A digitális forradalom következménye

Az Egészségügyi Világszervezet hiába szeretné, hogy a gyerekek és a fiatalok legalább egy órát sportoljanak naponta, ha a különböző elektromos eszközök jobban lekötik a figyelmüket.

Napi egy óra mozgás szükséges a gyermekeknek és a fiataloknak– az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. Azt már csak halkan teszi hozzá, hogy az ajánlásnak csak keveseknek sikerül megfelelniük, a WHO felmérése szerint ugyanis világszerte a 11 és 17 év közötti fiatalok egyötöde mozog rendszeresen napi – átlagban – egy órát. A többiek ettől jócskán elmaradnak.

Az osztrák Kleine Zeitung beszámolója szerint – amely a The Lancet elnevezésű brit szaklapban megjelent felmérésből indult ki – Ausztriában a 2016-os naptári esztendőben a fiatal srácok 71.2, míg a kiskorú lányok 84.5 százaléka nem végzett elegendő testmozgást. Ugyanakkor a 2001-es adatokhoz képest a fiúknál javult az arány, a lányoknál viszont romlott. Az okokat nem vizsgálta a kutatás, amely 246 országban mintegy 1.6 millió fiatalt kérdezett meg sportolási szokásairól.

„Az utóbbi időben olyan technikai forradalom ment végbe, amely jelentősen befolyásolta a fiatalok mozgási szokásait – magyarázta Leanne Riley, a tanulmány társszerzője. – Ezek a vívmányok arra ösztönzik gyermekeinket, hogy minél többet üljenek, s minél kevésbé legyenek aktívak, illetve a sétálás helyett inkább más közlekedési formákat válasszanak.”

A WHO – érdekes módon – a közbiztonság romlásával is indokolja a mozgáshiányos életformát.

„Léteznek környékek, ahol egyre veszélyesebb a szabadban tartózkodni. Márpedig a szülők nem engedik gyalog gyermeküket az iskolába, vagy lebeszélik arról, hogy a környéken kerékpározzanak.”

A fiúk és a lányok közötti különbség egyébként globális jelenségű, a nemek mozgáskedve közötti eltérés Írországban (17 százalékpont) és az Egyesült Államokban (16.5) a legnagyobb. Ennek leginkább kulturális okai vannak, sok országban a lányokat kevésbé ösztönzik aktív életmódra. Négy országot leszámítva (Tonga, Szamoa, Afganisztán és Zambia) a leányok csakugyan kevesebbet mozognak.

A WHO elhatározta, hogy 2030-ra jelentősen – 70 százalékra – növeli a rendszeresen sportoló fiatalok arányát. Regina Guthold, a WHO szakértője ugyanakkor a Kleine Zeitungnak úgy nyilatkozott, ha digitális világunk hasonló ütemben változik, nem lehet elérni a célt.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.