Berecz Zsombor olimpiai ezüstérmes lett

Megnyerte az éremfutamot, így összesítésben a második helyen végzett a finn dingi hajóosztályban a tokiói olimpián Berecz Zsombor. A 35 éves vitorlázó a sportág eddigi legjobb magyar eredményét érte el.

Sporttörténelmi pillanatnak lehettek tanúi, akik kedd reggel fél nyolctól követték Berecz Zsombor vitorlásversenyét a tokiói olimpián finn dingi hajóosztályban. A magyar vitorlázó összesítésben a második helyen vágott neki a dupla pontokért zajló, a legjobb tíz versenyzőt felvonultató éremfutamnak, és csodálatos versenyzéssel megnyerte. Giles Scottot ugyan nem sikerült öt hellyel maga mögé szorítania (a brit borzalmas rajt után a végére feljött a negyedik helyre),

a magyar vitorlássport legjobb olimpiai helyezését elérve azonban így is ezüstérmet nyert.

A verseny során Berecz Zsombor folyamatosan az élmezőnyben vitorlázott, az utolsó bójához érve pedig magabiztos előnyre tett szert. Meg is nyerte a futamot, amivel bebiztosította összetett második helyét, miközben legnagyobb vetélytársa, a korábbi futamok során kilencpontos előnyre szert tevő Giles Scott szintén hatalmasat küzdve, a végén többeket megelőzve a negyedik helyre kormányozta a hajóját.

„Kicsit küzdöttem a tempóval, nem volt jó a sebességem, úgyhogy nagyon oda kellett figyelnem – értékelt Berecz Zsombor az M4 Sport kamerái előtt. – Csak a legvégén néztem hátra, és tudtam, hogy angol ellenfelem abból a pozícióból már nem fogja elveszíteni a versenyt. Abszolút megérdemelten nyert, gratulálok neki. De egy dologban viszont majdnem hogy biztos vagyok.

Szerintem én jobban örülök ennek az ezüstnek, mint ő az aranyának.

Hatalmas terveim vannak a jövőre. Sokan mondják, hogy későn érő típus vagyok, ezzel viszont nem értek egyet. A magyar vitorlázásnak van jövője. Én későn kerültem bele egy olyan rendszerbe, amiben igazán tudtam fejlődni. Szeretném a tudásomat továbbadni. Hiszek a magyar vitorlázás jövőjében és abban is, hogy ennél fényesebb érmet is el tudunk érni. Még úgy is, hogy »csak« a Balatonunk, meg a tavaink vannak.”

TOKIÓI OLIMPIA – VÉGEREDMÉNY
VITORLÁZÁS, FINN DINGI
1. Giles Scott (Nagy-Britannia) 36 pont
2. BERECZ ZSOMBOR 39
3. Joan Cardona (Spanyolország) 51
4. Nicholas Heiner (Hollandia) 56
5. Josh Junior (Új-Zéland) 67
6. Facundo Mario Olezza (Argentína) 68

(Nyitókép: Tumbász Hédi, Nemzeti Sport)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.