Szigirija, Srí Lanka ősi sziklavára

A dél-ázsiai szigetország közepén monumentális, 200 méteres szikla áll, amelynek tetejére több száz éve erődítményt építettek. A látványosság 1982 óta az UNESCO Világörökség része.

Város egy szabadon álló sziklatömb tetején? Srí Lanka szigetén ezt is megtalálhatjuk. A Szigirija nevű hely Dambulla város közelében található, és gazdag történelme van. A Srí Lanka-i krónika, a Csúlavamsza, szerint ezt a helyszínt választotta új fővárosa helyszínéül Kásjapa király (477–495). Palotáját az itt található szikla tetejére építtette, és a sziklafalakra színes freskókat rajzoltatott. A felfelé vezető út mintegy felénél egy kisebb alapterületű, vízszintes szirten kaput emeltetett, amely hatalmas oroszlánt formáz. A hely erről az építményről kapta a nevét. A fővárost és a királyi palotát a király halála után elhagyták, és a 14. századig buddhista kolostorként működött.

Szigiriját a nyugati civilizáció számára Jonathan Forbes brit őrnagy fedezte fel 1831-ben. A helyszínen az 1980-as években kezdődtek el a régészeti munkálatok. A Srí Lanka-i kormány támogatásával indult Kulturális Háromszög Projekt a teljes város felkutatására vállalkozott. Az oroszlánlábak felett faragott oroszlánfej is volt, amely azonban nem maradt fenn.

Szigirija romjai jelenleg ősi fellegvárat, palotákat, árkokat, bástyákat, sziklába vésett vízgyűjtőket, egy oroszlánkaput, egy tükörfalat és falfestményeket rejtenek.

Busszal és autóval is meg lehet közelíteni a szikla melletti parkolót, a látogatóknak 30 dolláros (kb. 9000 forint) belépőt kell fizetniük, ezért beléphetnek a Szirigija Múzeumba is.

A szikla tetejére 1250 lépcső vezet fel, az út – a látnivalók megcsodálását is bekalkulálva – nagyjából két órát vesz igénybe.

A turizmussal foglalkozó hivatalos weboldalon felhívják a figyelmet, hogy a látogatók kalapot, vizet és napvédő krémet mindenképp vigyenek magukkal, és a hőség miatt inkább a reggeli órákban keressék fel a sziklát.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.