Megtapasztalta, mi a profizmus: kemény kritika a magyar pályakerékpár felé

Szalontay Sándor Svájcban megtapasztalta, milyen a profizmus, manapság a lengyel szövetségi edzővel folyamatosan konzultál, s gőzerővel készül az idei versenyeire.

Szalontay Sándor pályakerékpáros elmondása szerint megtapasztalta a magyar valóságot, és a 2014-es svájci túrája során jött rá, hogy miként működik a profi világ a bringázásban. Edző nélkül, önállóan készül az előtte álló feladatokra, idén kiemelten fontos szezon vár rá, hiszen elkezdődik a 2024-es párizsi olimpiai kvalifikáció.

„Kétezerhétben vettem egy versenykerékpárt magamnak, mellette edzettem, és egyszer csak beleszerettem a bringázásba. Ezzel kezdődött minden – emlékezett vissza a 31 esztendős Szalontay Sándor. – Még ebben az évben a KSI-hez kerültem, és egyből olyan közegben találtam magam, ahol közel kerültem a tűzhöz. Az első bajnokság után úgy döntöttem, hogy van értelme a folytatásnak, így célokat tűztem ki magam elé. Igaz, az utam elég rögös volt, hiszen meg kellett küzdenem a magyar valósággal, és mára úgy érzem, tisztelnek.”

Szerinte ahol nincs pálya, se edző, se megfelelő utánpótlás, ott hamar kiderül, hogy nehéz magasabb szintre jutni. Van összehasonlítási alapja, kétezertizennégyben volt lehetősége néhány hónapra kiutazni Svájcba, ahol látta, miként működik a pályakerékpározás profi módon. Remek edzőközpontba került, és elkezdett felfelé ívelni a karrierje, az összes egyéni rekordját megdöntötte, és ott érezte először, hogy a nemzetközi mezőnyben van a helye.

A magyar bringás a svájci mellett francia példát is hozott fel, szerinte egy létesítmény még önmagában nem feltétlenül vonz tömegeket, ám létre lehetne hozni úgy, hogy remekül működjön. Franciaországban legalább ötven olyan pályakerékpáros köröz egy-egy csarnokban, aki legalább az alapokkal tisztában van, így nem ütköznek össze.

„Svájcban azt láttam, hogy van egy rendszer, ami működik. Van naptár, órarend, megfelelő edzők és remek pályák. Mindenki a saját dolgával foglalkozik, nem üti bele az orrát a másikéba, a versenyző versenyez, az edző edzést tart, a masszőr masszíroz, a portás pedig kinyitja és becsukja a kapukat.”

A Kőbánya Cycling Team versenyzője edző nélkül készül, pontosabban saját maga trénere. Néhány éve magát készíti fel a versenyekre, de természetesen külföldi szakemberekkel folyamatosan tartja a kapcsolatot. Az évek alatt kiképezte magát, el tudja látni az edzői feladatokat, szakmailag sokat tanult, és megvan a megfelelő felszerelése is. Olyan külföldi kapcsolatokat épített ki, hogy bármikor ki tud menni valahova gyakorolni vagy edzőtáborozni.

„A lengyelekkel például kifejezettem jó a kapcsolatom, náluk egyre jobb a pályakerékpár helyzete – folytatta Szalontay. – Remek eredményeket értek el a közelmúltban, a lengyel szövetségi edzővel gyakran konzultálok, sokszor elmondom neki az észrevételeimet magammal kapcsoltban, ő pedig a legtöbbször megerősíti ezeket. Ha kimegyek a lengyel csapathoz, teljesen máshogy fogom fel a munkát, más motiváció dolgozik bennem az ottani körülmények között. Kint azon a szinten jár az agyam.”

Szalontay a decembert végigedzette, majd egy versennyel zárta azt az időszakot. Január 3. és 12. között a szlovéniai Novo Mestóban edzőtáborozott a magyar srácokkal együtt, amit elmondása szerint hellyel-közzel ő szervezett le. Nem volt ismeretlen neki a helyszín, hiszen ősszel itt rendezték a pályakerékpáros országos bajnokságot, ahol három számban is diadalmaskodott: megnyerte a keirint, az egy kilométeres időfutamot és a sprintet.

Mivel szívügye a magyar pályakerékpár, próbálja segíteni azokat fiatalokat, akik komolyan gondolják a bringázást. Szerinte remek volt a novemberi országos bajnokság, köszönhetően annak, hogy kiváló a Novo Mestó-i pálya és a létesítmény, úgy gondolja, ilyen közegben mindig nagyon jó sportolni.

Mivel ebben az évben elkezdődik a 2024-es olimpiai kvalifikáció, kiemelten fontos szezon előtt áll a magyar bringás. Idén Európa- és világbajnokságot rendeznek, valamint világkupaversenyeket, amelyek eredménye beleszámít az ötkarikás játékok kvalifikációjába.

„Keményen készülök, megvannak a céljaim. Beszereztem egy új eszközt, amelynek segítségével folyamatosan tudom ellenőrizni a teljesítményem, látom a lábfordulatszámot, a teljesítményadatokat vagy éppen a pulzust. Sőt, a watt-teljesítményt is, amelyből sok mindenre lehet következtetni – tette hozzá. – Áprilisban jön a glasgow-i világkupa, amit egy kemény felkészülés követ a müncheni Európa-bajnokságra. Utána kiderül a további világkupa-menetrend, majd a világbajnokságra is lehet figyelni. Sok kisebb verseny is lesz idén, feszített tempóban haladunk.”

A sportoló azzal zárta a beszélgetést, alig várja már, hogy elkészüljön az új kőbányai pálya, hogy nyártól ott tudjon készülni, hiszen ha itthon edz, akkor az országúton közlekedik, ami nem veszélytelen.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta komoly versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság
Hallucinált, és dekoncentrált volt, de teljesítette a kitűzött célját
Megvédte a címét, 41 óráig volt a pályán, a legendás versenyről viszont lemondott

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.