Kétszáz métert zuhant, meghalt a „túrázás táncoló királynője”

A számos követőjét sportolásra ösztönző négygyermekes édesanya nem sokkal a tragédia előtt éppen a hegy veszélyeiről posztolt.

Az ötvenhat esztendős Crystal Paula Gonzalez-Landas a kaliforniai Baldy-hegy egyik legveszélyesebb, legjegesebb hágóján túrázott, amikor a jég megroppant alatta, ő pedig csaknem kétszáz métert csúszott le a meredek hegyoldalon. A San Bernardino megyei seriffhivatal szinte azonnal értesült a balesetről, miután a közelben tartózkodó túrázók rögtön GPS-alapú vészjelzéseket adtak le.

„A balesetet szenvedő túrázó egy meredek, jeges hegyoldalon esett le, ahol számos más túrázó igyekezett segíteni rajta, ahogy tudott” – áll a San Bernardinó-i rendőrség jelentésében.

A seriffhivatal helikoptere kisvártatva a helyszínre ért, azonban a nő belehalt sérüléseibe, mire kórházba szállíthatták volna.

Az áldozatot elsőre nem sikerült beazonosítani, de nem sokkal a balesetet követően a család és a barátok megerősítették, hogy Gonzalez-Landasról van szó, aki nem sokkal a tragédia előtt egy videót is posztolt a Facebookra.

„Ideje indulni! Nagyon sokan vannak ma idekinn” – mondja a videón Gonzalez-Landas a pirkadat előtti sötétségben, fejlámpát viselve.

„A legtöbben úgy ismertétek őt, mint a »túrázás táncoló királynője« – írta GoFundMe oldalán az elhunyt lánya, Jasmine Rosado. – A közösségben azért szerzett hírnevet, mert bátor túrákat teljesített, és mindennap inspirálta a követőit. De mindenekelőtt káprázatos, négygyermekes anya volt, testvér és barát, akit mindenki szeretett. Megtestesítette az erőt, a szeretetet és a szépséget. Fénysugár volt mindenkinek, aki ismerte, és mindig készen állt rá, hogy segítő kezet nyújtson.”

Négy nappal a baleset előtt Gonzalez-Landas – utólag hátborzongató – videót tett közzé, amelyben a Baldy-hegy veszélyeire, a meginduló hórétegre hívja fel a figyelmet, amint éppen ő is elveszti az egyensúlyát.

„Ez a környék veszélyes! Legyetek óvatosak, túrázók!” – írta ki a közösségi oldalára, „hegyi leckék”, „tanulság”, „veszélyes terep”, „Baldy-hegy” hashtagekkel kiegészítve.

Gonzalez-Landast, aki valóban minden időjárási körülmény közepette túrázott, és többek között feljutott Kalifornia legmagasabb pontjára, a Whitney-csúcsra is (4404 méter), elsősorban azért méltatta a túrázó közösség, mert az elkényelmesedő és egyre inkább a számítógépek és kütyük bűvkörébe kerülő világ elé példát mutatva állt ki.

A San Bernardino megyei seriffhivatal közlése szerint Gonzalez-Landas a második, aki rövid idő alatt életét vesztette a Baldy-hegyen.

December 28-án egy 43 éves Los Angeles-i férfi zuhant szakadékba, feltehetően a szélsőséges időjárás miatt, és csak két nappal később találták meg a mentőcsapatok, amikor már nem lehetett segíteni rajta. December 17-én pedig négy túrázót kellett helikopterrel kimenteni, mert a jeges körülmények között nem tudtak lejönni a hegyről.

„A hegy jobbára a téli idényben szedi az áldozatait, ezért arra kérjük a túrázókat, hogy ebben az időszakban felkészülten érkezzenek, és felelősségteljesen túrázzanak. A megfelelő ruházat elengedhetetlen a hidegebb időben, és legyen önöknél megfelelő felszerelés a jeges szakaszokra is” – állt a hatóság közleményében.

Fotók: Instagram

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Bravúros bemutatkozások a Mr. és a Ms. Olympián – képek, videók
Gyors „ujjműtét” verseny közben; hídról lógó bringás – februári esetek videón
Praktikus tanácsok a többnapos túrák teljesítéséhez
A kinti mozgás sikerélmény, avagy három ok, amiért érdemes a természetben futni
Cseke Lilla legjei: applikációk, melyek színesebbé teszik a futást

Videók

Ha szeret falat vagy sziklát mászni, akkor ez az ön bakancslistás kihívása!
Nosztalgia: így gördeszkáztak huszonöt éve a magyarok
Akikben nincs félelem: veszélyes sportágak elképesztő pillanatai

Hegymászás

Egyetlen szánnal egész Grönlandon keresztül: a zöld sziget magyar úttörői
A Csupasport ajánlata: hova menjen először, aki hegyet mászna?
Télen mászták meg a Szellemhegyet

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.