Evezős-világbajnokság a Velencei-tavon

Szerdán kezdődik és vasárnapig tart Sukorón az év legnagyobb evezőseseménye, amely 23 esztendő után tér vissza Magyarországra, naponta 180 futammal és aggastyán korú indulókkal.

Az evezés egyik nagy sikertörténete a masters világbajnokság megszervezése, amely 1973-as indulása óta folyamatosan növeli népszerűségét, évről évre több versenyző adja le nevezését. A két évvel ezelőtti, a szlovéniai Bledben megrendezett világbajnokságon rekordszámú, 4700 versenyző vett részt, 900 futamban.

 

Öt napon keresztül az evezősök veszik birtokba a Velencei-tavat. Fotók, címlapfotó: shutterstock

 

Az idei, Velencei-tavon megrendezésre kerülő masters evezős-világbajnokságon is rengeteg nevezésre számított a sportág világszervezete, a FISA, így a résztvevők számát ha minimálisan is, de korlátozni kellett. A FISA – a korábbi tapasztalatokból kiindulva – egy napra 175 futamot engedélyezett, valamint öt extra futamot, hogyha egy versenyszámban a nevezők száma eléri vagy túllépi a felső határt.

A program 8 órakor kezdődik és 18 óráig tart, vagyis tíz óra folyamatos versenyzés, óránként 18 futammal, háromperces szünetekkel. A futamok távja 1000 méter.

A verseny elnevezése egyébként tévesen világbajnokság, mert ahogy a neve (World Rowing Masters Regatta) is mutatja, regattáról van szó, vagyis a versenyzők elsősorban nem a nemzetüket, hanem klubjukat képviselik, nevezni is csak valamely evezősegyesület tagjaként lehetett.

 

A párosok mezőnyében a fiatalabbak mellett aggastyán korúak is indulnak.

 

Maradjunk azért az elnevezésnél, azaz a masters evezős-világbajnokságon a 27 évnél idősebb sportolók indulhatnak, életkor szerint 13 kategóriába osztva (A–M), s az átlagéletkornak kell meghaladnia a kategóriában előírtat. A résztvevők 145 versenyszámban indulhatnak, s jócskán szerepelnek majd 80, sőt 85 év feletti evezősök is.

A legidősebb versenyző az 1926-ban született krakkói Zdzisek Adamik, aki három évvel ezelőtt a saját korosztályában aranyérmet szerzett, és az idén is négy számban indul, többek között a kétpárevezősök versenyében a 88 esztendős norvég Tor Ahlsanddal, aki az 1964-es tokiói olimpián kilencedik helyen végzett a férfi négypárevezősök mezőnyében. Nem szabad megfeledkeznünk a német Walter Wagnerről, aki szintén 93 éves, és az idén a 90 esztendős brazil Odilon Maia Martins, a tavalyi verseny korelnöke is tiszteletét teszi.

A honi versenyzők is nagy számban képviseltetik magukat, összesen kétszáz magyar egység indul, de több nemzetközi egységben is találunk magyar evezősöket. Szerdától szombatig 626 futamot rendeznek, vasárnap pedig a vegyes egységek versenyszámai következnek, amelyre a nevezés szeptember 13-án zárul.

 

Magyarországon 23 esztendő után rendeznek ismét masters világbajnokságot.

 

Bár a versenyek szeptember 11-én, szerda délelőtt kezdődnek, a hivatalos megnyitóra 18.30-kor kerül sor. Az esemény része a Masters Party, amelyen átadásra kerülnek az Octos-diplomák a nyolcvan év feletti versenyzők részére. A világbajnokság vasárnap a 14.30-kor kezdődő hivatalos záróünnepséggel ér véget, a teljes verseny megtekintése ingyenes, sőt a MÁV 50%-os kedvezményt biztosít a vonattal utazóknak. A kedvezmény érvényesítéséhez a menetjegyet a verseny helyszínén le kell pecsételtetni. További információ a verseny honlapján található.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.