Ha rossz az idő, tegyünk egy kirándulást a föld alá

Magyarország híres a barlangjairól, némelyikben csodás cseppkövek között sétálhatunk, de van, amelyikben csónakázhatunk vagy fürödhetünk is.

A nyári forróság ellen rengeteg módon védekezhetünk, az egyik, ha megnézzük, mit rejt a föld mélye. Hazánk gazdag különféle természeti képződményekben, köztük barlangokban is, amelyek jó részét a családdal is kényelmesen bejárhatjuk, mindenféle speciális felszerelés nélkül. Lássuk, mely helyeket érdemes felkeresni.

Abaligeti-barlang – A Mecsek leghosszabb patakos barlangja, amely csaknem 470 méter hosszan vezetett túra keretében látogatható, ami a teljes hossz csaknem negyede. Belül cseppkövekben gazdag, kisebb tó is található benne. Az ezredfordulón gyógybarlanggá nyilvánították, levegője a légúti betegségekben szenvedők gyógyulását segíti.

Tapolcai-tavasbarlang – Hazánk negyedik leghosszabb barlangrendszere, amelynek egy része kizárólag a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság engedélyével, kutatócsapattal és elektromos lámpával látogatható. Természetesen a közönség számára megnyitott rész is izgalmas, meglehetősen ritka ugyanis az olyan barlang, amelyet csónakból nézhetünk meg. A látogatható szakaszon a víz mélységétől sem kell tartani, így gyerekekkel is remek kikapcsolódás.

Miskolctapolcai Barlangfürdő – Egész évben látogatható gyógyvizes barlang, amely az ízületi betegségekben szenvedők számára különösen ideális. A fürdőhelyet már a 18. században elkezdték kiépíteni, és ugyan volt időszak, amikor elhanyagolták, az utóbbi évtizedekben folyamatos fejlesztésen ment keresztül. Harmincfokos vízhőmérséklete talán nem sokkal alacsonyabb, mint amit nyáron a barlangon kívül tapasztalhatunk, mégis sokkal jobban érezhetjük magunkat benne.

Baradla-barlang – Az Aggteleki Nemzeti Park területén található Magyarország legrégebben kutatott, évszázadok óta látogatott cseppkőbarlangja. Feltárt hossza meghaladja a huszonöt kilométert, átnyúlik Szlovákiába is. Népszerűségének oka, hogy páratlanul látványos cseppkövek alkotják, némelyiknek olyan nevet adtak, mint Ganümédész-kút, de van itt sárkányfej is. A barlangba csak kísérő társaságában léphetünk be, rövid és középtávú túrán vehetünk részt, de van olyan is, amelyiket kifejezetten kisgyerekes családok és iskolás/óvodás csoportoknak alakították ki.

Csodabogyós-barlang – A Tapolcai tavasbarlanghoz hasonlóan ez is ideális célpont lehet a Balatonnál nyaralóknak, akár össze is lehet kötni a kettőt. Balatonedericsnél, a Keszthelyi-hegység keleti pereménél található, nevét a bejárat mellett is megtalálható csodabogyónak nevezett cserjéről kapta. Látogatása tízéves kor alatt nem lehetséges, illetve klausztrofóbiásoknak nem ajánlott, mivel ide csak overallban lehet belépni, és néhol bizony kúszni-mászni is kell. Sokan a barlangjárás technikájának elsajátítására használják.

Szent István-barlang – A Bükki Nemzeti Parkban, a Szinva patak völgyében nyílik, legmélyebb részét egyszerűen csak úgy nevezik: Pokol. A huszadik században fedezték fel, a hagyomány szerint egy kutya beleesett egy üregbe, és a kiszabadítása során bukkantak rá. Levegője különösen tiszta, ezért gyógybarlangként működik, allergiások előszeretettel látogatják. Csodás cseppköveket nézhetünk meg benne.

Fotó: Wikipedia

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A görögországi versenyek motiválják igazán
Nem rendezik meg többet az Authentic Phidippides Runt
Mindent megtesz, hogy bekerüljön a 24 órás válogatottba
Fighters’ Run Budapesttől kőhajításnyira áprilisban
Ötven és száz kilométeres versenyt is megnyert már az idén

Videók

Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól
Te meddig tudsz dekázni? Ő a Mount Everestig!

Hegymászás

Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket
Küldetéstudata volt, tudása viszont semmi: az őrült mászón a hite sem segített
Három nap és két éjszaka a halálfalban: kőzápor után magyar siker az Eigeren

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.