Praktikus tanácsok túléléshez

A túrázás Magyarországon kellemes időtöltés, ám egyre többen vannak, akik nem csupán egy útvonalat szeretnének bejárni, hanem hosszabb ideig szeretnének ismerkedni a természettel – szerzőnk rövid „túlélőkisokost” állított össze.

Egyesek sportot űznek a túlélésből, de van, amikor az életben maradás valóban létkérdés. Hazánkban viszonylag biztonságosan lehet túrázni, vadkempingezni, de az időjárás vagy a természet idehaza is képes váratlan, nehéz helyzetet okozni. A nagyvilágban pedig milliószám vannak olyan helyek, ahol kihívás életben maradni. A legfontosabb ilyen esetekben a lélekjelenlét, a tapasztalat, rátermettség, de sokszor a felszerelésen is sok múlik.

Magyarországon és a környező országokban a leggyakoribb veszélyhelyzet, hogy a túrázó, hegymászó valamiért akár több napig is a természetben ragad.

Ilyenkor elsőként a kihűlés ellen kell védekezni, ez nyáron viszonylag egyszerű, de már 10 Celsius-fok körül is fennállhat a hipotermia veszélye a legyengült, esetleg sérült embernél. Ezután jön a kiszáradás megakadályozása, az energiabevitel megoldása. Ebben az írásban az ezekhez leghasznosabb eszközökről lesz szó.

Akár túrázni indulunk, akár táborozni, a legfontosabb a megfelelő ruházat és lábbeli, ez egy összetett téma, így most nem térek ki rá.

A túlélő-felszerelésnek mindig egyszerűnek kell lennie, kis helyet foglaló, praktikus eszközökkel.

Sokan kis méretű vízhatlan zsákban tárolják ezeket, amit menekülés esetén is könnyen magukkal vihetnek. Így a méret és a súly is erősen korlátozott, de vészhelyzetben ritkán van idő összepakolni a nagyobb táskányi cuccot, sokkal könnyebb egy kis zsákot felkapni, amivel esetleg futni, mászni is lehetséges.

Kempingezésnél általában adva van a menedék, legyen az sátor vagy bármi más, de ilyenkor is előfordulhat, hogy az építmény megsérül, vagy el kell hagynunk. Ezért a legfontosabb tárgy túrázás, utazás alkalmával a többször használatos izolációs életmentő fólia, ami a kihűlés és a hőguta ellen is véd: hidegben az aranyszínű oldalnak kifelé lennie, melegben pedig az ezüst oldalnak.
Ha szélsőséges időjárásra van esély, vagy több napra készülünk, akkor egy bivakzsák is jól jöhet, ezek hálózsákra húzható, vagy önmagukban használható, általában vízálló vagy vízlepergető zsákok. Ezt érdemes kiegészíteni egy ultrakönnyű ponyvával és vékony madzaggal, hogy a csapadék ellen védjük magunkat. Nulla Celsius-fok fölött ezek már elegendőek lehetnek a kihűlés ellen, de komfortos semmiképp sem lesz.

Ezután következik a kiszáradás elkerülése, ami a Kárpát-medencében relatív egyszerű, néhány helyet leszámítva, de az Alpokban és a többi környező magas hegységben sem megoldhatatlan.

Alapvetően két eszközre van szükség: egy víztárolásra alkalmas edényre és egy vízszűrőre. Utóbbiból a legtöbb outdoorboltban kapható kis méretű változat, ami képes a kórokozók majdnem száz százalékát kiszűrni, így ha nem vegyi létesítmény vagy bánya közelében lévő vízből iszunk, akkor nagy valószínűleg megússzuk probléma nélkül, akár esővízből, akár patakból kortyoltunk. Fontos, hogy csak megbízható márkától, hivatalos kereskedőtől vegyünk szűrőt!

Ha szomjan már nem halunk, akkor az elvesztett energia pótlásáról kell gondoskodunk.

Amennyiben az ivóvíz megoldott, úgy az izotóniás italpor és a fehérjepor a legkompaktabb és legjobb koncentrált élelmiszerek.

Előbbi a szénhidrátok mellett ásványi sókat is tartalmaz, amik nélkülözhetetlenek, utóbbi pedig az idegrendszer és az izmok helyes működéséhez is szükséges aminosavakat szolgáltatja, és másodlagos energiaforrásnak sem rossz. Szilárd táplálékra is szükség van, a zacskós ételek, energiaszeletek is alapvetőek. A katonai MRE-csomagok talán a legjobbak a nehéz helyzetben való táplálkozáshoz, de ezek általában elég drágák. Itt jön be a következő pár cucc, ami szükséges: kell egy főzésre alkalmas edény, ami lehet nagyobb fémbögre is, és tüzet is tudnunk kell gyújtani. Ha csak bögrényi dolgokat akarunk melegíteni, akkor egy spirituszfőző és néhány spirituszkocka elegendő néhány csomag gyufával. Ha nagyobb tüzet akarunk lobbantani, akkor a meggyújtást segítő zselé vagy petróleumkocka sem árt, és olyankor a vihargyufa is elengedhetetlen. Végszükség esetére a szikravető és a magnéziumrúd is jó lehet.

A tűzgyújtáshoz, menedék készítéséhez egy jó kés sem árt, de nem kell rögtön egy kisebb kardot magunkkal vinni, egy fűrésszel ellátott bicska, vagy erős pengéjű kis kés tökéletes választás lehet. Ha ezek megvannak, akkor az extrém hideget vagy nagyobb természeti katasztrófát kivéve túl lehet élni Európa nagy részén. Ha van még hely a kis zsákunkban, akkor a kicsire összehajtható felfújható matrac, a mini elsősegélycsomag és a fejlámpa, elemlámpa is hasznos.
Ezek természetesen általános ajánlások, az ideális felszerelés összetétele mindig az adott helytől, szituációtól függ.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Kétségbeesés helyett kigyúrta magát a Bayern München sztárja
Nincs megállás: még ebben az évben le akarja futni a száz kilométert
Már nemcsak futni, túrázni is lehet a Telekom Vivicittán
Csodákat művel a testtel az alvás előtti nyújtás
Rakonczay: A hatnapos futás végén már az árnyékban is könnyű megbotlani

Videók

A kutyasétáltatásnál van menőbb közös program: extrém sport a házi kedvenccel
Másfél percnyi félelem: veszélyes séta egy kötélen a havas hegycsúcsok között
Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe

Hegymászás

Erőss Zsolt és Kiss Péter emlékére indul a Kancsendzönga-expedíció
Minőség, súly, ár és kényelem: szempontok és felszerelés a magashegyi túrázáshoz
Patagóniai kaland: elzárva a külvilágtól a legnehezebb utat kellett választaniuk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.