása után százhúsz évvel

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában
Varázslatos téli élmények Karintiában, az Alpok vonulatainak déli oldalán
Az osztrák Grand Canyon és más elképesztően szép kirándulóhelyek
Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.