Hat magyar versenyző is rajthoz áll a franciaországi BMX-világbajnokságon

A BMX-cross nantes-i seregszemléjén rég nem látott létszámú küldöttség képviseli hazánkat, közöttük van az idei Eb-hetedik Farkas Bendegúz is.

Még el sem kezdődött a BMX-világbajnokság, egy sikert máris elkönyvelhetünk: Bujáki Bence jelentős szerepelt vállalt, hogy megépüljön minden idők egyik leggyorsabb pályája a franciaországi Nantes-ban, ahol július 26. és 31. között rendezik a nyári olimpia programjában is szereplő BMX-cross (racing) egyik legjelentősebb nemzetközi seregszemléjét, a világbajnokságot.

Összesen négy kategóriában, cruiserben, nőiben és férfiben, valamint mastersben rendeznek futamokat, és ami örvendetes, hogy utóbbi kivételével minden versenyszámban elindul magyar BMX-es. A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) honlapja közzétette a világbajnokságon indulók listáját, amelyen hat honfitársunk neve is szerepel. A legtöbb magyar – négy – a férfimezőnyben próbál szerencsét.

„Markó Norbert és Markó Benedek, illetve Kiss Bence jó ideje az Egyesült Királyságban él, így őket nem ismerem – árulta el Vincze Gergely, a válogatott szövetségi kapitánya, a Gencsapáti KSE és a Sopron BMX edzője. – Tanítványaimat, Réczeg Bencét és Farkas Bendegúzt annál inkább. Bence agresszív versenyző, az edzéseken igencsak odateszi magát, ám a versenyeken egyelőre keveset láttam ebből. A legutóbbi kontinenstornán ugyanakkor továbbjutott a selejtezőkből, és idén több nemzetközi kupaviadalon is elindult. Mivel még csak nyolcéves és rutintalan, szerényebb célokkal vág neki az világbajnokságnak, de ha legyőzi a lámpalázát, szép jövő elé nézhet. Bendegúzt szerencsére kevésbé kell bemutatnom a hazai BMX-rajongóknak, már remekül elsajátította a versenytechnikát, és egészen jól ismeri a szakág csínját-bínját, ráadásul több nemzetközi megméretésen is remekül helytállt. Reicher Flóra egészen tavaly májusig volt a tanítványom, azóta kevésbé látok rá a teljesítményére. Siker lenne, ha egyszer-kétszer továbbjutna a selejtezőből.”

Régóta várjuk, hogy újra BMX-es sikereknek tapsolhassunk a szakágban. Legutóbb a 2008-as pekingi olimpián a hódmezővásárhelyi Hódi Anikó és a soproni Radasics Vilmos képviselte a magyar színeket. Előbbi a 31., utóbbi az előkelő 12. helyen végzett.

Ha időben távolabbra tekintünk, emlékeznünk kell arra is, hogy Hódi Anikó aranyérmes lett a 18 éven aluliak között a cruiser kategóriában, míg a juniorok között ötödikként zárt a 2003-as franciaországi korosztályos BMX-cross Európa-bajnokságon. Hovatovább az akkor 12 éves Rozsenich Gábor – szintén az Eb-n – ezüstérmet szerzett korosztályában.

Jóllehet itthon nem a BMX-racing a kerékpározás legnépszerűbb szakága, kétségtelen, az elmúlt években nálunk is elindult valami. Utánpótláskorúakban nincs már hiány, hiszen a BMX Sopron SE – fáradtságos és kitartó munkával – évről évre új tehetségeket fedez fel, és indít el pályájukon. Legutóbb például a 14 éves Farkas Bendegúz örvendeztetett meg bennünket: a fiatal versenyző hetedik lett a július 8. és 10. között a belgiumi Desselben megrendezett Európa-bajnokságon, és rajta kívül két másik magyar versenyző is bejutott a döntőbe saját versenyszámában.

Farkas Bendegúz hetedik helyen végzett a belgiumi Európa-bajnokságon. Fotó: Sopron BMX/Facebook

„Bendegúz a legutóbbi kontinenstornán remekül szerepelt, végig kiegyensúlyozott, meggyőző teljesítményt nyújtott. Világbajnoki szereplésével kapcsolatban rendkívül derűlátó vagyok, mivel a pálya nagyon rövid – a legutóbbi francia kupaviadalon a topkategóriás elitversenyzők huszonnyolc másodperc alatt mentek végig rajta –, és ha ezen a pályán jól elkapod a rajtot, nagy az esélye, hogy szép helyezést érsz el. Na már most Farkas Bendegúz remekül rajtol, így kíváncsian várom, miképp áll helyt élete első világbajnokságán. Elsődleges célja, hogy bejusson a legjobb tizenhat közé, a többit majd meglátjuk.”

A BMX-világbajnokságon induló magyar versenyzők névsora

Crusier: Markó Norbert
Férfiak: Farkas Bendegúz, Kiss Bence, Markó Benedek, Réczeg Bence
Nők: Reicher Flóra

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger és Hemsworth is imádja a könnyen elérhető teljesítményfokozót
Tizenöt éves csúcsot döntött meg a skót a világ egyik legveszélyesebb hajózási vizén
Újra itt az esély a fogaskerekű legyőzésére a hegyvidéki emelkedőn
Volt, hogy felmentették testnevelésóra alól – ma vallja, a sport kitartásra nevel
Páros edzésgyakorlattal nyűgözte le rajongóit a Beckham-házaspár – videóval!

Videók

Másfél percnyi félelem: veszélyes séta egy kötélen a havas hegycsúcsok között
Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe
Íme a bizonyíték: ésszel és erővel a fizika törvényei is legyőzhetőek

Hegymászás

Patagóniai kaland: elzárva a külvilágtól a legnehezebb utat kellett választaniuk
A Jégharcosok megmutatták a világnak, hogy semmi sem lehetetlen a Himalájában
Értékesebb egyik a másiknál? Hegymászás mesterséges oxigénnel és anélkül

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.