Gerecse 50: nem akartak kockáztatni

Magyarország meghatározó teljesítménytúrájának szervezői meg akarták őrizni az esemény értékét, ezért ősz helyett jövő áprilisra halasztották – miközben tudják, hogy a rendezés költsége várhatóan sohasem jön vissza.

Szomorú közleményt adott ki március 19-én a Gerecse 50-et rendező Magyar Természetjáró-szövetség (MTSZ): az ország egyik legnépszerűbb teljesítménytúrája a koronavírus-járvány miatt az idén elmarad, új időpontja 2021. április 17. A döntés hátterével kapcsolatban megkerestük a szervezőket.

„Sajnos nagyon nagy kapkodást tapasztaltunk a sportrendezvények piacán a kialakult helyzet miatt – kezdte válaszát Tassy Márk, aki azt is megvilágította, miért nem lehetett őszre halasztani a túrát. – Az összes tavaszra, sőt nyárra tervezett kulturális és sportrendezvény most őszre keres magának helyet. Egy évszakban háromévszaknyi rendezvény lesz, ami eléggé átalakítja a túrázók életét, alig győzik bepótolni, amit tavasszal-nyáron elveszettnek gondoltak. Ilyenkor egy-egy esemény értéke is csökken, elvész az üzenete a rendezvényrengetegben.

Minden szervező próbálja a lehető legkevésbé fájdalmas megoldást megtalálni, és persze mindenki ugyanott keresi. Nehéz megjósolni a mostani állapotok időbeni kimenetelét, a helyzet normalizálódásának időpontját, de a racionális elképzelés talán egy júliusi-augusztusi helyreállás lehet.

A teljesítménytúrák történetében több évtizedes szokás, hogy minden túrának megvan a maga hétvégéje. A Gerecse 50-nek tradicionálisan április harmadik szombatja. Ezt a szokást borította fel a vírus. Nem szerettük volna megkockáztatni azt a helyzetet, hogy a Gerecse 50 egy zsúfolt és még mindig bizonytalan időszakban »álljon a sorban«, s esetleg veszítsen hagyományos felépítése, helyszíne és a résztvevői létszám lehetősége tekintetében. Arról nem beszélve, hogy egy nyolcezres rendezvény esetében számtalan szempontot kell figyelembe venni. Legfontosabb tényező a helyszínt adó város, amely sajnos nem tudta garantálni, hogy saját rendezvényeinek áthelyezései miatt tud szabad hétvégét biztosítani a szeptember-októberi időszakban.”

Ez év ősze helyett jövő tavasszal várja újra a túrázókat a Gerecse 50

Ahogy a 2021-re halasztás híre megérkezett, a túrázók azonnal felkeresték a Gerecse 50 Facebook-oldalát, amelyre a sajnálkozó kommentek mellett sok kérdés is érkezett. Mivel a nevezettek száma a maximális nyolcezertől mindössze ötszázzal maradt el, természetesen akadtak olyanok is, akik nem fogadták jól a fejleményeket.

„Nincs olyan döntés, amely egy ekkora tömeg minden egyes tagjának tökéletes. Volt, aki megértette, volt, aki szívesen túrázott volna egy esetleges őszi időpontban, de persze volt, aki a döntés kihirdetésének időpontjában nem igazán látta át a helyzet súlyosságát, és azt gondolta, hogy áprilisra már túl leszünk ezen a problémán.

Szerencsére a nevezés átadásának lehetőségével azoknak is tudunk megoldást kínálni, akik már most biztosak benne, hogy a jövő évi dátum nem megfelelő nekik.”

Mivel az idei rendezvényre rengetegen fizették már be a nevezési díjat, felvetődhet a kérdés, hogy a szervezők miért nem fizetik vissza a pénzt, miért döntöttek úgy, hogy a nevezések jövőre érvényesek lesznek, valamint igény esetén át lehet adni azokat. Tassy Márk ezzel kapcsolatban elmondta, mivel a teljesítménytúra vis maior helyzet miatt maradt el, az általános szerződési feltételek alapján nyugodtan széttárhatták volna a kezüket. A kitalált megoldás ennek fényében sokkal korrektebb, főleg, ha figyelembe vesszük azt is, hogy az MTSZ-nek várhatóan már sohasem térül meg az idei rendezésre fordított költség.

„Egy ilyen volumenű rendezvény megszervezése sok-sok hónap munkája. Az engedélyek bekérésével, a partnerek felkeresésével és az egész esemény átgondolásával kezdődtek az előkészületek, még jócskán az elmúlt év második felében. A nevezés elindulása után gyorsul fel minden, az utolsó hónap pedig már csak a végső simítások időszaka. A szükségállapot kihirdetésekor, egy hónappal a rendezvény előtt csaknem kilencvenszázalékos állapotban voltak a munkálatok…”

A koronavírus-járvány miatt a Gerecse 50 weboldala és az MTSZ honlapja is virtuális túrázásra biztat mindenkit, felhívva a figyelmét a természetjáróknak, hogy a jelenlegi helyzetre tekintettel lehetőleg tartózkodjanak az erdők látogatásától.

„A kormány intézkedései a mérvadóak számunkra. Otthon maradásra és az egymással való kontaktus minimalizálásra kérik a lakosságot.

Ezért a »#maradjotthon« kampány mellé mi egy »#atermészetmegvár« kiskampányt hirdettünk, arra kérve a természetjárókat, hogy ne most fedezzék fel csodás környezetünket, hanem várják ki erre a megfelelőbb időt, és akkor húzzanak bakancsot.

Szerencsére számtalan olyan csatorna van a kezünkben, amelyeken keresztül több százezer természetjárót el tudunk érni az üzeneteinkkel. Elég a Gerecse 50 mellett a Turista Magazint, a termeszetjaro.hu-t vagy az Országos Kéktúra követőit említeni. Ezeken a felületeken most ismeretterjesztő anyagokat, az otthon maradás bezártságélményét enyhítő tartalmakat teszünk fel, kisgyermekeseknek, pedagógusoknak is igyekszünk segíteni napi egy letölthető tartalommal.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.