Barangolások a Mecsekben

Vadregényes, mint a Börzsöny, köves, mint a Mátra, fákban gazdag, mint a Bükk, meredek, mint a Zemplén és lankás, mint a Vértes. Ez mind igaz Magyarország legdélebbi hegyvonulatára.

A Mecsek ásványkincsben gazdag vidék, két legnagyobb városa, Pécs és Komló egykor híres volt az uránérc, valamint a feketekőszén bányászatáról. A hegység fő gerincét zömében mészkő alkotja, ösvényei jellemzően köves, fás utakból állnak. Éghajlata mediterrán jellegéből eredően igen változatos, a csapadék sokkal kevesebb, mint az ország északibb tájegységein, a növényzet tekintetében pedig szintén érvényesül a mediterrán hatás.

Három részre tagolhatjuk: Kelet-Mecsek, Közép-Mecsek és Nyugat-Mecsek, mindenhol akad bőven látnivaló. A legmagasabb csúcsát, a 682 méteres Zengőt a Kelet-Mecsekben találjuk.

A Mecsekre azt is szokták mondani, hogy olyan, mintha az összes magyarországi hegységből odavittek volna egy darabot. Kicsit vadregényes, mint a Börzsöny, köves, mint a Mátra, fákban gazdag, mint a Bükk, meredek, mint a Zemplén és lankás, mint a Vértes. Egy biztos, akár kezdő, akár gyakorlott túrázók vagyunk, a Mecseken minden útvonalra találunk magunknak szép, kihívásokban gazdag és élménnyel teli ösvényeket.

Tettye: A történelmi belváros felett húzódó park a legközelebbi belépő a mecseki ösvényekre, ahová tömegközlekedéssel is könnyen el lehet jutni. A Tettye parkból a Havihegyi kápolna felé indulva már csodás panoráma tárul elénk, a templomkertből tiszta időben egészen a horvátországi Papuk hegyvonulatáig el lehet látni.

Mecsek-kapu: A nevéből eredően is a Mecsek egyik fő bejárata, ahonnan egy szűk, egy nyomsávos és kanyargós ösvényen keresztül vezet felfelé az út az erdő mélyébe. A felszabadulási emlékmű és a város egyik jelképének számító Vasarely-szobor között épp félúton található, így ezt a két látványosságot sem érdemes kihagyni, ha erre járunk.

Dömörkapu: Gyerekeknek igazán élvezetes program a Dömörkapu és környékének felfedezése, hiszen innen indul a kisvasút a nemrégiben felújított Pécsi Állatkerthez. Az ingyenes parkolás mellett a Dömörkapu környékének további előnye, hogy idősebbek és kezdő túrázók is könnyebb útvonalakat találhatnak a Közép-Mecsek felfedezésére. Alig két kilométer hosszú, széles úton érhetünk el a pécsi sípályán keresztül a Kisrétre, amely a hétvégéken gyakran megtelik szalonnát sütögető családokkal.

Tévétorony: A Misina csúcsán épült Pécs egyik jelképe, a tévétorony, amely manapság már csak turistalátványosságként szolgál. Tiszta időben a Balaton-felvidékig is el lehet látni a torony tetején lévő körpanorámás kilátóból. Tömegközlekedéssel vagy autóval is eljuthatunk ide, de természetesen több turistaút is vezet errefelé.

 

Zsongorkő

 

Tubes: Néhány éve gyakran lehetett a hírekben olvasni a Tubesről, ahová a NATO-lokátort tervezték, de végül nem építették meg. Egy katonai objektum azért így is helyet kapott a Nagy-Tubesen lévő János-kilátó mellett, ahonnan tiszta időben gyönyörűen látszik például a Badacsony. A Misina és a Tubes között található a 3.3 kilométer hosszúságú Rotary körsétány, a városban élő gyerekek és idősek egyik kedvenc mecseki sétaútvonala: szintemelkedést alig tartalmaz, a Rotary tanösvényen haladva pedig betekintést nyerhetünk a Mecsek élővilágába. A körsétányról mindössze háromszáz méterre fekszik a Kis-Tubesi kilátó, amely épp félúton helyezkedik el a tévétorony és a János-kilátó között.

További érdekességeket találhat a 84 oldalas magazinban, amely már kapható az újságárusoknál, az ára 695 forint.

Égervölgy: A Nyugat-Mecsek egyik legnépszerűbb parkja, tóval a közepén. Számos turistaút kiindulópontja ingyenes parkolással és buszmegállóval. Égervölgyből tíz kilométeres aszfaltos kerékpárút vezet Orfűre, így azoknak is élvezetes programlehetőséget kínál a Mecsek ezen része, akik nem merészkednek terepre.

