Még éveket kell várni az újbóli telt házas Gerecse-túrákra

Magyarország legnépszerűbb túráján idén a legidősebb teljesítő 81 évesen az 50 kilométert gyalogolta végig.

Három év óta először rendezhette meg a hagyományos áprilisi időpontban a Gerecse-teljesítménytúrákat a Magyar Természetjáró-szövetség (MTSZ), április harmadik szombatján az 5300 nevezőből mintegy 4214 jelent meg a helyszínen. A létszámcsökkenésben nagy szerepet játszott az időjárás, az esős idő és a sáros terep, a résztvevőknek viszont mindez nem volt több múló bosszúságnál, gyakorlatilag mindenki célba ért.

„Egyetlen túrázó jelezte, hogy megcsúszott, és mivel húzta a lábát, a mentősök ellátták – ezt leszámítva az égvilágon semmi probléma sem volt – válaszolta érdeklődésünkre Németh Ádám, az MTSZ Gerecse-teljesítménytúráért felelős szervezője. – Arányaiban nézve a lemorzsolódás a 2019-es túrához képest nem volt nagy, ráadásul három éve csak az előző éjszaka esett, és reggelre elállt, mégis többen nem jöttek el, mint most.

Ezúttal néhány olyan eset volt, amikor valaki a táv változtatását kérte, és inkább átnevezett a rövidebbre, amit az időjárásra való tekintettel természetesen megoldottunk.”

Ahogy telt az idő, az időjárás is barátságosabb lett – Fotók: MTSZ

Szervezői oldalról nagy örömet jelentett, hogy ismét tavasszal került sor a túrára, és azt is megtudtuk, hogy a tavaly augusztusban kipróbált kétnapos lebonyolításnak nem várható folytatása. Az elnyújtott rendezés nagyon megterhelő volt, valamint sokkal több erőforrást igényelt, így – bár néhányan örültek, amiért több távon is indulhattak – az előnyöket összehasonlítva egyértelműen az egynapos lebonyolításé a jövő. Nem lesz ugyanakkor folytatása a 40-es távnak, amit csak a jubileumi, negyvenedik túrára írtak ki, és bár sokan szerették, amiért éppen az ötvenes táv legnehezebb szakaszát lehet kihagyni vele, a szervezők tartják magukat az előzetes elképzeléshez.

„A fáradozásért a célban mindenki megkapta a jutalmát, a két hosszabb távon befutókat többek között hot dog várta, a teljesítés élménye pedig mindenkit kárpótolt a nehézségekért. Bár futók jellemzően nem indulnak nálunk, akadtak, akik nagyon rövid időn belül értek végig az ötven kilométeren – egyikük annak az ötfős társaságnak a tagja, amely eddig minden évben teljesítette a Gerecsét. A leggyorsabb teljesítést hivatalosan nem tartjuk számon, ahogyan a befutólistát sem tesszük közzé. Ezzel is igazodunk a Gerecse-túrák megálmodója, a jelenleg társszervezőként munkánkat segítő Horváth Zoltán elgondolásához, miszerint a teljesítménytúra nem verseny. Mindenki, aki szintidőn belül célba ér, ugyanolyan díjazásra jogosult.”

A túra legidősebb teljesítője 81 évesen az 50 kilométert gyalogolta végig, a legfiatalabb idei születésű és babahordozóban „tette meg” a 10 kilométeres távot.

Nagy népszerűségnek örvendett a célban a hot dog – Fotók: MTSZ

A szervezőknél arra is kíváncsiak voltunk, miként vélekednek a korábbinál alacsonyabb részvételről, és mit tudnak tenni annak érdekében, hogy 2023. április 15-én, a 41. Gerecse-teljesítménytúrákon a mostaninál többen legyenek jelen.

„Úgy gondolom, ugyanazt kell csinálnunk, amit eddig, vagyis évről évre megbízható, magas színvonalú rendezvényt szervezni, ami egyrészt visszacsábítja az eddigi résztvevőket, másrészt újakat vonz be – reagált Németh Ádám. – Nagy csodát nem lehet tenni, előfordulhat, hogy két évnél is több kell a Covid-járvány hatásainak elgyengüléséhez. El tudom képzelni, hogy a régi nyolcezres indulói létszámot egy darabig nem érjük el, akár azért, mert egy réteg megtalálta másban az aktív kikapcsolódási lehetőséget. Ezt majd az idő megválaszolja.”

Nyitókép: Gerecse 50 hivatalos Facebook-oldala

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.