Félholtan sántikált haza a túrarekorder

Matt Girvan rekordidő alatt teljesítette a 864 kilométer hosszú Scottish National Trailt, ám lekéste a hazafelé tartó kompot, így hullafáradtan további 25 kilométert kellett gyalogolnia a buszmegállóig.

Hatalmas teljesítményt tett le az asztalra Matt Girvan. A 29 éves skót férfi 13 nap, 19 óra és 35 perc alatt ért végig a 864 kilométer hosszú Scottish National Trailen, amely egész Skóciát szeli át az angol határnál lévő Kirk Yetholmtól az északon található Cape Wrath sziklafokig. A rekordot addig tartó Graham Nash idejét több mint három nappal javította meg. A fokozott tempó sokat kivett belőle,

a lába egy számmal nőtt a vízhólyagok miatt.

„Naponta hatvan-hatvanöt kilométert tettem meg csaknem két héten át – nyilatkozta Matt Girvan a bbc.com-nak. – A vége felé a vízhólyagok miatt bénító fájdalommal haladtam, a célba is így értem be. A feketeleves azonban még hátra volt: lekéstem a kompot. Ahhoz, hogy busszal haza tudjak indulni, további huszonöt kilométert kellett gyalogolnom. Úgy éreztem, azt már nem bírom ki. A talpam a folyamatos gyaloglás hatására vérezni kezdett, és teljesen átázott a zoknim.”

A férfi a csaknem kéthetes túra alatt filmet is forgatott, amely Dawn till Dask (Hajnaltól szürkületig) címmel alább megtekinthető.

A Scottish National Trailt 2012-ben hozták létre, azóta Skócia egyik legfelkapottabb túraútvonala lett. Matt Girvan ugyanakkor úgy véli, lenne még rajta mit finomítani.

„Két részre lehet felosztani a túrát. Az első felében minden rendben, aztán ahogy északabbra haladsz, egyre nehezebb ennivalót találni. Persze én is elrontottam a tervezést, nem volt ütemtervem, rosszul kalkuláltam ki az ellátást, így voltak szakaszok, amikor néhány kekszen és csokoládén éltem. Egyszer még állatot is mentettem. Egy szerencsétlenül járt juh beszorult a szarvasmarháknak felállított rácsba. Kellett vele kicsit küzdenem, de kiszabadítottam.”

Állítása szerint rengeteg tapasztalattal gazdagodott az út során. Több alkalommal érezte úgy, hogy nem bírja tovább, feladja, ám valahogy mindig átlendült a holtponton, és továbbment. Kitartása kifizetődött, és a következő túráján már biztosan megnézi, mikor indul pontosan a komp…

Nyitókép: Matt Girvan

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.