Nagy küzdelem a domborzattal

Már kapható az újságosoknál Bringázás 2018 magazinunk: a benne lévő kupon húsz százalék kedvezményre jogosít kerékpár vagy felszerelés vásárlásánál az egyik nagy sportáruházláncnál. Ezúttal a tereppályákról szóló cikkünkből szemezgettünk.

„Magyarországon az elsődleges problémát a szegényes terepviszonyok jelentik, az európai enduróversenyeken a cél gyakran magasabban fekszik, mint hazánk legmagasabb pontja, a Kékes-tető – mondta Tarr Tamás nemzetközi enduróversenyző, aki kerékpárpályákat is épít, elsősorban Ausztriában, Németországban, Svájcban és Szlovéniában. – Márpedig az endurószakágban a szintkülönbség leküzdése igenis számít, míg a downhillben Magyarországon egy két-három perces pályán legalább egy percen keresztül sík terepen kell tekerni az úgynevezett átkötő szakaszon.”

Külföldön egyre inkább elterjedt az aszfaltborítású pálya, amelynek kialakítása legalább annyi szakértelmet igényel, mint a természetes környezetben megépülő pályák. Rendszerint sík helyen épül, s szintén tereprendezéssel kezdődik, vagyis az elhordott földterület helyén épül meg a pálya alapja, amely egy 10 centiméteres, kőzúzalékkal vegyített réteg, a felső részre pedig egy ugyancsak 10 centiméteres, fagyálló aszfaltréteg kerül.

„A mesterséges, szilárd burkolatú pályák korábban inkább betonréteget kaptak, de négy-öt esztendeje már kizárólag aszfaltból készülnek, mert kiváló a kopásállósága, s külföldi cégek öt év garanciát vállalnak rá. Karbantartás szempontjából fontos, hogy nem gazosodik, az esztétikai szempontokat pedig utólag is figyelembe lehet venni, mint például a pálya szélének füvesítését. Az aszfaltburkolatú pályák előnye továbbá, hogy a karbantartás nem igényel szakértelmet.”

Magyarországon inkább a földes, természetes környezetben kialakított terepkerékpár-pályák gyakoriak, fenntartásuk azonban szakértelmet igényel.

„Szabadidősport keretében egyre többen használják, de rendszeresen inkább egyesületek veszik igénybe. Valójában a földréteg mellett murva is kerül a pályára, amely megakadályozza a tócsák és sárréteg kialakulását.”

Természetesen, mint a sport bármely szakágában, a terep-kerékpározásban is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az utánpótlásra. De vajon a fiatalok is használhatják-e a felnőtteknek kialakított pályákat?

„Persze, előfordul, de manapság kifejezetten gyermekek részére használatos pályákra is kapunk megrendeléseket. Leginkább általános iskolák mellett épülnek, vagyis ugyancsak mesterséges domborzattal. Továbbá fontos tényező, hogy a méretek lényegesen kisebbek, olykor szándékosan is, hogy a felnőttek vagy kamaszok ne használhassák. Mondjuk, külföldön nem lenne probléma ebből, de Budapesten biztosan igénybe vennék a bringások a gyerekpályákat is, mert kevés az alternatíva.”

Magazinunkban részletesen bemutatjuk az eplényi, lillafüredi, csömöri pályát és a Hermina bringaparkot is.

Repkednek a milliók

Hazai viszonylatban mérve nem olcsó egy mesterséges burkolattal ellátott pálya megépítése. Az árak cégenként eltérőek ugyan, de nagyjából bruttó kétszáz euró egy négyzetméternyi terület, vagyis egy 50×20-as, ezer négyzetméter területű, átlagos méretű pálya kétszázezer euróból, hozzávetőlegesen hatvanhárommillió forintból épülhet meg. Persze egy egyszerű pályát úgy tizenöt-húszmillió forintért is megkaphatunk, de esetleg a két kanyar és három ugrató csökkenti az élvezeti értéket.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Úgy taktikázott, hogy ne szálljon el a pulzusa, pályacsúccsal győzött az UTH-n
Kis híján elaludt a frissítő állomáson, végül bronzérmet szerzett a 48 órás vb-n
Eszkimó hagyatékból született a harcos kajakpóló
Amit nem érdemes kihagyni: erőnléti edzések a futók számára
Hibázott, de női magyar csúcsot döntött és bronzérmet szerzett a 48 órás vb-n

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.