Kirándulás a vadászati főidényben

Az ősz beköszöntével a vadászok is aktívan járják az erdőt, s fegyverüket is használják, tehát a túrázóknak érdemes előre tájékozódniuk, hogy mindenképpen elkerüljék a kellemetlenségeket.

Kirándulásra kiválóan alkalmas évszak az ősz. A kellemesen hűvös időjárás, a sárguló falevekből álló avarszőnyeg sokakat a természetbe csábít, az erdőnek teljesen más arcát ismerhetjük meg, mint tavasszal, nyáron vagy télen. Fontos azonban tisztában lennünk azzal, hogy a szeptember egyben a vadászati főidény kezdetét is jelenti, amely egészen januárig-februárig tart. Mit jelent ez pontosan, mire figyeljünk, mielőtt felkapjuk a hátizsákunkat és útnak indulunk?

„A legfontosabb, hogy lehetőség szerint előre tájékozódjunk, nincs-e erdőlátogatási korlátozás az adott területen – válaszolta Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársa. – A huszonkét állami erdőgazdaság, amelyek egyben vadgazdálkodással is foglalkoznak, a dátumokat honlapjukon, közösségi oldalaikon és a megyei újságokban jó előre közzéteszik. Más vadászatra jogosult szervezetekkel kapcsolatban kicsit más a helyzet, nekik elképzelhető, hogy nincs internetes felületük.

Ha biztosra szeretnénk menni, keressük fel a környékbeli települések önkormányzatát, amelyek hivatalból kapcsolatban állnak a vadászatra jogosult szervezetekkel, így meg tudják adni az elérhetőségeket, ahol érdeklődhetünk. A megadott időpontokat a vadgazdálkodás zavartalan működése érdekében érdemes tiszteletben tartani, még akkor is, ha emiatt esetleg kicsit át is kell tervezni a kirándulást.”

Sokan nincsenek tisztában vele, hogy Magyarországon minden, ami nem belterület és nem tartozik a jogszabályban rögzített kivételek – repülőtér, temető, ipari létesítmény, stb. – közé, vadászterületnek számít. A teljes megjelölés, kitáblázás szinte megoldhatatlan feladat, a túrázók figyelmének felhívására ezért más módszereket alkalmaznak.

„Társas vadászatok, hajtások esetében – amennyiben gazdasági vagy földút közelében folynak – kötelező jelezni, hogy az adott részen vadászat zajlik. A területre vezető utakhoz ilyenkor embereket állítanak, akik tájékoztatják az arra járókat és megkérik őket, várjanak kicsit vagy kerüljenek másfelé. Természetesen előzetes informálódással ezt a kellemetlenséget is elkerülhetjük.”

A túrázók és a vadászok az esetek túlnyomó többségében jól megférnek egymás mellett. Előfordul ugyan, hogy a vadászok néha erélyesebben szólnak, ha valaki letér a kijelölt turistaútvonalról, nem tartja pórázon a kutyáját vagy egy fotó kedvéért túl közel megy az állatokhoz, a túrázók pedig erre a kelleténél feszültebben reagálnak, de az ellentétek hamar elsimíthatóak. Annak tekintetében, hogy hetente mennyien kirándulnak és a főidényben a körülbelül hatvanötezer vadász jelentős része aktívan járja az erdőt, jelentéktelen a konfliktusok száma.

 

Az erdő csendjében is átélhetünk életveszélyes helyzeteket, ha nem tájékozódunk a vadászati területekről.

 

„Mindenképp érdemes figyelembe venni, hogy a túrázó vendég a természetben, a vadászok pedig a tervszerű és szabályozott vadgazdálkodási tevékenység folytatásához járulnak hozzá. Szükség szerint elejtik és ritkítják egyes fajok állományát, a téli etetésben, a gazdálkodáshoz kapcsolódó berendezések fenntartásában is szerepet vállalnak. Egymás tiszteletben tartásával, jó szándékkal, jó modorral megelőzhetőek a problémák.”

Túrázóként aggodalommal tölthet el bennünket, hogy a vadászati főidény közepén milyen ruhában induljunk útnak, de bárhogy teszünk, Földvári Attila szerint semmiképpen sem kell aggódnunk. A feltűnő színű felső viselése nem hátrány, ám a közhiedelemmel ellentétben a vadászok ennek hiányában sem nézik a túrázót vadnak, nem emlékszik rá, hogy történt ilyen tévedésből baleset.

 

Figyeljünk a kutyánkra!
A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 193. paragrafusa szerint, aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen vagy vadászterületen póráz nélkül elengedi, kóborolni hagyja, szabálysértést követ el, ami pénzbírsággal büntethető. A Vadászati törvény (1996. évi LV. törvény) 37/B paragrafusa ráadásul azt is lehetővé teszi, hogy bizonyos körülmények fennállása esetén a vadász akár elejtse a kutyát. Ha tehát a kirándulás alatt is biztonságban akarjuk tudni hű társunkat, mindig tartsuk pórázon és ne hagyjuk, hogy felügyelet nélkül kóboroljon.

 

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében 2019 szeptemberében)

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Példaképe miatt az ultrafutást választotta, amely kiszakítja a rohanó világból
Életveszélyes trükkök során győzte le a félelmét a falakon tekerő BMX-es
Nemcsak nyáron lehet SUP-ozni: szakértő segít, hogyan evezzünk a téli hidegben
Marcel Hirscher, a sípályák korszakos ura
Itt a tél, magasságtól függően egyre több hegységünkben túrázhatunk hóban

Videók

Erdőben is lehet síléccel száguldozni, de senki se csinálja utána
Mint a rajzfilmekben: lufikkal az égig
Magassági rekord: falmászás a felhők között

Hegymászás

Siklóernyő-balesetben szilánkosra tört Lengyel Ferenc három csigolyája
A sziklát érteni kell, a mászás művészet
Eltűnt három francia a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek
Kizárólag negatív teszttel lehet síelni
Játszótérnek 28 méteres jégmászótorony
Megtelnek a parkok asztaliteniszezőkkel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.