Távcsövek természetjáráshoz

Nehéz értelmezni a paramétereket, és kiismerni magunkat a távcsövek világában. Segítünk, hogy mindenki megtalálja a magának megfelelőt, amivel madarakat nézhet vagy a tájat csodálhatja.

Aki nézelődött már a sportáruházak túrarészlegén, jó eséllyel elidőzött a távcsöveknél. A laikus számára kissé nehezen értelmezhető paraméterek azonban sokakat elriasztanak a vásárlástól, vagy ha választanak is magunknak egy modellt, nem biztos, hogy a célnak megfelelőt viszik haza. Ahhoz, hogy az útvesztőben eligazodjunk, először is érdemes megismernünk a távcsövek felépítését.

 

Egy átlagos távcső felépítése – Fotó: rei.com

 

A távcsövek esetében talán a legfontosabb a két szám (8×42) értelmezése. A 8-as a nagyítás mértékét (Magnification Power) jelöli, azaz nyolcszor közelebb hozhatjuk a távcsővel magunkhoz az adott tereptárgyat, élőlényt vagy amit éppen nézünk. A 42 a nagyítólencse átmérőjét (Objective Lens Diameter) adja meg milliméterben. A lencse (Objective Lens) mérete értelemszerűen befolyásolja a távcső méretét. A 30 mm alatti lencseátmérőjű távcsöveket nevezzük kompaktnak, a 30-40 mm közöttieket közepes méretűnek, a 40 mm-nél nagyobbakat teljes méretűnek.

A távcsöveket legkönnyebben a két szám alapján kategorizálhatjuk, ez segít a választásban. Túrázáshoz a 8-as, 10-es nagyítás is megfelel, míg lencseátmérőből a 25-28 milliméterest érdemes választani a kompakt méret miatt.

Boltokban a 8×25, 8×28, 10×25, 10×28 méreteket keressük elsősorban, gumis bevonattal és vízállósággal.

Ha a távcsővel elsősorban madarakat szeretnénk nézni, nagyítás terén maradjunk a 8-as méretnél, és válasszuk a közepes vagy teljes méretet (8×32, 8×42). A 10-es nagyítás ugyan vonzónak tűnhet, hogy a kisebb madarakat minél közelebbről megfigyelhessük, ám a 8-as sokkal szélesebb látószöggel rendelkezik, ami kifejezetten előny, amikor az állatokat keressük a távcsőt szemünk előtt tatva. A vízhatlanság itt is előny, ahogy a páramentes lencse is. Vizes sportokhoz a legkedveltebb méret a 8×32, csillagnézéshez 10×42, 10×52 az ajánlott választás.

 

Ami itt előny, ott hátrány. Az alacsonyabb nagyítással nagyobb látószög jár együtt, míg a nagyobb nagyítás csökkenti a látószöget – Kép: rei.com

 

A távcsövek esetében fontos választási szempont lehet még a kényelem és a biztonság, a gumírozott bevonat mindkét szempontból előnyös. Jó fogás esik rajta, és véd a kisebb sérülések ellen is. Ha drágább vásárlásra készülünk, mindenképp a páramentes lencsét keressük, amely nemcsak praktikus, de védi a távcső belső szerkezetét a páralecsapódástól és a nedvesség okozta károktól.

 

 

Ha az első távcsövünket vásároljuk, érdemes személyesen elmenni a boltba, és a döntés előtt szakértő segítségét kérni. Mindenképp próbáljuk ki a távcsövet, és mielőtt kifizetnénk, teszteljük le az áruház egy minél távolabbi és minél részletgazdagabb pontját megfigyelve vele.

Fotók: shutterstock

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.