Borúlátó osztrák derűlátók

Grazi kutatók vizsgálták, mennyire elégedettek életükkel Ausztriában az emberek. Az 1200 megkérdezett válaszait a sportolási és táplálkozási szokások is jelentősen befolyásolták.

Hogyan ítélik meg saját és hazájuk helyzetét az osztrákok? – ezt vizsgálták a grazi egyetem kutatói, az eredményről pedig a bécsi székhelyű Der Standard című lap számolt be. Markus Hadler és Christoph Glatz „Sozialer Survey Österreich” címmel készített összegzést, munkájukat amolyan hangulatjelentésnek szánták.

Csakhogy közben ellentmondásokra bukkantak…

Alapvetően az osztrák nők és férfiak jól érzik magukat a bőrükben. A szociológus kutatók tavaly összesen 1200 felnőttet kérdeztek meg, s 90 százalékuk meglehetősen elégedett, a kutatásban résztvevők 91 százaléka emellett még meglehetősen boldognak is jellemezte magát, s 85 százalékuk úgy tartja, jó egészségnek örvend.

Szomszédaink derűlátásában jelentős szerepet játszik, hogy az osztrákok nagy része sportol szabadidejében, igyekszik egészségesen táplálkozni, és erre neveli gyermekeit is, továbbá rendszeresen jár szűrővizsgálatokra.

 

 

A megkérdezettek véleménye ugyanakkor megváltozik, ha a társadalom egészének állapotáról kell nyilatkoznia. Jóllehet a nemzetközi összevetések mást mutatnak, a válaszadók 84 százaléka úgy látja, túlságosan nagyra nyílt az olló az eltérő jövedelmi helyzetben lévő lakosok között. Ezt azok is így látják, akik elismerik, hogy a tehetősebbek közé tartoznak.

Az ellentmondás akkor mutatkozik meg, amikor a megkérdezettek országuk jövőképéről nyilatkoznak. Csak 26 százalékuk bízik az életkörülmények javulásában azok közül, akik amúgy meglehetősen elégedettek, míg 40 százalékuk egyenesen attól tart, hogy rosszabb helyzetbe kerülnek.

Vajon a derűlátók miért olyan borúlátók?

„Az ember könnyebben fogalmaz meg pesszimista jóslatot, ha tisztában van vele, a rossz életkörülmények őt nem érintik vagy nem érinthetik – szolgált némi magyarázattal Markus Hadler. – A másik magyarázat az úgynevezett irreális derűlátás, amikor a kockázatokat – mint például a betegségek vagy balesetek – alábecsüljük. Így saját életünket akkor is jobbnak látjuk, ha a társadalom egésze valójában rosszabbul érzi magát.”

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.