A parazita tesz a távolságtartásra

Az enyhe tél és a meleg tavasz kedvezett a kullancsok elszaporodásának, sőt Ausztriában megjelent egy afrikai óriásfaj, amely veszélyesebb az Európában ismert egyedeknél. Fontos a védekezés!

 

Továbbra is a korlátozások lazításának időszakát élik az osztrákok. A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedéseket fokozatosan feloldják, ezért egyre többen igyekeznek kihasználni a kijárási korlátozás eltörlését, valamint a jó időt. Szabadba csábít a kora nyári napsütés, ráadásul túrázás közben, a természetben könnyebben be lehet tartatni a távolságtartási szabályokat. Létezik azonban egy vérszívó parazita, amely semmibe veszi az előírásokat, és szívesen férkőzik a gyanútlan kirándulók közelébe – a kullancs!

Az osztrák orvosi kamara (ÖÄK) évről évre figyelmeztet, hogy a fokozott kullancsveszély valamennyi tartományra érvényes, így mindenkit arra kér, védekezzen a vérszívók ellen, s ha teheti, oltassa be magát! A védőoltás ugyanis sikeresen és tartósan szorítja vissza a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást (FSME).

Szakértők szerint az enyhe tél kedvezett a vérszívóknak, amelyek már nemcsak az osztrák völgyekben, hanem a legelőkön és a hegyekben, 1500 méterrel a tengerszint felett is áldozatukra várnak. Ráadásul üldözik is! Egy új, Ausztriában talált trópusi óriáskullancs ugyanis – illata alapján – métereken keresztül képes követni kiszemeltjét.

Az Afrikából érkező kullancs – Hyalomma Marginatum – egyre gyakrabban bukkant fel Ausztriában. Ezek a paraziták többek között vándormadarakkal kerülnek az országba, és gazdaállatokon – őzeken vagy egereken – élnek.

„Kemény szezon vár a kirándulókra, arra számítunk, hogy sajnos minden negatív rekord megdől – nyilatkozta Georg Duscher parazitológiai kutató a Kronen Zeitungnak. – Erről elsősorban az enyhe tél, valamint a meleg tavasz tehet. Csak a hideg tartja vissza a kullancsokat, igaz, vannak fajok, amelyek már a mínusz Celsius-fokokat is elviselik, így könnyen áttelelnek.”

Korábbi cikkünkben számba vettünk hét, a kullancsokkal kapcsolatos tudnivalót, amely hasznos lehet a túrázóknak.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Ferenczi István 126 kilométer előtt áll
Túra az élet-halál harcot vívó hárshoz
Fesztivállal indul a tájfutószezon
Elrajtolt a virtuális Tour de France
Frizbimérkőzések játékvezető nélkül

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet
Az úszás más lesz, mint eddig volt

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.