Mikor érett a kutyánk a túrázásra?

Kutyával túrázni jó szórakozás. Négylábú kedvencünk kedvére kiszaladgálhatja magát, de szabadjára csak akkor engedjük, ha minden körülmények között hallgat ránk.

Aki kutyát tart otthon – különösen ha mozgékony fajtát –, és jár túrázni, jó eséllyel már megfordult a fejében, hogy magával viszi az útra hűséges társát is. Az előkészületekkel korábbi cikkünkben már foglalkoztunk, ezúttal arra keressük a választ, mikor vihetjük már magunkkal nyugodt szívvel a kutyánkat.

A kérdéssel a bark.com weboldal kutyakiképzésben rutinos szerzője, Karen B. London foglalkozik, véleménye szerint

a fő hangsúlyt arra kell helyezni, hogy a kutya hallgasson a gazdájára, azaz amikor szabadon szaladgál, és szólítják, visszamenjen.

A visszahívás megtanulása hosszabb folyamat lehet, és érdemes változó közegben gyakoroltatni. Hiszen az, hogy a kutya, mondjuk, a saját kertben, megszokott környezetben hallgat a parancsra, nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy teljesen új, számára ingergazdag környezetben (pl. kutyafuttatóban, séta közben) is képes hasonlóan cselekedni. Karen B. London szerint a legfontosabb, hogy a hívószóhoz minél több jó emlék kapcsolódjon. Ha a hívószót például akkor használjuk, amikor enni kap, sétálni megy, új játékot adunk neki vagy valamilyen rágcsálnivalót, akkor az öröm érzetével kapcsolódik össze, így sokkal nagyobb az esélye, hogy hallgat rá, amikor kell.

Túrázás közben a kutyákra is leselkedik veszély, összeakadhat vadállattal, de az önfeledt szaladgálásban az útra is kifuthat.

A szakértő szerint mindig legyen nálunk a kutya egyik kedvenc játéka, hogy szükség esetén elterelhessük vele a figyelmét. Ha például valamilyen vadállatot észrevesz, a játék segítségével elérhetjük, hogy ne eredjen a nyomába, inkább a játékkal foglalkozzon. Fontos, hogy egyik szemünket mindig a kutyán tartsuk, és lehetőleg olyan időszakban menjünk vele túrázni, amikor a vadak kevésbé aktívak. Azaz lehetőleg kerüljük a hajnali és esti órákat.

Az első túrákra érdemes a szokottnál is több jutalomfalatot magunkkal vinnünk, ezek segíthetnek rászoktatni a kutyát a megfelelő magatartásra. A jó viselkedést mindig dicsérjük meg, ezzel is rögzítve az állatban a helyes mintákat.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.