Testi fogyatékkal élő amatőr bringások bámulatos teljesítményei

Ha az elszántság lelkierővel társul, nincs az a távolság, amelyet a hátrányos helyzetben lévő amatőr kerékpárosok ne tudnának legyőzni.

Az alábbiakban bemutatunk négy elképesztő teljesítményt, amelyet testi fogyatékkal élő szabadidő-kerékpárosok mutattak be, és amellyel örökre beírták magukat a bringázás nagykönyvébe. Noha egyedülálló történet az övék, összeköti őket a gyógyulás vágya és a biciklizés szeretete.

 

Walter William Greaves

Gondolták volna, hogy már a múlt század elején, nem sokkal azután, hogy a kerékpár nagyjából elnyerte mai formáját, voltak olyan fogyatékkal élő biciklisták, akik rekordokat döntögettek? Nos a brit Walter William Greaves egy volt közülük. Tizennégy éves korában egy autóbalesetben elveszítette bal alkarját, s mivel a veszteséget nem tudta feldolgozni, egy életre az alkohol rabja lett.

 

 

Szerencsére a kerékpározásban menedékre lelt, és 1936-ban összesen 73 037 kilométert tekert le – havonta több mint 6000 kilométert, ami átlagban napi 200 megtett kilométert jelent –, s ezzel felállította az egy kalendáriumi évben bringával megtett távolság világrekordját. Egy nappal később, 1937. január 1-jén három másik kerekes, a brit Bernard Bennett, a francia René Menzies és az 1933-ban felállított rekordját elvesztő ausztrál Ossie Nicholson rajtolt el, hogy felülmúlja Greaves teljesítményét. Mindhármuknak sikerült, Bennett 73 710, Menzies 99 073, Nicholson 100 837 kilométerig jutott az év végéig. Greaves azonban végleg bevonult a kerékpározás történelemkönyvébe, hiszen ő egy kézzel volt képes fantasztikus teljesítményre – 1987-ben hunyt el 80 évesen, Parkinson-kórban.

 

Christian Haettich

A francia szabadidő-kerékpárost még 15 éves korában, motorozás közben elütötte egy autó, aminek következtében elveszítette bal lábát és bal alkarját, így jóformán újra kellett kezdenie az életét.

„Minden megváltozott – emlékezett vissza később. – Nem volt könnyű feldolgoznom, hogy tizenöt évesen elvesztettem az egyik lábamat és a karomat. Meg kellett tanulnom újra élni, és meg kellett barátkoznom a gondolattal, hogy állandóan megbámulnak, és mindenhonnan kiközösítenek. A legelején megfordult a fejemben, hogy öngyilkos leszek.”

 

 

Szerencsére nem így történt. Megházasodott, gyermekei születtek, majd a harmincas évei közepén elhatározta, hogy újra megtanul kerékpározni. Először csak a környékbeli dombokat mászta meg, majd egyre messzebbre merészkedett, végül 2014-ben letekerte a háromhetes, 2575 kilométer hosszú, a Dolomitokon, az Alpokon és a Pireneusokon átvezető Haute Route amatőr bringásversenyt, amely összesen 60 kilométer szintemelkedést foglal magában. A tíz versenyző egyike, akinek sikerült befejeznie a viadalt.

 

Jan Kalden

A holland sportember 2005-ben állította fel a 24 órás kézikerekes kerékpározás világrekordját. Korábban kommandósként szolgált, de 1998-ban egy balesetben elveszítette mindkét lábát, ezért kézihajtányos bringába kényszerült.

Úgy hozzászokott a járgányhoz, hogy a hollandiai IJssel-tó körül 2005. szeptember 25-én megdöntötte a 24 órás kézikerekes kerékpározás világrekordját.

Aznap összesen 456.4 kilométert tett meg. A teljesítményéért járó díjat a korábbi belga válogatott kapustól, Jean-Marie Pfafftól vehette át.

 

Akshay Singh

A 27 éves indiai paraatléta – akinek hiányzik a jobb lábszára – öt nap alatt 1500 kilométert tett meg kerékpáron protézissel, ezzel világrekordot állított fel.

 

 

Kanpurból 2020. január 27-én reggel 10 órakor indult, és január 31-én délután öt órakor érkezett Mumbaiba Fuzi 7 Gear Road kerékpárján. Küldetésének célja az volt, hogy további mozgásra ösztönözze az indiai parasportolókat.

Fotók: Facebook

Címlapon:Christian Haettich

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Napszúrást kapott, mégis megnyerte a MyWay240-et
Lélegzetelállító séta a magasban, 2.2 kilométeren át egyensúlyozott – videóval
Ne lepődjünk meg, ha jön a medve a Kinizsi Százason
Tizennyolc hónap után hitelesítették az elképesztő rekordot
Korlátozott számban férfiak is indulhatnak a vasárnapi női futóversenyen

Videók

Játszótér, ami nem a gyerekeké – de melyik felnőtt mer felülni erre a hintára?
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Ez több mint ugrálás a mólóról: bátor gyerekek akcióival lassan beindul a nyár

Hegymászás

Elkészült a filmelőzetes Erőss Zsolt elvesztéséről, felesége szemszögéből
Kevesebb mint 190 nap alatt teljesítené a tizennégy nyolcezrest a hegymászónő
Mindkét lábát elveszítette, de hét évvel később feljutott a Mount Everestre

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán
Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.