Már 40 éves a mountain bike

Idén negyven éve kezdték el tömegesen gyártani a mára elképesztő népszerűségnek örvendő mountain bike-ot. Ennek kapcsán összeszedtünk három érdekességet a szinte mindenki által jól ismert kerékpárról.

Bár a mountain bike már a mai harmincasok számára is annyira természetes része a mindennapoknak, mint sok egyéb, viszonylag friss gyártmányról van szó. Az első tömeggyártású mtb-t ugyanis mindössze negyven évvel ezelőtt, 1981-ben kezdték el gyártani, stumpjumper néven – a modell modern verzióját a mai napig árulják. A meglehetősen borsos, 750 dolláros ára ellenére napok alatt elkapkodták az első ötszáz, egyenként tizenhárom kilós darabot. A mtb hódítása azóta is tart, pedig a szponzorok eleinte nem láttak benne nagy fantáziát. Manapság viszont szinte mindenkinek van valamilyen mtb-s élménye, a kerek évforduló alkalmából pedig összegyűjtöttünk három érdekességet a legendás kerékpárral kapcsolatban.

LOVAK HELYETT

A mai hegyikerékpárok klasszikus elődjét már az 1890-es években használták az amerikai hadseregben.

Az úgynevezett Buffalo Soldiers ezred tagjai lovak helyett alkalmazták ezeket a kezdetleges kerékpárokat, mivel nemcsak halkabbak és gyorsabbak voltak, de etetni és itatni sem kellett őket, a felszerelés cipelését és a haladást viszont megkönnyítette. Persze ennek sok köze nincs a mai mountain bike-okhoz. Azoknál ugyanis nemcsak jóval nehezebbek voltak (megpakolva több mint harminc kiló) ezek a bringák, de váltó, fékrendszer és lengéscsillapító sem volt rajta.

5400 MÉTER MAGASBAN

Oké, a mountain bike-ot alapvetően a hegyekre, terepre tervezték, de azért nem a legmagasabb hegyekre és a legrázósabb terepekre. Nos, az eddigi csúcs bizonyos szempontból az 5416 méter magasan fekvő, az Annapurnán található Thorong La hágóról történő 120 km-es leereszkedés, ami három napig tartott, és látványos felvételek is találhatóak róla. Sokat elárul, hogy az első napon megtett ötven km-en jóformán a pedált sem kellett tekerni. Nézni is elképesztő, átélni pedig bizonyára életre szóló élmény lehetett.

LEGGYORSABBAN, LEGMESSZEBBRE

Mit gondolnak, mi a maximális sebesség, ami elérhető egy mountain bike-on? Nos, gyanítjuk, rosszul tippeltek.

A csúcsot Eric Barone tartja, akinek 2017-ben a francia Alpokban 268 km/h volt a maximum sebessége, amit még egy jobb sportautó is megirigyelhet.

És hogy milyen messzire lehet jutni két nap alatt egy mtb-vel? Ebben Adrian Ellul tartja a rekordot, aki 2015-ben negyvennyolc óra alatt 1000 km-t tekert.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.