Bombatölcsérek és életmentő pulzusmérők a főváros és környéke tanösvényein

Budapesten és a legfeljebb másfél órás autóútra található tanösvényeken különböző tematikával várják a túrázókat.

Az agrárminisztérium adatai szerint hazánkban hivatalosan 509 tanösvény található, de vélhetően több is létezik, csak nincs mindegyik bejegyezve. Hegyes Katalin kiválasztott 130-at, amelyek Budapesttől másfél órás autóúttal megközelíthetők; északon a Komáromtól Drégelypalánkig, délen a Székesfehérvártól Monorig terjedő területet végig is járta, és tapasztalatait könyvben foglalta össze. A Ki a szabadba! – 130 izgalmas tanösvény Budapesten és környékén című könyvben 35 budai, 12 pesti, 56 dunántúli, illetve 27, a Dunától keletre található tanösvénnyel ismerkedhetünk meg, amelyek egy-egy hely, környék természeti, geológiai vagy kultúrtörténeti látványosságait mutatja be táblákon vagy applikációban. Íme öt a legérdekesebbekből.

 

Kardiótanösvény

A Szent Ferenc kórház kezdeményezése az úgynevezett Út az egészséghez program, amely négy túraútvonalat foglal magába. A Normafa, a Hárs-hegy, a Farkaserdő, valamint Veresegyház kijelölt tanösvényeit bárki végigjárhatja. Választani lehet hosszabb, közepes, valamint rövidebb útvonal közül, és az út során a meghatározott pontokon mért pulzusszám bedobható az erre a célra felszerelt postaládába, vagy feltölthető a kórház weboldalára. A korábban beérkezett adatok alapján az emberek három százalékánál indokolt volt az orvosi kivizsgálás, és a kórház fel is vette a kapcsolatot az érintettekkel.

 

Geológiai tanösvény

A természeti képződményeket ismerteti meg a Budai-hegységben található tanösvény az óbudai Róka-hegyen. Lényegében egy földtörténeti séta az egykori mészkőbánya sziklaudvarain keresztül, amelynek hossza 700 méter. Nehéz terep, de a bánya sínjeiből kialakított vaskorlát segíti a haladást. Miután a bányát bezárták, újraindult a gyepesedés, és olyan sziklagyepek alakultak ki, amelyek számos növény- és állatfaj otthonai lettek, ezért a terület fokozottan védett. A hely különlegessége három orchideafaj, a bíboros kosbor, a fehér madársisak és a kislevelű nőszőfű, nem mellékesen káprázatos a kilátás a fővárosra.

 

Erdei tanösvény

A Börzsöny talán legszebb tanösvénye a diósjenői, amely az Erdei Szabadidőparktól elvezet a Závoz-nyeregre, a középkor egyik meghatározó kereskedelmi útvonalához. Felkereshető a Gyíkos-forrás és a Kemence-patak is, ahol tíz méter széles kráterek láthatók – ezek a második világháború után keletkezett bombatölcsérek, ugyanis itt semmisítették meg a felesleges lőszereket. A túra szintén nem könnyű, hossza 5.9 kilométer.

A Kemence-patak

 

Mese tanösvény

Budapest II. kerületében, a Ferenc-hegyen található az Érzékek, valamint a Tükörben az élővilág tanösvény. Elsősorban gyerekeknek létesült, akik érzékszerveiket használva ismerkedhetnek meg a hely élővilágával. Interaktív, rövid, mindössze 400 méter hosszú tematikus túra, a fiatalok kockák forgatásával, puzzle kirakásával vagy különböző rejtekhelyek felfedezésével kerülhetnek közelebb az állat- és növényvilághoz. A tanösvényen játszótér is élményt nyújt, sőt a Bábozd Zöldre Egyesület bábos vezetést is kínál a tanösvényeken.

 

Kultúrtörténeti tanösvény

Leányfalu mindössze harminc perc autózással elérhető Budáról indulva. A 4000 méter hosszú tanösvény élvezetesen meséli el a falu történetét, közben megtudhatjuk, mi is volt a kofahajó, illetve hogyan népesült be a környék a huszadik század elején. Leányfalun építtetett házat Móricz Zsigmond is, aki a fővárosból „menekült el”, miután kapcsolatát jóval fiatalabb szerelmével, Csibével, akiről az Árvácskát is mintázta, nem nézték jó szemmel. A túrán felújított villák, templomok történeteit is megismerhetjük.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.