Téli túrák: hacsak tehetjük, ne a kesztyűn spóroljunk!

Hideg és havas időben hajlamosak vagyunk több réteg ruhát magunkra venni, a kézfejünk azonban sokszor kimarad a védelemből. Túrázás közben márpedig nagyon fontos az ujjak használata.

Ahhoz, hogy egy hosszabb téli túrát sikeresen teljesítsünk, elengedhetetlen, hogy a hipotermia, azaz a szervezet fokozott kihűlése ellen sikerrel vegyük fel a harcot. A réteges öltözködésről, a megfelelő bakancs, zokni kiválasztásáról sűrűn esik szó túrázós körökben, hajlamosak vagyunk azonban megfeledkezni kézfejünk megfelelő védelméről. Pedig a kesztyűn sem szabad spórolni. Elgémberedett ujjakkal sokkal nehezebben tudjuk kinyitni a kulacsot, olvasni a térképet vagy akár csak megkötni a cipőfűzőt. Egészen extrém helyzetekben pedig az életünk is múlhat rajta, hogy meg tudunk-e kapaszkodni valamiben. Általánosságban legjobb túrakesztyű nincsen, a választás nagyban függ az időjárási körülményektől.

Száraz, hideg időben egy könnyű polár- vagy gyapjúkesztyű tökéletesen megfelel a célnak. Előnye, hogy olcsó, szinte észrevétlenül elfér a hátizsákunkban vagy a zsebünkben, és kora ősztől tavaszig bármikor felhúzhatjuk. Ráadásul most már szinte bárhol kaphatunk olyat, amelyet nem kell lehúzni, hogy a mobiltelefonunkat is tudjuk kezelni. Fontos azonban tudni, hogy nem vízálló, így csapadékos időben nem számolhatunk vele. Alternatíva lehet a meleg, mégis kiválóan szellőző possumdown kesztyű, ami speciális anyagból, merinói gyapjú és oposszumszőr keverékéből készül. Leginkább Ausztráliában és Új-Zélandon népszerű, de az internetnek hála 15 ezer forint körüli összegért bárki rendelhet egyet magának.

Csapadékos, szeles, hideg időben vízálló, de kellő kézmozgást biztosító kesztyűt (akár síkesztyűt) érdemes választani. Előnye a tartósság mellett a meleg belső rész, amely a legnagyobb hidegben is hatékonyan védi ujjainkat, hátránya a súlya, illetve a körülményesebb fel- és levétel. Vásárlásnál érdemes figyelnünk arra, hogy a csuklónál szűkített, de ne túl szoros legyen, illetve legyen rajta elasztikus madzag, amellyel a kesztyű szorosságát kedvünkre állíthatjuk. Mivel ezt és a kéz kellő mozgását online nehéz meghatározni, az ilyen típusú kesztyűket érdemesebb személyesen, szakboltban megvásárolni.

A kabátokhoz hasonlóan az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert az úgynevezett héjkesztyűk, amelyek fagyos időben, extrém körülmények között is megoldást nyújtanak. Ezek lényege, hogy kézfejünkre először könnyű kesztyűt húzunk, majd a kesztyűs kezünkre veszünk fel egy vízálló, egyúttal minden időjárási körülménynek ellenálló felső réteget. Előnye, hogy mindkét réteget szabadon megválaszthatjuk, nem vagyunk rákényszerítve a síkesztyűk alapbélésére. Hátránya az ár, egy ilyen szett megvásárlásakor kell a legtöbbet otthagynunk a pénztárnál, valamint a héjkesztyűk némelyike meglehetősen ormótlan (a védelemnek ára van), így túra közben előfordulhat, hogy a „héjat” le kell vennünk.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hét nap alatt hét maratonit teljesített Miamiban a kreatív magyar futó
A gyógyulás hozta az életébe a rendszeres sportot, meg sem állt a maratoni távig
Aki egyszer kipróbálja, azt rabul ejti, de drága mulatság a fából készült kerékpár
Elképesztő: 237 maratoni mezítláb, 390 liter véradomány
Cseke Lilla: a legjobb futótippek karácsony előtt

Videók

Akikben nincs félelem: veszélyes sportágak elképesztő pillanatai
Nem kell lépcső, nem kell lift: néhány másodperc alatt irány az épületek teteje!
Elképesztő sportos pillanatok, amelyek rácáfolnak mindenféle fizikai törvényre

Hegymászás

Klein Dávid: a Tátra kiismerhetetlen, ahol még számos jelentős célt lehet elérni
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
Magyarok a világ tetején: Erőss Zsolt sikere új távlatokat nyitott

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.