Jennifer Davis, a villámléptű világvándor

A túrázás meghatározó alakjait bemutató sorozatunk negyedik részében a 36 éves Jennifer Pharr Davist mutatjuk be, aki a világ leghosszabb túraútvonalaira specializálódott, és számos rekordot tart.

„Minél gyorsabbá válik a világ, annál többször sétálok az erdőben.”

Fotók: Jeniffer Pharr Davis Facebook-oldala

Jennifer Pharr Davis a világ egyik leggyorsabb női túrázója, számos rekord fűződik a nevéhez. Harminchat éves kora ellenére már több mint 23 000 kilométer van a lábában, a világ leghosszabb túráira specializálódva teljesítette már a Pacific Crest Trailt, a Colorado Trailt (Egyesült Államok), a Tour du Mount Blanc-t (Svájc–Olaszország–Franciaország), a West Highland Wayt (Skócia), a Laugavegurt (Izland), a GR11-et (Spanyolország), a GR20-at (Franciaország), a Pembrokeshire Coast Patht (Wales), a Cotahuasi Canyont és az Inca Trailt (Peru). Egy kislány és egy kisfiú édesanyja, és ugyan a túrázással a családalapítás után sem hagyott fel – sőt, első terhessége alatt csaknem 1000 kilométert tett meg –, világra szóló eredményeinek nagy részét még fiatalabb korában érte el. Azóta előadásokat tart, könyvet ír, és saját, túrázással foglalkozó cégében dolgozik. De lássuk, mi miatt került be híres túrázókkal foglalkozó sorozatunkba!

Jennifer első nagyobb, túrázással kapcsolatos élménye az Appalachian Trail teljesítése volt 2005-ben, 22 évesen, és könyvet is írt róla Becoming Odyssa címen. A könyvben leírja élettörténetét, miszerint az egyetem elvégzése után fogalma sem volt, mit kezdjen az életével, ezért vágott bele a 3500 kilométeres túraút teljesítésébe, annak ellenére, hogy amikor családjának és barátainak felvetette az ötletet, mindenki őrültnek gondolta. A táv végigjárásának négy hónapja alatt azonban átalakult a gondolkodásmódja, célba érése után teljesen máshogy állt az élethez. Nem telt el sok idő, és 2007-ben már az Egyesült Államok legrégibb hosszútávú túraútvonalán, a Long Trailen állított fel rekordot, a 439 kilométeres távot hét nap és tizenöt óra alatt teljesítette, a nők között a valaha volt leggyorsabbként. Egy évvel később Ausztráliában az 1000 kilométer hosszú Bibbulmun Track legjobb idejével büszkélkedhetett, valamint visszatért az Appalachian Trailre, amelyen a női rekordot 57 nap, 8 órára javította.

Mi több, 2011-ben harmadszor is nekifogott az AT-rekord megdöntésének, és 46 nap, 11 óra, 20 perces ideje nemcsak a nők, de a férfiak között is az addigi legjobb volt.

A példátlan teljesítményről és az út közben szerzett tapasztalatokról memoárt írt Called again címmel, amelyben köszönetet mond férjének, aki végig mindenben támogatta. Érdekesség, hogy az AT-n felállított rekordja négy évig élt, 2015-ig kellett várni rá, hogy valaki, nevezetesen Scott Jurek – három órával – jobban teljesítsen.

Még 2008-ban Jennifer Pharr Davis megalapította Blue Ridge Hiking Companyt azzal a hitvallással, hogy „az útra bárki ráléphet, bármilyen életkorban”, célja, hogy minél több emberrel megszerettesse a túrázást. Azt, hogy a természetjárásról gyermekei születése után sem tett le, jól bizonyítja, hogy 2017-ben baráti társasággal teljesítette az 1981 kilométeres Mountains to Sea Trailt, valamint részletenként nekikezdett a Sziklás-hegységet bejáró, 5000 kilométeres Continental Divide Trailnek. Mindezek mellett természetesen családjával is jár rendszeresen túrázni, közösségi oldalain sok képet oszt meg arról, ahogy kisebb gyermekét a hátán cipelve, férje és kislánya társaságában járja a természetet.

A sorozat 1. része: Gatewood mama, a túrázás nagyasszonya
A sorozat 2. része: Bill Irwin, a túrázás vak megszállottja
A sorozat 3. része: Dale Sanders, a túrázás matuzsáleme

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét
Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk
A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.