Bevezetés a Kéktúrába – gyermekeknek

Habár népszerűsége nem vetekedhet az Országos Kéktúráéval, a Magyar Természetjáró-szövetség kifejezetten gyermekeknek is kijelölt egy túraútvonalat. A teljesítéshez 9 tájegységen összesen 300 kilométert kell megtenni.

Az Országos Kéktúrát a természetjárás kedvelőinek biztosan nem kell bemutatni. A Magyarország északi tájain végighaladó, az Írott-kőtől Hollóházáig tartó folyamatos, jelzett turistaút hossza 1168 kilométer, szintemelkedése 31 520 méter. Legelső útvonalterve még 1938-ban, Szent István király halálának 900. évfordulójára készült el, a jelenlegi változat ennél több mint 250 kilométerrel hosszabb. Azt azonban már sokkal kevesebben tudják, hogy a pecsételőpontok gyűjtésével teljesíthető kihívásnak létezik egy gyermekeknek kijelölt változata is.

Fénykép: mtsz.org

A Gyermek Kéktúrával (GYKT) a Magyar Természetjáró-szövetség a 6–14 éves korosztályt célozta meg, részben azért, hogy a fiatalok minél hamarabb megismerkedjenek a túrázással, jó esetben meg is szeressék. A teljesítendő távolság mintegy 300 kilométer, amire az alábbi tájegységekben nyílik lehetőség: Kőszeg–Kemeneshát, Balaton-felvidék, Bakony, Vértes–Gerecse, Pilis–Budai-hegység, Börzsöny–Cserhát, Mátra, Bükk–Aggteleki-hegység, Cserehát–Zempléni-hegység.

Ha a GYKT résztvevői egy-egy tájegységen belül legalább 50 km-t tettek meg, teljesítményükért elnyerhetik a Gyermek Kéktúra tájegységi jel­vényt. Ha a végigjárt útvonalak hossza eléri a 300 km-t, nevezettek kiérdemlik a GYKT-jelvényt is. Csoportok szervezése és vezetése címén 6 fiatal kísérőjeként egy-egy felnőtt is megkaphatja a fenti jelvényeket.

A Gyermek Kéktúrával kapcsolatban a Magyar Természetjáró-szövetség weboldalán találni bővebb információkat, míg az Országos Kéktúrának saját honlapja van, amelyen minden információ és az útvonallal kapcsolatos esetleges változás megtalálható.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.