Csak hiszik, hogy az alkohol jó

Adventi időszakban nem árt egy-egy forró puncs vagy forralt bor, de akik a stressz levezetéseként testmozgás helyett rendszeresen a pohár után nyúlnak. hosszabb távon több gondjuk lehet.

A tél nagy átka, hogy roppant rövidek a nappalok. Sokan koromsötétben kelnek, s indulnak útnak iskolába, munkába, aztán mire hazaérnek, megint besötétedett. Ilyen körülmények között nehezen veszi rá az ember magát némi testmozgásra. Pedig egy feszült, stresszel teli nap után érdemes kicsit kiereszteni a gőzt, és erőt gyűjteni a folytatáshoz.

Az osztrák Kronen Zeitung aktuális beszámolójában rámutatott, karácsony közeledtével egyre többen választják a közösségi programokat, eseményeket. Ezeknek azonban nem sok közük van a sporthoz. A lap aláhúzta: ilyenkor a stresszlevezetés népszerű formája az alkoholfogyasztás. A karácsonyi vásárok standjai széles választékkal csábítják a baráti és munkahelyi társaságokat. Sokan a forró puncstól vagy forralt bortól várják a gondok enyhülését.

„Felgyorsult, sikerközpontú világunkban az alkohol a leggyakrabban használt nyugtatószer – nyilatkozta a Kronen Zeitungnak Michael Musalek, a bécsi klinika szakorvosa. – Adventi időszakban különösen a depresszióra hajlamosak nyúlnak italhoz, hogy segítségével elűzzék aggodalmaikat, félelmeiket. A baj csak az, hogy hosszú távon a helyzet rosszabbodik.”

A szakértő szerint akik az alkoholtól várják a megoldást, később éppen az alkohol miatt kerülnek még nagyobb bajba. Ehhez jön még, hogy sokan azért isznak, mert így akarnak egy társaság részévé, tagjává válni.

 

 

„Az alkoholizmus a mindennapok szerves része, ez különösen szembetűnő az ünnepi időszakban. A függőséggel és az azt kiváltó okokkal is foglalkozni kell, mert ha az érintett nem alkoholhoz, akkor gyógyszerekhez, például fájdalomcsillapítóhoz és altatóhoz nyúl.”

Ha minden este szükségünk van egy nyugtató sörre vagy borra, gondolkodjunk el, mit kellene változtatnunk az életmódunkon, a mindennapjainkon. Kezdeti lépésnek megteszi a problémák felismerése és beismerése, a depresszió, a kiégés egyik ellenszere a sportolás lehet. És ez még akkor is igaz, ha a nagy ünnepi felfordulásban úgy érezzük, erre van a legkevesebb energiánk.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.