Romelu Lukaku: Pattanjanak le!

Tizenhat esztendősen száz kilót nyomott fekve Romelu Lukaku, ám a belgák erőcsatára már félretette a nagy súlyokat, s az intenzitásra helyezte a hangsúlyt.

A fizikuma tekintélyt parancsoló. Ráadásul a 191 centiméteres magassághoz tartozó kilencvenkilenc kiló nem lomha, nehézkes mozgású embert takar. A világbajnokság elődöntőjébe jutó Belgium huszonöt esztendős csatára, Romelu Lukaku alighanem a torna legnagyobb test- és izomtömegű játékosa, s egyben az egyik legkellemetlenebb ellenfél is. A nyers fizikai erő ugyanis dinamikával, robbanékonysággal, gyors indulósebességgel párosul. Vajon mennyi pluszmunkának és milyen edzéstervnek köszönhetően növelte izomtömegét és fejlesztette sebességét?

Amikor tinédzserként a belga Anderlechtnél pallérozódtam, tizenhat évesen már a felnőttek öltözőjében találtam magam – idézte fel a kezdeteket az erőcsatár. – Magas voltam, de vékony, ezért elkezdtem megerősíteni a testem, csakhogy a rendszertelen, parttalan súlyzózás visszaütött. Bár tizenhat évesen már száz kilót nyomtam fekve, a nagy súlyok miatt ínhüvelygyulladásom lett, a térdemmel, valamint a hátammal is sokat bajlódtam. A helyzet akkor változott meg, amikor Angliába szerződtem. A szigetországban sokkal tudományosabb keretek között fejlesztették a testem, felmérték a paramétereimet, és annak megfelelően írták elő a programot.”

Manapság az edzőteremben többnyire TRX- és kettlebellgyakorlatok vannak fókuszban, a középpontban a törzsizom erősítése áll, de a medicinlabda, valamint a fitneszedzésekhez használt nagy méretű műanyag labda is gyakran előkerül. A száz kilogrammos testsúly már a múlté, a fekvenyomópadon két darab tizenkét kilogrammos kézi súlyzóval dolgozik váltott karral – és itt a jelszó: kisebb súllyal, nagyobb intenzitással!

Ami pedig a sebességet illeti… Romelu Lukaku esetében a mozgáskoordinációval egybekötött sprintek adják az alapot, sok gyakorlatnál pedig a derekára erősített övvel vagy a lábfejéhez kötött rugalmas szalaggal biztosítanak ellentartást.

Angliában gyorsak a védők, ezért úgy kellett fejlesztenem a fizikumomat, hogy ne lassuljak le. Mostanra eljutottam arra a szintre, hogy futás közben lepattannak rólam az ellenfelek, a súlyomra viszont figyelnem kell. Ezen a szinten már az sem mindegy, hogy kilencvenkilenc vagy százegy kilós valaki.”

A csatár beszámolója szerint az edzések mellett heti ötször otthon is edz, no nem sokat, tizenöt-húsz percet, éjszaka pedig 23 óra előtt már ágyba kerül, s délután három óra körül is igyekszik szundítani egy órát.

Ami pedig az étrendet illeti: reggel többnyire zabkásával vagy édesburgonyával indítja a napot, ebédnél és vacsoránál csirke, pulyka, valamint lazac a leggyakoribb fogás, a vörös húsokat viszont kerüli.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Fesztivál Csongrádon – családias hangulat, jó szervezés
Több százan vettek részt a háromnapos Csömöri Bringafesztiválon
A szembeszél és a szintkülönbség sem törte meg a lendületét Kassától Miskolcig
Azt hitte, nem bírja végig, és még őt magát is meglepte, hogy folytatni tudta
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.