Weöres Szabolcs novemberben indulhat a Vendée Globe-on

A héten biztossá vált, Weöres Szabolcs elstartolhat a Vendée Globe-on. 2024. november 10-én a franciaországi Les Sables D'Olonne-ból indulva 39 versenytársához hasonlóan megpróbálja körbehajózni a földet.
Kedden véglegessé vált a 2024-es Vendée Globe indulási listája, a negyven résztvevő között ott lesz Weöres Szabolcs is, aki Fa Nándor után második magyarként vehet részt a világ leghíresebb földkerülő vitorlásversenyén. (x)

Szinte biztos volt, de azért a Szabi Ocean Racing csapat tagjai közül mindenki lélegzet-visszafojtva várta a bejelentést: Weöres Szabolcs elstartolhat 2024. november 10-én a franciaországi Les Sables D’Olonne-ból, hogy 39 versenytársához hasonlóan egyedül körbehajózza a földet. A magyar vitorlázó az elmúlt években rengeteg mérföldet tett meg, hogy teljesítse az indulás feltételeit, és végre hivatalossá vált, hogy ott lesz a mezőnyben.

„Természetesen nagy volt a stressz, akadtak, akik lemaradtak az idei Vendée Globe-ról, de számomra nagy megnyugvás, hogy indulhatok. Óriási eredmény a negyven résztvevő közé bekerülni, szinte mindenki azt mondja, minden idők legnehezebb kvalifikációján vagyunk túl” – mondta Weöres Szabolcs.

A kiváló magyar sportembernek még pár hete is mérföldeket kellett gyűjtenie a Vendée Globe-induláshoz, erre a New York Vendée-viadalon volt lehetősége, amikor az Egyesült Államokból startolva szelte át újra az Atlanti-óceánt.

„Az eredmény ezúttal másodlagos volt, még 1500 mérföldet kellett megtennem a sikeres kvalifikációhoz, szerencsére ennél jóval több is lett – folytatta Szabolcs. – Egyébként remek verseny volt, nagyon jól éreztem magam a vízen, alapvetően kedvezett nekem a gyenge szeles idő, és úgy gondolom, taktikailag is jó döntéseket hoztam. Az utolsó két napon erősödött fel a szél, amely ezúttal a megszokottal ellentétben nem szemből jött, hanem hátba kapott minket, ennek köszönhetően nem lett olyan az eredmény, mint amilyen lehetett volna. A 25. helyen zártam, de ennél fontosabb, hogy a kitűzött célt teljesítettem.”

Weöres Szabolcsra és csapatára – amely még a kicsik között is a legkisebb létszámú – rengeteg feladat vár a következő hónapokban, például az eltört kormánylap megjavítása, amit uszadéknak ütközés okozott. A Vendée Globe sokkal hosszabb, mint az eddigi versenyek, lényegében három hónapra kell felkészíteni a hajót. A tőkesúly környékén erősítésre van szükség, új alkatrészeket kell legyártatni, az árbócot is ki kell emelni, szinte a teljes hajót ultrahangos vizsgálatnak vetik alá, és az elektronikát is ellenőrizni kell.

„Fontos, hogy minél gyorsabban elvégezzük ezeket a feladatokat, mert szeptemberben Lorient-ban még részt veszünk egy rövid versenyen, amely újabb lehetőség arra, hogy kipróbáljuk, minden működik-e – mondta Weöres Szabolcs. – Ez a viadal azért jó, mert arra ösztönöz minket, hogy a hajó felújítási munkáit időre elvégezzük. Tényleg kis csapattal dolgozom, mindenki erőn felül teljesít. Lorient után még több tapasztalatunk lesz, és el tudjuk végezni a Vendée Globe rajtjáig a finomhangolást.”

Címlapfotó: Irina Gracheva

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Szőnyi Ferenc igazi sportkalandként élte meg a kőkemény amerikai bringaversenyt
Bravúrosan visszajött a mélypontról, ismét bronzérmet szerzett Kaliforniában
Létrás átkelés a 700 méter mély szakadék felett
Magyar virtus: finoman eldobott böltetőpálca
Borissza Johanna immár az országútra koncentrál, s bizakodó a jövőre nézve

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.