A pandémia betett a teljesítménytúráknak, veszélybe került a Piros 85

Kimmel Péter, a Piros 85 főszervezője nehezen élte meg, hogy a tavalyi után az idei rendezvény is elmaradt. Könnyen elképzelhető, hogy az egyesület átadja a szervezést.

Amióta a koronavírus-járvány elérte Magyarországot, és a kormány a szabadidősportokat érintően is életbe léptetett korlátozásokat, a teljesítménytúrák népszerűsége erősen visszaesett. Az előre tervezés bizonytalansága miatt sokan az instant körtúrák felé fordultak, amelyeket mindenki korlátozás nélkül, a neki legmegfelelőbb időpontban teljesíthet, mások a futás vagy egyéb kikapcsolódási formák felé mozdultak el. A hanyatlást a Magyar Vándorok Teljesítménytúrázó Egyesülete (MVTE) is megérezte, a szervezet legutóbbi teljesítménytúrája több mint másfél éve volt, a közkedvelt Piros 85 pedig 2020 után 2021-ben is elmaradt.

„Akármi is lesz, az egyesület nem szűnik meg, de nagy válságban vagyunk – mondta érdeklődésünkre Kimmel Péter, a Piros 85 főszervezője. – Keressük a megoldást, hogyan maradjunk a felszínen, így felvetődött, valakivel együtt rendezzünk, hogy ne rajtunk legyen minden teher. A lassan két éve tartó szünet mindannyiunkat megviselt, próbáljuk a csapatot különböző programokkal együtt tartani, de az ember óhatatlanul is elkezd sok mással foglalkozni. Ami engem illet, huszonhét éve kezdtem teljesítménytúrázni, 1997 óta aktívan részt vállalok a szervezésben.

Korábban meg sem fordult a fejemben, hogy egyszer félreállok, és hagyom az egészet, de a pandémia alatt más irányt vett az életem. ”

Arról, hogy mekkora munkát jelent egy olyan népszerű teljesítménytúra és futóverseny megszervezése, mint a Piros 85, Kimmel Péterrel már korábban beszélgettünk, ennek ismeretében nem csoda, ha a lelkesedés megcsappanásával elkezdett más megoldást keresni.

Kimmel Péter (balra) a járványhelyzet okozta bizonytalanság miatt lemond a szervezői feladatokról

„Amikor egy-egy beszélgetés során elejtem, hogy nem folytatnám, mindig akad érdeklődő, de a Piros 85 átadása azért nem egyszerű folyamat. Több kell egy percnél ahhoz, hogy mindent átadjak, és szeretném, ha olyasvalaki folytatná, akiben nagyobb a lendület, mint bennem.”

A lendület önmagában persze nem feltétlenül lesz elég a jelenlegi járványhelyzetben, a probléma ugyanis az egész szabadidősportot érinti. A teljesítménytúrákon az érdeklődők száma erősen megcsappant, ami könnyedén veszteségessé teheti még a népszerű rendezvényeket is. Hogy mennyire rossz a helyzet?

„Amikor legutóbb megnyitottuk a nevezést a Piros 85-re, két hónap kellett hozzá, hogy annyi nevezés érkezzen be, mint korábban három nap alatt. Ráadásul a rendezvény közeledtével sem lehetett látni felfelé ívelő grafikont, megmaradt ugyanaz a langyos nevezési kedv. A legnagyobb probléma, hogy nem látni jelét a járványhelyzet tartós javulásának, és így nincs értelme szervezni.

Hogy őszinte legyek, felelőtlenségnek tartom, amit sok szervező csinál. Beszedik a pénzt, miközben lehet, meg sem tudják tartani a versenyt.

Nem látom értelmét annak, hogy a bizonytalanra kezdjünk el szervezni, ezért azokat a nevezési díjakat is, amelyek hozzánk beérkeztek, kérésre az utolsó forintig visszafizetjük.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Még, hogy nem lehet hegynek felfele snowboardozni – csak helikopter kell hozzá!
Az Országos Kéktúra útvonalát is érinti a decemberben átadott Bátor tanösvény
Korok Fatima célja uszony nélküli kategóriában a 74 méteres mélység elérése
Maráz Zsuzsanna: a hosszú távok hőse, aki nem is akart ultrafutó lenni
Bódis Tamás mellett gyorsabb, hatékonyabb és szebb lett a futása

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Sziklamászóból lett bázisugró lőtte a múlt év legmenőbb szelfijét
Az oroszok annyira kemények, hogy néha fürdőruhában síelnek Szibériában

Hegymászás

Véget ért az Eseményhorizont: Klein Dávid és Suhajda Szilárd külön folytatja
Gyorsmászás a Dhaulagirin, viszontagságok a Kazbegen és a Csomolungmán
Expedíció a Tofana di Rozes déli falának első megmászása után százhúsz évvel

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában
Varázslatos téli élmények Karintiában, az Alpok vonulatainak déli oldalán
Az osztrák Grand Canyon és más elképesztően szép kirándulóhelyek
Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.