Túrázás közben is védjük a szemünket!

Szemgyulladás, szürkehályog, UV-sugárzás. Három veszélyfaktor, amely ellen napszemüvegünkkel védekezhetünk, és ha túrázni indulunk, jól tesszük, ha nem felejtjük otthon.

A tűző napsütés nemcsak a bőrünket károsíthatja, hanem a szemünket is megviselheti. Ha egy teljes napon át tartózkodunk a tűző napon napszemüveg nélkül, könnyen elfáradhat, begyulladhat a szemünk. Ha huzamosabb időszakot töltünk hasonló körülmények között, a szürke hályog kialakulásának esélye is nő. Ha rendszeresen járunk túrázni vagy hegyet mászni, különösen fontos szemünk megfelelő védelme, már csak azért is, mert 305 méteres magasságváltozásonként 4 százalékkal nő az UV-sugárzás mennyisége.

Milyen a jó túranapszemüveg?

A közhiedelemmel ellentétben a legfontosabb, amire figyelnünk kell, nem a lencséje, hanem az alakja. Túrázás közben a fény nem kizárólag egy irányból jön, ezért a keretnek olyan kialakításúnak kell lennie, hogy minden oldalról megfelelően védjen. Minél zártabb a szemüveg, annál jobb.

Ezt követően természetesen a lencsére is megfelelő figyelmet kell fordítanunk. Általános szabály, hogy védelmet kell nyújtaniuk az UV-sugárzás 99-100 százaléka ellen. Az erre alkalmas lencséken általában találunk egy „UV400” szöveggel ellátott matricát. A megfelelő lencse kiválasztásának ugyancsak szempontja, hogy mennyi fényt enged át. A szemüvegek általában öt kategóriába vannak sorolva, ennek megfelelően 0–4-ig jelölik őket. A kettes napszemüveget szinte bármilyen körülmények között bátran használhatjuk, de ha nagyobb szinteket teszünk meg, esetleg magashegyi túrára indulunk, érdemes legalább a hármast választani, amely a bejövő fény 80-90 százalékát blokkolja. A négyes erősségű szemüvegek több mint 90 százalékát kiszűrik a fénynek, de mivel ezek nagyon sötétek, kizárólag havas tájakon, gleccsereken használhatóak – normál körülmények között, például vezetéshez kifejezetten veszélyes lehet a viselésük.

 

Túrázóknál elsősorban nem a lencse, hanem a keret formája fontos. Fotó: AFP/Mladen Antonov

 

A túranapszemüvegek lencséinél általában két típussal találkozhatunk. A polarizált hatékonyan szűri meg a tört és visszaverődő fényt, használatával elkerülhető a hunyorgás, miközben a színek kiválóan élvezhetőek, és élénkek maradnak. A fotokróm lencse fő jellemzője, hogy a fény erősségétől függően automatikusan sötétedik vagy világosodik, tehát képes alkalmazkodni a változó fényviszonyokhoz. Problémát egyedül az jelent, hogy a változásra várni kell, és néha meglehetősen sokat. Általánosságban ha vezetéshez keresünk napszemüveget, mindenképpen a polarizáltat válasszuk, túrázáshoz ellenben mindkettő tökéletesen megfelel.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.