Előbb tervezz, aztán túrázz!

Egy túra előtt sokan megfeledkeznek a felszerelés és a felkészülés fontosságáról, aztán persze bekövetkezik a baj…

Szabadba csábít Ausztria hegyes-dombos vidéke, ahol nemcsak kikapcsolódhatunk, hanem fel is frissülhetünk. Főleg, amikor a nagyvárosban izzadunk a rekkenő hőségben, a forró flasztertől meg izzik a talpunk. A hegyi túrázás – a veszélyek ellenére – kellemes kikapcsolódással kecsegtet, ráadásul a jó levegő, a ruganyos talaj, a sok-sok mozgás az egészségünkre, valamint a kedélyállapotunkra is kedvező hatással lehet.

A Kronen Zeitung összeállításában arra figyelmeztet, ne induljunk útnak az első szóra – inkább tervezzünk! Mindenekelőtt válasszuk ki a túrázáshoz megfelelő kényelmes cipőt, az időjárás viszontagságainak ellenálló ruházatot, továbbá vigyünk magunkkal gyógyszert, élelmet, valamint innivalót is (például hígított gyümölcslevet, hideg teát).

Az indulás napján reggelire könnyen emészthető, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag falatokat fogyasszunk. Megfelelő választás lehet a müzli, a gyümölcssaláta, a teljes kiőrlésű kenyér vagy a tojás is.

A lényeg, hogy ne olyan ételeket együnk, amelyek inkább pihenésre ösztönöznek, mintsem hosszú sétára.

A lap szakértői, Andrea és Claudia Dungl, a következőket javasolják még:

  • Minden egyes útnak indulás előtt szakítsunk 10 percet arra, hogy bemelegítsünk. Tegyünk néhány karkörzést, fussunk egy kicsit lazán, hogy a keringésünk lendületbe jöjjön, emellett az izmainkat is készítsük fel az előttünk álló feladatokra (nyújtással).
  • Lassan induljunk el, nem kell „rohanni”. Szánjunk elegendő időt arra, hogy az izomzatunk bemelegedjen, szabaduljunk meg a mindennapi stressztől, hagyjuk hátra a problémákat, adjuk át magunkat a mozgás örömének, gyönyörködjünk a tájban, élvezzük a friss levegőt.
  • Mindig iktassunk be szünetet, hogy megpihenhessünk kicsit, és az izmaink, valamint a végtagjaink ellazulhassanak. Próbáljunk ilyenkor kikapcsolódni, mert csak akkor élhetünk testileg és lelkileg is egészséges életet, ha megtanulunk pihenni, lazítani.
  • Ha már fáradtnak és nehéznek érezzük a lábunkat, felfrissülést hozhat, hogyha patakba lépünk hűsölés gyanánt (utána persze száraz lábbal folytassuk az utunkat). Segíthet a masszázs is, vagy az, ha valamelyik pihenőnél jégkockát kérünk, s azzal borogatjuk megfáradt végtagunkat.
  • Végül, de nem utolsósorban egy jó szaunázás segíthet a regenerálódásban. A hőmérséklet azonban ne legyen túlságosan magas, ha a következő napon is hosszú út megtételére vállalkozunk.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.