A pandémia betett a teljesítménytúráknak, veszélybe került a Piros 85

Kimmel Péter, a Piros 85 főszervezője nehezen élte meg, hogy a tavalyi után az idei rendezvény is elmaradt. Könnyen elképzelhető, hogy az egyesület átadja a szervezést.

Amióta a koronavírus-járvány elérte Magyarországot, és a kormány a szabadidősportokat érintően is életbe léptetett korlátozásokat, a teljesítménytúrák népszerűsége erősen visszaesett. Az előre tervezés bizonytalansága miatt sokan az instant körtúrák felé fordultak, amelyeket mindenki korlátozás nélkül, a neki legmegfelelőbb időpontban teljesíthet, mások a futás vagy egyéb kikapcsolódási formák felé mozdultak el. A hanyatlást a Magyar Vándorok Teljesítménytúrázó Egyesülete (MVTE) is megérezte, a szervezet legutóbbi teljesítménytúrája több mint másfél éve volt, a közkedvelt Piros 85 pedig 2020 után 2021-ben is elmaradt.

„Akármi is lesz, az egyesület nem szűnik meg, de nagy válságban vagyunk – mondta érdeklődésünkre Kimmel Péter, a Piros 85 főszervezője. – Keressük a megoldást, hogyan maradjunk a felszínen, így felvetődött, valakivel együtt rendezzünk, hogy ne rajtunk legyen minden teher. A lassan két éve tartó szünet mindannyiunkat megviselt, próbáljuk a csapatot különböző programokkal együtt tartani, de az ember óhatatlanul is elkezd sok mással foglalkozni. Ami engem illet, huszonhét éve kezdtem teljesítménytúrázni, 1997 óta aktívan részt vállalok a szervezésben.

Korábban meg sem fordult a fejemben, hogy egyszer félreállok, és hagyom az egészet, de a pandémia alatt más irányt vett az életem. ”

Arról, hogy mekkora munkát jelent egy olyan népszerű teljesítménytúra és futóverseny megszervezése, mint a Piros 85, Kimmel Péterrel már korábban beszélgettünk, ennek ismeretében nem csoda, ha a lelkesedés megcsappanásával elkezdett más megoldást keresni.

Kimmel Péter (balra) a járványhelyzet okozta bizonytalanság miatt lemond a szervezői feladatokról

„Amikor egy-egy beszélgetés során elejtem, hogy nem folytatnám, mindig akad érdeklődő, de a Piros 85 átadása azért nem egyszerű folyamat. Több kell egy percnél ahhoz, hogy mindent átadjak, és szeretném, ha olyasvalaki folytatná, akiben nagyobb a lendület, mint bennem.”

A lendület önmagában persze nem feltétlenül lesz elég a jelenlegi járványhelyzetben, a probléma ugyanis az egész szabadidősportot érinti. A teljesítménytúrákon az érdeklődők száma erősen megcsappant, ami könnyedén veszteségessé teheti még a népszerű rendezvényeket is. Hogy mennyire rossz a helyzet?

„Amikor legutóbb megnyitottuk a nevezést a Piros 85-re, két hónap kellett hozzá, hogy annyi nevezés érkezzen be, mint korábban három nap alatt. Ráadásul a rendezvény közeledtével sem lehetett látni felfelé ívelő grafikont, megmaradt ugyanaz a langyos nevezési kedv. A legnagyobb probléma, hogy nem látni jelét a járványhelyzet tartós javulásának, és így nincs értelme szervezni.

Hogy őszinte legyek, felelőtlenségnek tartom, amit sok szervező csinál. Beszedik a pénzt, miközben lehet, meg sem tudják tartani a versenyt.

Nem látom értelmét annak, hogy a bizonytalanra kezdjünk el szervezni, ezért azokat a nevezési díjakat is, amelyek hozzánk beérkeztek, kérésre az utolsó forintig visszafizetjük.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyerekharisnyába töltött jéggel hűtötte magát az idei Korinthosz győztese
Arnold Schwarzenegger szerint a profi testépítés túl veszélyessé vált
Vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozással segíthetjük immunrendszerünk védelmét
Életveszélyes síelés hétezer méterről, észrevehetetlen gleccserrepedések között
Egy verseny, ami a nehézségek ellenére is elvarázsolta Zétényi Szvetlanát

Videók

Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni
Ami a tökéletes szlalomhoz kell: vízisí és egy kristálytiszta reggel
Száguldás a világ leggyorsabb kötélpályáján

Hegymászás

Halála előtt nevet adott gyermekének – az Everest egyik legnagyobb tragédiája
Három év után újra magyar síalpinista próbálja megsíelni az Ibn Szína-csúcsot
Klein Dávid bajba jutott mászóknak segített, és nem jutott fel a Broad Peakre

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.