Babás szerkövek: Égervölgyből mintegy hat kilométer megtétele után érhetjük el a Mecsek egyik legszebb részét, a vöröshomokkő-képződményeket, a Babás szerköveket. De eljuthatunk Kővágószőlős és Cserkút települések irányából is kényelmes, erdészeti utakon keresztül.

Zsongorkő: A Nyugat-Mecsek legmagasabb turistacélpontja Égervölgyből a pálos kolostor romjain keresztül érhető el. A Zsongorkőről páratlan panoráma tárul elénk a Villányi-hegység irányába, innen lefelé haladva pedig a Babás szerkövek felé tárul elénk a Sasfészek, a sziklamászók egyik kedvenc nyugat-mecseki gyakorlóhelye.

Zengő: A Mecsek legmagasabb pontján, 682 méteres magasságban épült acélszerkezetes, hétemeletes, huszonkét méter magas kilátó 2020-ban. Pécsváradról vagy Hosszúhetény felől közelíthető meg legkönnyebben, de a szintkülönbség miatt egyik út sem nevezhető könnyű túrának.

Cigány-hegyi kilátó: Ha már a Kelet-Mecsekben járunk, kihagyhatatlan a Cigány-hegyi kilátó. Óbánya és Kisújbánya irányából könnyedén megközelíthető, igazán különleges építmény, amelynek környékén hangulatos büféből fogyaszthatunk friss, helyi pisztrángot.

Sós-hegy: Pécs és Orfű között félúton, a Remeterétről alig egy kilométeres úton érhetjük el az egyik legújabb mecseki kilátót, amely sajnálatos módon annyira rossz állapotban van, hogy tilos a látogatása. A torony azonban mindenképp látványos, így célszerű ezt a kitérőt betervezni akkor is, ha a tetejére jelenleg nem tudunk felmenni.

 

Sós-hegyi kilátó

 

Balázs-pihenő: A Tettye parkból több mint száz lépcsőn kaptatva érhetünk fel a Balázs-pihenőhöz (sokan Tettye-kilátóként ismerik), ahonnan elénk tárul Pécs városa és a Havihegy. Fiatalok és kezdő túrázók egyik kedvenc célpontja, innen csaknem három kilométeres ösvényen keresztül haladhatunk tovább Dömörkapuhoz.

Orfű: Nemcsak Pécsen, hanem Orfű felett is találhatunk Balázs nevű kilátópontot. A 320 méter tengerszint feletti magasságú Balázs-hegyen ágaskodó háromszintes kilátótorony gyönyörű panorámát nyújt a Pécsi-tóra és a Balaton irányába. Erdei turistaúton és aszfaltos útvonalon is megközelíthető.

 

Népszerű instant túrák

Természetesen a Mecseken is találhatunk instant túrákat, amelyek népszerűsége az utóbbi időben országosan is elterjedt. A végtelenül egyszerű QR-kódos leolvasással teljesíthető kihívások előnye, hogy rendszerint a legszebb és leglátványosabb turistaösvények nyomvonalán haladnak, így sokkal kevésbé lehet eltévedni, valamint gyakran érintenek vízvételi lehetőséget, és haladnak át lakott területen, ahol boltot vagy büfét is találhatunk.

A Mecsek egyik legelső instant túrája a futva vagy túrázva teljesíthető OneDoor Trail. Öt táv közül választhatunk, a 12 kilométerestől egészen a 160 kilométeresig. Minden táv esetében a Pécs belvárosához legközelebbi erdei kapuból, a Tettye parkból indul, és ide is ér vissza a próbálkozó, hiszen itt a szó szoros értelmében vett körről beszélünk. A legrövidebb és leghosszabb útvonal mellett még 25, 50 és 100 kilométeres távon lehet felfedezni a Mecsek legszebb részeit. A OneDoor Trail különlegessége, hogy bár a nyomvonal a Közép-Mecsekből indul, és oda is ér vissza, a Kelet- és a Nyugat-Mecsek ösvényei által gyakorlatilag a teljes hegység bejárható. A hosszabb távokat érdemes több részletben, több nap alatt is teljesíteni, hiszen az útvonal több lakott települést, kulcsos házat vagy panziót is érint, de sátorral is bejárható a hegység.

A OneDoor Trail mellett a másik népszerű útvonalon a Kelet-Mecsek kevésbé ismert részeit is fel lehet fedezni. Négy távból, a 14 és 34 kilométeres útvonalak között választhatunk. Minden táv rajtjának helyszíne a pécsváradi vár, ahol ingyenes a parkolás. Az útvonal természetesen érinti a Kelet-Mecsek legszebb részeit, így a felújított Zengő kilátót, a Cigány-hegyi kilátót, valamint áthalad Óbányán és Kisújbányán is.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.