Fagyban a hagyma a nyerő

Téli időszakban a fagyos időjárás ellenére sem szükséges szüneteltetni a túrázást, a rendszeres energiapótlás és körültekintés mellett a réteges öltözködéssel is sikert lehet elérni.

A túrázással télen, a havazás ellenére sem kell leállnunk. Bár több előkészületet igényel az elindulás, jobban meg kell válogatnunk, mit viszünk magunkkal, lényegében ugyanolyan maradandó élményben lehet részünk.

Az öltözködésnél figyeljünk arra, hogy legyen rajtunk alapréteg, amely nem ázik át, inkább elvezeti a testfelületen keletkező izzadságot, legyen egy középső réteg, amely megóv a hidegtől, és egy külső héj, amely véd a szél és a csapadék ellen. A hagymaszerű védelem lényege, hogy a rétegek le- és felvételével kényelmesen alkalmazkodhassunk az időjáráshoz, illetve elkerüljük, hogy túlmelegedjen és az izzadságtól átnedvesedjen az öltözetünk.

Ebben sokat segíthet, ha nem veszünk magunkra pamutruhát. Ez ugyanis nagyon lassan szárad, a kényelmetlen érzés pedig hátráltat a haladásban. Fontos még, hogy a hideggel közvetlenül érintkező testfelületeinket is minél jobban befedjük. Használjunk kesztyűt, sapkát és csősálat, utóbbival arcunk nagy részét is melegen tarthatjuk.

 

Télen fontos az időbeosztás, lehetőleg sötétedés előtt érjünk fedett helyre.

 

Az energiapótlás ugyancsak kulcskérdés. A hideg miatt kevésbé érezzük az éhséget, ezért figyeljünk, hogy rendszeresen vegyünk magunkhoz ételt. A hátizsákba tett ennivaló ne legyen érzékeny a fagyra, az előre felkockázott csokoládé például jó választás, ahogy az olajos magvak is. A folyadékoknál figyeljünk rá, hogy nulla Celsius-fok alatt megfagyhat a vizünk, igyekezzünk ezért ne a hátizsák külső részéhez erősítve hordani. Nagyon jóleső érzés a legnagyobb hidegben forró italt kortyolgatni, termoszt használva ebben is részünk lehet. Ha teljesítménytúrán veszünk részt, jó eséllyel még újra is tölthetjük forró teával.

A fagyási sérülések megelőzésére is figyelni kell, leginkább fülünk, kezünk és a lábujjaink vannak kitéve a veszélynek. A fagyás jele lehet a hideg, viaszos és sápadt bőr, a bizsergő, zsibbadó vagy fájó érzés az adott területen, illetve a sérült bőrfelületen felmelegedés után jelentkező vízhólyag. Annak érdekében, hogy elkerüljük ezeket, igyekezzünk szigetelni magunkat, ha lehet, időnként húzódjunk be védett helyre, és melegedjünk meg.

A fagyásnál is súlyosabb állapot a hipotermia, azaz a szervezet fokozott mértékű kihűlése, amelyet elősegíthet az átnedvesedett ruha és az erős szél. Jellemző tünetei a reszketés, az ügyetlenség és a lelassult gondolkodás. Megoldást ilyen esetben is a meleg környezet jelent, szélsőséges esetben orvosi ellátásra is szükség lehet.

A felsorolt veszélyek miatt fontos, hogy téli túrára társaságban induljunk, és úgy kalkuláljunk, hogy még világosban visszaérjünk. Hátizsákunk összeállításakor nyugodtan tervezzünk túl, azaz vigyünk magunkkal extra ruhát, folyadékot és élelmet. Ha így teszünk, a fagyos idő ellenére is maradandó élményben lehet részünk.

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében 2019 novemberében.)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.