Bánjunk okosabban a szeméttel

Minél többen indulunk kirándulni, annál nagyobb szemét keletkezik utánunk. Mivel az erdőben nincs minden sarkon szemetes, a környezetvédelem érdekében fontos betartani néhány egyszerű szabályt.

Az erdők védelme, tisztasága, háborítatlanságának megőrzése közös felelősség, ezért kifejezetten jól tesszük, ha kirándulásaink során odafigyelünk a környezettudatosságra. Természetesen nem kell magunkkal vinnünk állandó jelleggel szemeteszsákot és beleszedni az utunkba akadó összes szemetet – bár egyre több olyan túrázó, terepfutó ezt csinálja – bőven elég, ha saját magunkra figyelünk.

Mit érdemes tennünk?

Először is próbáljuk minimalizálni a magunkkal hordott felesleges holmit.

Az ennivalót elkészíthetjük előre, és tarthatjuk a nejlonzacskó helyett műanyag dobozban, amelyet utána nem kell a szemetesbe dobnunk, hanem hazavisszük, és a következő túráinkhoz ugyanúgy felhasználhatjuk. A folyadéknak is rendszeresíthetünk egy jó minőségű kulacsot vagy termoszt, ha a választásnál a súlyra is odafigyelünk, hosszú időre választ adhatunk a „miben vigyek inni” kérdésre.

Számoljunk vele, hogy az erdőben nem találunk minden bokornál szemetest, így ha útközben fogyasztunk valamit, és a papírja feleslegessé válik, egy külön zacskóban gyűjtsük össze, és amint szemetest találunk, abba ürítsük.

Ne dobjuk el a cigarettacsikket.

Egyrészt tűzveszélyes, másrészt nagyjából 15 évre van szükség mire lebomlik, és addig is szennyezi a környezetet. Ha már a természetben sem tudunk elszakadni káros szokásunktól, kaphatók hordozható hamutálak, tartsunk magunknál egyet.

 

 

Különösen koronavírus-járvány idején sokan nagy hangsúlyt fektetnek a tisztaságra, ami érthető. A nedves törlőkendőt azonban felejtsük el, bár tisztít, de egyáltalán nem környezetbarát. Használjuk helyette alkoholos kézfertőtlenítő gélt. Az evéshez műanyag helyett fából készült evőeszközöket tartsunk magunknál, és ha a műanyag kulacsokat túl kényelmetlennek találnánk, kaphatóak olyan szilikonos ivózsákok, amelyek a folyadék elfogyasztása után minimális helyet foglalnak.

Ha a felsoroltakat betartjuk, túráink után nemcsak azzal a tudattal dőlhetünk le a kanapéra, hogy kellemeset kirándultunk, hanem a természetet is óvtuk.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.