Nyitott szívműtétek után lett a hódeszkázás legendája – Shaun White elköszönt

A félcső ura, Torino, Vancouver és Pjongcsang háromszoros olimpiai bajnoka a pekingi játékokon versenyzett utoljára.

Nem is rossz ahhoz képest, hogy az elején az is kérdés volt, egyáltalán megmarad-e…

Shaun White neve fogalom a téli sportolók, azon belül is a hódeszkások között. A 36 éves amerikai a sportág legnagyobb alakjaként egy teljes generációnak mutatta az utat, milliók nőttek fel a trükk­jein, utánozhatatlan stílusával jó előre megalapozta a snowboard népszerűségét világszerte. A félcső ura, Torino, Vancouver és Pjongcsang háromszoros olimpiai bajnoka elbúcsúzott: a pekingi olimpia magyar idő szerint péntek hajnali döntője pályafutása utolsó versenye volt, a szám legidősebb ötkarikás indulójaként zárta le páratlan pályafutását.

A „Repülő Paradicsom” becenevet legendás vörös hajzuhatagáról kapta – naná, hiszen írek a felmenői, mellette olasz ősökkel is büszkélkedhet, tőlük meg bohém, életvidám temperamentumát örökölte. Pedig veleszületett szívrendellenességgel látta meg a napvilágot, emiatt csecsemőkorában két nyitott szívműtétet kellett rajta elvégezni. Akkor nem sokan gondolták volna, hogy a kis Shaun valaha egy sportág úttörőjévé és non plus ultrájává növi ki magát egy szép napon.

Fotók: AFP

Mégis így lett, White rácáfolt a kétkedőkre, méghozzá alaposan. Már igen hamar elkezdett érdeklődni a deszkák iránt, a gördeszkába és a snowboardba szeretett bele.

Alig volt hétéves, amikor megnyerte élete első versenyét hódeszkában, kilencévesen pedig szárnyai alá vette a „gördeszkaisten” Tony Hawk. Innentől pedig nem volt megállás.

Shaun már tinédzserkorában profi gördeszkásnak állt, emellett a snowboardot is nyomta rendületlenül, s annyira tehetségesnek bizonyult mindkettőben, hogy jóformán már gyerekfejjel megtalálták a szponzori szerződések. Nem véletlenül: ő lett az első, aki az X Games téli és nyári verziójában egyaránt elindult, 2003 és 2009 között például a snowboardosok slope­style számában öt ízben is diadalmaskodni tudott. Képességeiről sok mindent elárul, hogy 15 évesen egyetlen hajszállal, 0.3 ponttal maradt le az olimpiáról az amerikai válogatón, ez úgy felpaprikázta, hogy ezt követően a torinói kvalifikációs időszakban mind az öt nagydíjat megnyerve szerezte meg a kvótát a 2006-os téli játékokra a félcsőben.

White 2006-ban, még hosszú hajjal (Fotó: AFP)

White hamar közönségkedvenccé vált az Államokban: a kamera imádta őt, ő imádta a kamerát, ez pedig roppant gyümölcsöző kombinációnak bizonyult. Sorra kapta az ilyen-olyan felkéréseket, a fősodrú média is hamar felfedezte, ő pedig lubickolt ebben a szerepben: még saját snowboard-videojátékot is kiadott (mentorához, a gördeszkás Tony Hawkhoz hasonlóan), és hollywoodi filmekben kapott epizódszerepeket.

Alig volt 19, amikor Torinóban megnyerte első olimpiai aranyát félcsőben, ekkor ragasztották rá a „Repülő Paradicsom” becenevet a sisak vagy sapka alól kiszabaduló rakoncátlan vörös hajtincsek láttán. Négy évvel később, Vancouverben gond nélkül megvédte címét, népszerűsége az egekben volt – ám mint minden sportoló esetében, az övében is akadtak hullámvölgyek. A 2014-es szocsi játékokon például várakozáson alul szerepelt („csak” negyedik lett félcsőben), majd jött egy még nehezebb időszak. Előbb 2017 októberében – már a pjongcsangi játékokra készülvén – edzésen horrorbalesetet szenvedett Új-Zélandon.

Egy elrontott trükk után arccal előre zuhanva fogott talajt, több mint 60 öltésre volt szükség, hogy rendbe hozzák az arcát. Kitartását, alázatát és elhivatottságát mutatja ugyanakkor, hogy idejében felgyógyult, így el is indulhatott Pjongcsangban, s ha már ott járt, ismét aranyérmet szerzett.

Ezzel ő lett az első háromszoros olimpiai bajnok hódeszkás.

Az év végén azonban mással került a bulvármédiumok címlapjára. White gitározik, játszik is egy rockbandában, a Bad Thingsben – amelynek női dobosa szexuális zaklatással vádolta meg. White végül peren kívül egyezett meg a hölggyel, s azóta is váltig állítja, csupán rosszindulatú rágalomhadjáratról volt szó.

Shaun White Pekingben elbúcsúzott (Fotók: AFP)

A becsületében csorbult klasszis ezek után kettőzött erővel készült a pekingi játékokra, amely az utolsó versenye volt. Direkt erre az apropóra időzítette az év elején vadonatúj, saját nevét viselő ruhamárkája, a White­space bemutatását, amely különféle snowboardcuccok gyártásával foglalatoskodik.

(A cikk a nemzetisport.hu oldalon jelent meg.)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.