Intelmek az edzőtermek látogatóihoz

Elérkezett a koronavírus-járvány második hulláma, amellyel egy időben az időjárás is kezd hűvösebbre fordulni, így számos sportoló behúzódik a zárt térbe, amely ugyancsak kedvezhet a fertőzésnek.

Hamarosan hűvösebbre fordul az idő, és egyre többen döntenek úgy, zárt térben sportolnak inkább. A sport egészséges, még a koronavírus-járvány idején is, de vannak, akik a zord időjárás elől a négy fal közé menekülnek, és ahogy a tavasszal, a nagy leállás idején tapasztaltuk, nappalijukat átalakítják edzőteremmé.

Aztán persze olyanok is vannak, akik a ködös idő és szitáló eső elől inkább egy konditerembe húzódnak be, sőt azonnal bérletet váltanak, ahogy csípősebbre fordul az időjárás. Márpedig zárt térben közel kerülhetnek egymáshoz a sportszeretők – és ez a koronavírus-járvány második hullámának idején cseppet sem kedvező.

Ráadásul ne feledjük: a kórokozó cseppfertőzéssel, vagyis az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül terjed. Ezért a lihegő, ziháló kondizók fokozott veszélynek vannak kitéve.

Az osztrák Der Standard című lap cikkében Wilhelm Bloch sportorvost, a kölni főiskola munkatársát idézte, aki szemrehányást tett az edzőtermek nyári újranyitása miatt, mondván, túl nagy a kockázat. Hozzátette ugyanakkor, hogy a koronavírus várhatóan még sokáig a mindennapjaink része marad, ezért muszáj alkalmazkodni a kialakult helyzethez.

 

A sportorvos ezeket javasolja az edzőterembe járóknak:

 

  • Az első kérdés belépéskor: „Hogyan működik a szellőzőberendezés?” Kerüljük azokat a zárt tereket, ahol csak keringetik a benti levegőt, mert az segíti a vírus terjedését. Érdemes továbbá rendszeresen szellőztetni, s télen se maradjanak csukva a nyílászárók, akkor se, ha ennek az a hátránya, hogy hűvösebb lesz a teremben.

 

  • A távolságtartásra ugyancsak muszáj figyelni, tájékozódjunk tehát, hogy az adott edzőterem mekkora helyiségekben tartja a csoportos foglalkozásait. Óvakodjunk az olyan helyzetektől, amikor például huszonöt spinningelni vágyó sportkedvelőt igyekeznek 60 négyzetméteres terembe bezsúfolni.

 

  • A szakértő belátja, nem kellemes sportolás közben szájat és orrot eltakaró maszkot viselni, ráadásul az FFP2-es és az FFP3-as maszkok kellemetlenek lehetnek nagyobb terheléskor. Wilhelm Bloch ugyanakkor azt javasolja, hogy két gyakorlat között, a kondigépek váltása közben takarjuk el az arcunkat.

 

  • A szakértő fontosnak tartja, hogy az eszközöket és a gépeket rendszeresen fertőtlenítsék, illetve azt tanácsolja, hogy ne nyúlkáljunk az arcunkhoz. Emellett azt a lehetőséget se zárjuk ki, hogy csak otthon fürdünk le, még ha a hazaút így nem is lesz annyira kellemes. Ha úgy érezzük, hogy túlzsúfolt a terem, inkább válasszunk másik időpontot az edzésre.

 

Végül ne feledjük, ha rendesen felöltözünk, ősszel és télen is nyugodtan sportolhatunk a szabadban. Mert bár kétségkívül hideg van, kisebb az esélye, hogy megfertőződünk a koronavírussal.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Videók

Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között
A kötélen egyensúlyozás csúcsa, amikor csak egy hiba választ el a biztos haláltól

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.