Laza körtúra a Rákos-patak mentén

A Felsőrákosi-rétek állat- és növényvilágát tizenkét állomáson bemutató tanösvény a X. kerületben található, szinte teljesen sík terepen halad, és kisgyerekes vagy kutyás túrázóknak is ajánlott.

Nem is gondolná az ember, hogy Budapesten mennyi tanösvényt találhat, pedig néha nem is kell messzire mennünk a lakóhelyünktől, hogy kiránduljunk egy jót. A X. kerületben például érdemes ellátogatni a Felsőrákosi-réteket bejáró tizenkét állomásos tanösvényre, amelynek kiindulópontja tömegközlekedéssel (67-es autóbusz, Túzok utca megálló) vagy autóval is könnyen megközelíthető.

A lényeg, hogy a Keresztúri út és Túzok utca kereszteződésénél utóbbira térjünk rá, ezen egyenesen befelé sétálva, a Rákos-patakon átívelő hídon átkelve, néhány száz méter múlva megtaláljuk a tanösvény első tábláját.

 

Tizenkét pontból áll a tanösvény, amelynek bejárata a Keresztúri út–Túzok utca kereszteződéséből nyílik

 

A tanösvény meglehetősen hosszú, 5.4 kilométeres, de nem kell megijednünk, a terep szinte teljesen sík, minimális emelkedőre egyedül a hatos ponthoz látogatva számítsunk.

A körtúra legszebb része talán az 1–5. táblák közötti szakasz, ahol országos védettségű lápok növény- és állatvilágát csodálhatjuk meg, miközben a nyílt terepen a gyerekek és a kutyák is kedvükre szaladgálhatnak. Az állomáspontok tábláit érdemes elolvasni, rengeteg hasznos információt tartalmaznak felnőttek számára is, a kisebb forgó táblán található kérdésekkel pedig tájékozottságunkat tesztelhetjük.

Vigyorgó fatönk mellett vezet el az utunk a tanösvény kezdetéig – Fotó: Nagy Zsolt

A túra félig-meddig lakott területen halad, a környéken található családi ház, gyümölcsöskert és még lovarda is. Mindez persze azt is jelenti, hogy időnként figyelni kell az autós forgalomra, de ez általában nem jelent többet három-négy járműnél.

A leghosszabb egybefüggő szakasz az 5-6. táblák között halad, de nem érdemes kihagyni. A Mátyásföldi repülőtér és az ellentétes irányba is hatalmas szabad terület tárul a szemünk elé, és ha vittünk magunkkal plédet, keresve sem találhatnánk jobb helyet a pikniknek.

A tanösvény 6–8. táblái közti szakasz az előzőekhez viszonyítva sok érdekességet nem tartogat, a 8–10. táblák között azonban a jobb oldali kis erdőben számos madarat megfigyelhetünk, érdemes előkészíteni a távcsöveket. Balra inkább ne nézzünk, a mellettünk csordogáló kis patak medrében sajnos sok a hulladék.

A 10–12. táblák közti rész végig a Rákos-patak mentén halad, ami nagyon kellemes hangulatot kölcsönöz a sétának, a végén található híd azonban ne tévesszen meg minket, a Túzok utca megtalálásához vissza kell sétálni az 1-es tábláig.

 

Panorámaképpel sem könnyű megörökíteni, mekkora rétet csodálhatunk meg a 6-os táblától – Fotó: Nagy Zsolt

 

A tanösvény bejárása kényelmes tempóban másfél-két órát vesz igénybe, és igazi felüdülést jelent a város zajától kissé távolabb lenni.

Az útvonal vezetése lehetőséget ad a rövidítésekre,

a 4-es táblától jobbra fordulva könnyen visszajuthatunk az 1-esig, ahogy az 5-öst követő kereszteződésben is dönthetünk úgy, hogy nem fordulunk le balra a hatos felé, hanem egyenesen haladva egyből a 7-est vesszük célba vagy még nagyobbat levágva jobbra a 12-es felé kanyarodunk.

Ha rendezni kellene a tapasztalatokat, a sok pozitívum mellett érdemes kiemelni, hogy az ösvény erdőben nem halad, így az árnyékos helyek száma csekély, valamint padok, asztalok sincsenek kihelyezve sehol, a pihenéshez ezért érdemes egy pokrócot magunknál tartani, és valamelyik réten helyet foglalni. A közelség és a látnivalók azonban könnyen feledtetik az apróbb kellemetlenségeket.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.