Gombaszedők inváziója

A mohó természetjárók még a csecsemőjüket is magukkal viszik, csak hogy több kosarat pakolhassanak tele. Jó a gombászás, de óvatosan a szedésükkel, nem szabad túlzásba esni!

Nyirkos, esős időszak köszöntött ránk. Ne hagyjuk azonban, hogy az ősz csúnyább arca elvegye a kedvünket a természetjárástól. A jelentős csapadék kedvez a gombáknak, így a rendkívül lelkes gombavadászok – ahogyan a tavasszal is – felkerekednek, hogy teleszedjék a zsákjaikat.

Az osztrák Kronen Zeitung ugyanakkor cikkében rámutatott, hogy ebből nagy bajok lehetnek. A beszámoló szerint ugyanis a gombaszedők hajlamosak túlzásokba esni.

Minden egyes gombát felszednek, amit csak találnak. A népszerű régiók közösen figyelmeztettek, mondván: a tömeges szedés árthat a természet amúgy is ingatag egyensúlyának.

A tiroli hegyimentők külön egységet hoztak létre, amely az erdők és a mezők rendjét vigyázzák – különös tekintettel a gombákra. Szilárd elhatározásukat erősíti, hogy a gombaszedő természetjárók szemében valóságos aranybányának számító Wipptalban tavaly négy olasz „turistát” fogtak el, akik összesen 64 kilogramm gombával a csomagtartójukban igyekeztek kereket oldani.

Talán írnunk sem kell, hogy a tiroli gombavédők szabályai szerint ennyit tilos szedni. Gottlieb Schwaiger, a tartomány hegyi rendészetének szóvivője szerint a gombakedvelő hozzáállása sokat javult az utóbbi időben – ezt az immár huszonnyolc esztendős tapasztalat mondatta vele.

„Igyekszünk kellő tájékoztatást nyújtani a természetjáróknak, és felhívni a figyelmüket arra, hogy az erdő nem kiapadhatatlan kincsestár” – magyarázta.

Mivel Dél-Tirolban meglehetősen szigorú a szabályozás és az ellenőrzés, nem elsősorban a helyiek inváziójától kell tartani. Inkább délről az olaszok „surrannak” át a határon, majd térnek haza kiadós zsákmánnyal.

„A tapasztalat azt mutatja, hogy rengeteg olasz büszkélkedhet remek gombaismerettel – árulta el Gottlieb Schwaiger, s igyekezett elkerülni, hogy mohónak bélyegezze meg őket. – Többnyire mértékkel szednek gombát, nagyrészt tartják magukat a mennyiségi korlátozáshoz.”

Most jön a de…

A nagyra-, illetve többre vágyók ma már családostul, már-már konvojban érkeznek. Sokan még a kisbabájukat is magukkal hozzák, amiért fejenként két kiló szedhető. Ezért nem zárható ki, hogy a vezetők finomítanak a szabályozáson, s például korlátozzák a létszámot vagy korhatárt adnak meg.

Fotók: Shutterstock

A gombaszedők rohamának egyéb káros következményei is vannak. Az embertömeg nagy halom szemetet hagy maga után, tönkreteszi a növényzetet, zavarja az állatvilágot.

A legnagyobb baj, hogy az emberek sokszor nincsenek tekintettel a környezetükre. Holott sokat tehetnének a védelme érdekében, ha nem szednék fel a gombákat, amelyekre valójában nincs szükségük.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.