A parazita tesz a távolságtartásra

Az enyhe tél és a meleg tavasz kedvezett a kullancsok elszaporodásának, sőt Ausztriában megjelent egy afrikai óriásfaj, amely veszélyesebb az Európában ismert egyedeknél. Fontos a védekezés!

 

Továbbra is a korlátozások lazításának időszakát élik az osztrákok. A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedéseket fokozatosan feloldják, ezért egyre többen igyekeznek kihasználni a kijárási korlátozás eltörlését, valamint a jó időt. Szabadba csábít a kora nyári napsütés, ráadásul túrázás közben, a természetben könnyebben be lehet tartatni a távolságtartási szabályokat. Létezik azonban egy vérszívó parazita, amely semmibe veszi az előírásokat, és szívesen férkőzik a gyanútlan kirándulók közelébe – a kullancs!

Az osztrák orvosi kamara (ÖÄK) évről évre figyelmeztet, hogy a fokozott kullancsveszély valamennyi tartományra érvényes, így mindenkit arra kér, védekezzen a vérszívók ellen, s ha teheti, oltassa be magát! A védőoltás ugyanis sikeresen és tartósan szorítja vissza a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást (FSME).

Szakértők szerint az enyhe tél kedvezett a vérszívóknak, amelyek már nemcsak az osztrák völgyekben, hanem a legelőkön és a hegyekben, 1500 méterrel a tengerszint felett is áldozatukra várnak. Ráadásul üldözik is! Egy új, Ausztriában talált trópusi óriáskullancs ugyanis – illata alapján – métereken keresztül képes követni kiszemeltjét.

Az Afrikából érkező kullancs – Hyalomma Marginatum – egyre gyakrabban bukkant fel Ausztriában. Ezek a paraziták többek között vándormadarakkal kerülnek az országba, és gazdaállatokon – őzeken vagy egereken – élnek.

„Kemény szezon vár a kirándulókra, arra számítunk, hogy sajnos minden negatív rekord megdől – nyilatkozta Georg Duscher parazitológiai kutató a Kronen Zeitungnak. – Erről elsősorban az enyhe tél, valamint a meleg tavasz tehet. Csak a hideg tartja vissza a kullancsokat, igaz, vannak fajok, amelyek már a mínusz Celsius-fokokat is elviselik, így könnyen áttelelnek.”

Korábbi cikkünkben számba vettünk hét, a kullancsokkal kapcsolatos tudnivalót, amely hasznos lehet a túrázóknak.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.