A Kéktúra többet jelent a teljesítésnél

A Magyar Természetjáró Szövetség közzétette a nemrégiben rendezett Kéktúrázás napja eseményvideóját, amelyből kiderül, miért szerethető Magyarország leghosszabb túraútvonala.

Tavaly ősszel, még a koronavírus-járvány második hullámának berobbanása előtt tartották a 2020-as kéktúrázás napját. A szervezők a Kéktúra 1168 kilométer hosszú útvonalát 70 részre osztották fel, és mindegyiken túravezetőkkel kísérték az eseményre jelentkezőket.

Az esemény kiváló hangulatban zajlott, erről tanúskodik a Magyar Természetjáró-szövetség videója is, amely az elmúlt hetekben készült el, és vált nyilvánossá.

 

 

„A Kéktúra lényege nem az, hogy végigmegyek az útvonalon és végeztem, hanem hogy megismerjük, bejárjuk Magyarországot. Vannak olyan gyönyörű pontok ezen a szakaszon is, hogy háromszáz métert kell letérni balra vagy jobbra egy kilátópontért, ahonnan belátod Piliscsabát, Pilisvörösvárt, a környéket vagy megnézheted a Dunakanyart. Ezt nem szabad kihagyni” – hangzik el a videóban Tombor Gézától, aki a Hűvösvölgyből induló szakaszt vezette.

A videó kiválóan visszaadja a túrázók közösségének változatosságát. Feltűnnek idősebbek, fiatalok, kisgyerekesek babahordozóval, kutyával túrázók, és mindegyik csoport képviselője elmondja, mi fogta meg a természetjárásban.

A Kéktúra kapcsán megkerülhetetlen a „Másfél millió lépés Magyarországon” című, 1979-ben indult ismeretterjesztő filmsorozat (a résztvevőkről, sztorikról mi is hosszabban írtunk), amelynek során a Rockenbauer Pál vezette stáb hónapokig járta végig a teljes túrát és kamerával rögzítette a nevezetességeket. A túrázótársadalom ennek hatására fedezte fel igazán a Kéktúrát, amelyet mostanra közel hétezren teljesítettek.

 

 

„Ez az egész összetartozás annak a társaságnak köszönhető, amely valamikor ezt végigcsinálta – mondja a videóban Szabados Tamás, a Másfél millió lépés Magyarországon operatőre. – Azok a százak és ezrek, akik az országban járják a Kéktúrát, egy kicsit ránk is emlékeznek. Mi pedig azokra a turistákra emlékeztünk abban az időben, akiknek nagyon nehéz dolguk volt, mert nem álltak rendelkezésükre olyan felszerelések, mint manapság bárkinek.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.