Száguldás bringán, csaknem százhetvennel

Az osztrák Markus „Max” Stöckl imádja a sebességet, pályafutása során több sebességrekordot is megdöntött hétköznapi kerékpáron. Lelkesedése nem csillapodik, újabb csúcsdöntésre készül.

Százhatvanhét kilométer per órás sebességgel száguldozni egy átlagos személyautóval is rendkívüli teljesítmény, nemhogy hegyikerékpárral. Az osztrák Max Stöckl 2017 februárjában egy hétköznapi gravel kerékpár nyergében javította meg a downhill gyorsasági világrekordot, amelyet azóta sem sikerült senkinek felülmúlnia.

Mint arról korábban írtunk, ez a fajta kerékpár jóformán egyesíti az országúti bringák, a hegyikerékpárok, a cross-, a cyclocross- és a túrakerékpárok előnyeit, így nem csoda, hogy csúcstámadásra is kiválóan alkalmas.

Az osztrák kerekes 2011-ben egy nicaraguai vulkán lejtőjén ért el 164.95 kilométer/órás sebességet gravel bringán, ezzel átadta a múltnak Eric Barone rekordját.

Hat évvel később saját világcsúcsát múlta felül, ezúttal 167.6 kilométer/órás sebességgel hasított – mégpedig egy 45 fokos lejtőn a chilei Atacama-sivatagban, 4000 méter tengerszint feletti magasságban.

Hihetetlen, de mindössze tizenegy másodpercre volt szüksége, hogy elérje a csaknem 170 kilométer/órás sebességet az 1200 méter hosszú lejtőn. Érdemeit növeli, hogy egy hétköznapi, boltban kapható gravel kerékpáron sikerült neki.

 


„Elképesztően kimerített, pedig mindössze húsz másodpercig tartott – mondta a sikeres rekordkísérletet követően. – Nem tudom szavakba önteni, mennyire boldog vagyok. Gurulás előtt, ahogyan lefelé bámultam a hegytetőről, egyszer csak »megütött« az adrenalinlöket, s ettől nagyon beindultam. Névtelen hősként értem a lejtő aljára a semmi közepén, ennek ellenére nagyon élveztem minden pillanatát.”

Stöckl 1992-ben, 18 évesen kezdett kerékpározni, majd 1999-ben felállította első világrekordját: egy sorozatgyártmányon ért el csaknem 190 kilométer/órás sebességet a franciaországi Les Arcs télisport-központ lejtőjén. Később, 2007-ben újabb világrekord tulajdonosa lett, ezúttal a chilei La Parva sípályán száguldott le 210 kilométer/órával egy átlagos Intense M6-os hegyibringán.

 

 

Mint ahogyan utaltunk rá, 2017-es, azóta is megdöntetlen világrekordját egy teljesen hétköznapi kétkerekűn érte el.

„Normál hegyibringa, nincs olyan alkatrésze, amelyet ne lehetne megvenni bármelyik biciklisboltban – magyarázta. – A világcsúcsot egy topkategóriás gravel kerékpárral értem el, amelynek alkatrészei kitűnő minőségűek, de egyiket sem különleges célra gyártották.”

Stöcklnek – akit 100 kilogrammos súlya és 190 centiméteres termete miatt csak Herkulesnek becéznek – további tervei vannak. Szeretné megdönteni a havas lejtőn, prototípus kerékpáron elért 227.72 kilométer/órás sebességrekordot, amelynek Eric Barone a birtokosa (Barone egy kifejezetten erre a célra tervezett járgányon érte el), és – szintén gravel prototípussal – kavicson is szeretné felülmúlni a francia kerekes 172 kilométer/órás világcsúcsát.

„Elképesztő nehéz újabb és újabb rekordokat megdönteni. Százhatvan kilométer per órás sebesség felett minden egyes plusz kilométer per óra igazi kínszenvedés. Ha azonban el akarjuk érni a kitűzött célt, vagyis a csúcsdöntést, úgy kell tennünk, mint a pókerben, és be kell mondanunk az all-int” – mondta a rekordöntés nehézségeiről Stöckl.

Fotók: Red Bull

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A görögországi versenyek motiválják igazán
Nem rendezik meg többet az Authentic Phidippides Runt
Mindent megtesz, hogy bekerüljön a 24 órás válogatottba
Fighters’ Run Budapesttől kőhajításnyira áprilisban
Ötven és száz kilométeres versenyt is megnyert már az idén

Videók

Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól
Te meddig tudsz dekázni? Ő a Mount Everestig!

Hegymászás

Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített
Három nap és két éjszaka a halálfalban: kőzápor után magyar siker az Eigeren

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.