Öt kihagyhatatlan magyar kilátó

Magyarország nem a hegyeiről híres, a kilátók azonban a csodálatos panoráma mellett különleges élményekkel is várnak. Összegyűjtöttünk ötöt, amelyekre érdemes feljutni.

Mindenki valamilyen céllal indul túrázni. Ha nem teljesítménytúráról van szó, amikor egy adott útvonal meghatározott időn belüli megtételére kell törekedni, a legtöbben valamilyen csúcsot szeretnének meghódítani. Nem kell, hogy nagyon magasan legyen, országhatáron belül nem is nagyon lehet ilyen kihívásokat találni, az ellenben jó érzés, ha a hegytetőn kilátó fogad minket.

A magasról elénk táruló látvány minden fáradtságért kárpótol, garantálható a maradandó élmény. Az alábbiakban olyan helyeket gyűjtöttünk össze, amelyek biztosan nem okoznak csalódást, bármelyik évszakban vezessen is oda az utunk.

Erzsébet-kilátó, Budai-hegység
A főváros legmagasabb pontja a János-hegy tetején, 527 méter tengerszint feletti magasságban épült kilátó, amelyet 1910-ben adtak át, nevét Ferenc József feleségéről, a hazánkban közkedvelt Wittelsbach Erzsébetről, ismertebb nevén Sisiről kapta. A neoromán stílusú, kör alaprajzú építmény 23.5 méter magas, 100 lépcső vezet fel a legfelső szintre. Tiszta időben akár nyolcvan kilométerre is elláthatunk, kivételesen éles szemű látogatók a Magas-Tátra csúcsait is megpillanthatják. Megközelíthető a Zugligeti Libegővel vagy a Normafától gyalogosan.

Fénykép: wikipedia

Tv-torony-kilátó, Mátra
Hazánk legmagasabb pontján, az 1014 méter magas Kékes-tetőn 1981-ben épült meg a hozzá tartozó kiszolgáló épülettel. A 180 méter magas torony három részre tagolható: az alsó nyolcvan szint vasbeton, a felső nyolcvan acélszerkezetű, a legfelső húsz üvegszövettel merevített műanyag henger. Turistaként 45 méter magasra mehetünk fel, a belépés díjköteles. A tavaly felújított látogatható szakasz nagyobbik része zárt, itt található egy körpresszó is, ahol egy több ezer darabos palackgyűjteményt is megnézhetünk.

Prédikálószék kilátó, Visegrádi-hegység
Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján két és fél éve adták át a Visegrádi-hegység 639 méter magas csúcsán, ami Dömösről és Dobogókőröl is megközelíthető. A betonalapon álló, tizenkét méteres fa építmény három, felfelé haladva egyre szélesedő teraszáról varázslatos panoráma nyílik az egész Dunakanyarra (lásd a fenti képet). A kilátó megfelel a kor követelményeinek, tetején két webkamerát helyeztek el, a környéken wifikapcsolat is elérhető, de tűzrakóhely, padok és asztalok is vannak a közelben.

Az Írottkő-kilátó

Írott-kő kilátó, Kőszegi-hegység
A Kőszegi-hegység két ország területén fekszik, Magyarország és Ausztria irányából is látogatható a Dunántúl és Burgenland legmagasabb pontja, az Írott-kő. A kilátó elődjét 1891-ben fából építették, azt váltotta fel 1913-ban a most is látható kőépítmény, amely 1990 óta szabadon látogatható, 2010-ben felújításon esett át. Megközelítése többórás túrával lehetséges, de megéri a fáradtságot, hiszen több ország területét is megcsodálhatjuk a tetejéről. A kilátó az Országos Kéktúra nyugati végpontja is.

Magas-hegyi kilátó, Zempléni-hegység
Az 514 méter magasan álló építményből Sátoraljaújhely városa mellett gyönyörű kilátás nyílik Hegyalja, Bodrogköz és Szlovákia felé. Különlegessége, hogy a lelátóhoz egy 1332 méter hosszú pályán haladó libegőben ülve is feljuthatunk. A közeli kalandparkban bobpálya és két hegy közötti extrém drótköteles átcsúszópálya is található. A környéken járva mindenképp érdemes felkeresni a Megyer-hegyi tengerszemet.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hallucinált és dekoncentrált volt, de teljesítette a rajt előtti célját
Megvédte a címét, 41 óráig volt a pályán, a legendás versenyről viszont lemondott
Félre a túracipővel, bakanccsal: túrázás mezítláb
Kutyás futással kapcsolódik ki az olimpiai ezüstérmes vívó
Sok résztvevő, nagyszerű hangulat, erős mezőny – szombaton jön a 12 órás ob!

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.