Kocsis Árpád: a Balatont mindenki imádja, átúszása bakancslistás esemény

A Budapest Sportiroda ügyvezető-versenyigazgatója sok háttér-információt mondott el az év szabadidős sporteseményének választott Balaton-átúszásról.

A labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi mellett ült az Év Sportolója Gálán. Elhívta a Balaton-átúszásra vagy a budapesti maratonra?

Igen, megkérdeztem, hogy fut-e, hiszen lehetne a verseny arca – felelte a Csupasport érdeklődésére Kocsis Árpád, a Budapest Sportiroda ügyvezető-versenyigazgatója. – Sok korábbi magyar focista nagy futó, például Dombi Tibor, Hrutka János és Lisztes Krisztián, akik negyvenkét évesen teljesítették először a maratoni távot, Dombi Tibi ráadásul hihetetlenül gyors is.

Rossi mester néhány évvel a visszavonulása után feladta a futást a térde miatt, mostanában heti két alkalommal nordic walkingol.

Hosszú évek munkájának méltó visszaigazolása, hogy a Balaton-átúszást választották az év szabadidős sporteseményének?

A Lidl Balaton-átúszás bármilyen összehasonlításban Magyarország vezető sporteseménye. Nagyon régóta, negyven éve kerül megrendezésre, jó a színvonal, jelentős a tömeg. Az átlag szabadidős rendezvények létszáma nem haladja meg az ezer főt sem, míg egyediségével a Balaton-átúszás kiemelkedik a néhány, tízezernél több embert megmozgató esemény közül is. A tavat az egész ország imádja, mert egyedi, és történelme van, az átúszás pedig bakancslistás esemény.

Kocsis Árpád

Tavaly tizenkétezer indulót regisztráltak az eseményen, fel lehet srófolni ezt a számot idén?

Nem célunk, mert a víz befogadóképessége csak abban az esetben lehetne sokkal több, ha garantálva lenne az egész napos jó idő. Az elmúlt hét évben csak egyszer nem kellett korlátozni a vízbe lépés idejét, tavaly például tizenkét óra után nem engedhettünk a vízbe úszót, és a délutáni vihar meg is érkezett. Fontos, hogy az emberek biztonságos körülmények között, még a vihar előszele előtt partot érjenek. Idén is kilenc-tizenegyezer átúszóval számolunk, a SUP-ozás és a féltávúszás indulói létszámát tudjuk még növelni. Utóbbi jó előkészítő a következő évre annak, aki a Balatonban korábban csak a strandok területén úszott.

Mitől ennyire népszerű a rendezvény?

Nagyon sok ember sohasem úszott még egyben 5.2 kilométert. Én korábban triatlonoztam, de tartottam a távtól – egy ismerősöm viszont azt mondta, hogy ne aggódjak, aztán az uszodában simán úsztam négy és fél kilométert felkészülésként. Ha bírod a vizet, minden különösebb gond nélkül teljesítheted a Lidl Balaton-átúszást. Egy félmaraton vagy maraton jobban megterheli a szervezetet, mint a Balaton 5.2 kilométere, amit az is bizonyít, hogy átlagosan csupán százötven ember adja fel az átúszást, ők is leginkább görcs miatt, vagy eleve betegen indulnak el. Olyan testalkatú emberek jönnek ki a vízből, akik lehet, hogy öt kilométeren a gyaloglást is abbahagynák.

Itt is igaz a futók mondása, vagyis hogy nem a távolság öl, hanem az iram – gyorsan úszni ráadásul sokkal nehezebb, mint gyorsan futni.

Fotó: Budapest Sportiroda

Amikor kijelölik az időpontot, mit vesznek figyelembe? Az időjárás-előrejelzésekre lehet hagyatkozni nagy távlatban?

Semmilyen módon. Nagyon sokáig, az első tizen-egynéhány évben augusztus elején volt az esemény, és többször is annyira rossz volt az idő, hogy később sem lehetett megrendezni, mert augusztus huszadika környékén már bizonytalanok az időjárási körülmények. Egy ideig június vége volt az időpont, akkor meg az volt a probléma, vajon felmelegszik-e annyira a víz, hogy a tó közepén is húsz-huszonegy fokos legyen – a tizennyolc-tizenkilenc fok az amatőröknek nem megfelelő, mert van, aki három-négy órát úszik. Néhány éve július második felében rendezzük az átúszást, mert ha halasztani kell, augusztus elején is nagyon meleg van, és hacsak nincs extrém időjárás, nem tud lehűlni a víz egy-másfél hónap nyár után. A hosszú távú időjárás-előrejelző modellek semmit sem mutatnak, de igazából még a rövid távúak sem.

Az eseményt megelőző csütörtökön tizenegy órakor a siófoki obszervatóriumban ülünk le a vízirendőrség, a mentők és a szervezőbizottság képviselőivel, egy órán keresztül hallgatjuk az időjárás-előrejelző modelleket. Hét éve szervezem a Balaton-átúszást, olyan nincs, hogy a meteorológusok százszázalékos biztonsággal kijelentik, hogy szombaton tökéletes idő lesz.

Az állandó bizonytalanság ellenére el kell dönteni, hogy elinduljon-e a gépezet; csaknem ezer ember dolgozik az eseményért, hatalmas eszközök mozognak, teherautók szállítják a technikai eszközöket. Nagy tehát a felelősség, mert sok energiát és pénzt lehet feleslegesen kidobni az ablakon. Egy nagy budapesti futóversenyen egymilliomod százalék az esélye, hogy elmarad, özönlenek rá a magyarok és a külföldiek – ha ugyanez érvényesülne a Lidl Balaton-átúszáson is, fél Európa itt úszna, mert alig van ilyen meleg vizű, panorámás tó, ahol megfelelő a távolság az egyik parttól a másikig. Így viszont az indulóknak csak négy-öt százaléka külföldi, ők is általában „autóvezetői” távolságból, a környező országokból érkeznek. Tizenöt futóesemény összes gondja nem ér fel a Balaton-átúszás szervezésének bonyolultságával, bizonytalanságával. Az biztos, hogy Balaton csak egy van, és amikor az utolsó úszó is kimászik a vízből, nem csupán azok a teljesítők elégedettek, akik felveszik a „Megúsztam” feliratú pólót, hanem a szervezők is.

A következő hónapokban mely kiemelt programokra készülnek gőzerővel?

Április huszonkettedikén-huszonharmadikán lesz a Telekom-Vivicitta-futás, de a komplett 2023-as szezon mellett már a 2024-esre is előkészülünk. Emellett kapcsolatban vagyunk az atlétikai világbajnokság szervezőivel a „Legyél te is hős” program keretében, amelynek köszönhetően bizonyos sportteljesítményért, virtuális futásért cserébe ötvenszázalékos kedvezménnyel lehet jegyet váltani a vébére – ez a kezdeményezés rendkívül népszerű.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.