Gombaszedők inváziója

A mohó természetjárók még a csecsemőjüket is magukkal viszik, csak hogy több kosarat pakolhassanak tele. Jó a gombászás, de óvatosan a szedésükkel, nem szabad túlzásba esni!

Nyirkos, esős időszak köszöntött ránk. Ne hagyjuk azonban, hogy az ősz csúnyább arca elvegye a kedvünket a természetjárástól. A jelentős csapadék kedvez a gombáknak, így a rendkívül lelkes gombavadászok – ahogyan a tavasszal is – felkerekednek, hogy teleszedjék a zsákjaikat.

Az osztrák Kronen Zeitung ugyanakkor cikkében rámutatott, hogy ebből nagy bajok lehetnek. A beszámoló szerint ugyanis a gombaszedők hajlamosak túlzásokba esni.

Minden egyes gombát felszednek, amit csak találnak. A népszerű régiók közösen figyelmeztettek, mondván: a tömeges szedés árthat a természet amúgy is ingatag egyensúlyának.

A tiroli hegyimentők külön egységet hoztak létre, amely az erdők és a mezők rendjét vigyázzák – különös tekintettel a gombákra. Szilárd elhatározásukat erősíti, hogy a gombaszedő természetjárók szemében valóságos aranybányának számító Wipptalban tavaly négy olasz „turistát” fogtak el, akik összesen 64 kilogramm gombával a csomagtartójukban igyekeztek kereket oldani.

Talán írnunk sem kell, hogy a tiroli gombavédők szabályai szerint ennyit tilos szedni. Gottlieb Schwaiger, a tartomány hegyi rendészetének szóvivője szerint a gombakedvelő hozzáállása sokat javult az utóbbi időben – ezt az immár huszonnyolc esztendős tapasztalat mondatta vele.

„Igyekszünk kellő tájékoztatást nyújtani a természetjáróknak, és felhívni a figyelmüket arra, hogy az erdő nem kiapadhatatlan kincsestár” – magyarázta.

Mivel Dél-Tirolban meglehetősen szigorú a szabályozás és az ellenőrzés, nem elsősorban a helyiek inváziójától kell tartani. Inkább délről az olaszok „surrannak” át a határon, majd térnek haza kiadós zsákmánnyal.

„A tapasztalat azt mutatja, hogy rengeteg olasz büszkélkedhet remek gombaismerettel – árulta el Gottlieb Schwaiger, s igyekezett elkerülni, hogy mohónak bélyegezze meg őket. – Többnyire mértékkel szednek gombát, nagyrészt tartják magukat a mennyiségi korlátozáshoz.”

Most jön a de…

A nagyra-, illetve többre vágyók ma már családostul, már-már konvojban érkeznek. Sokan még a kisbabájukat is magukkal hozzák, amiért fejenként két kiló szedhető. Ezért nem zárható ki, hogy a vezetők finomítanak a szabályozáson, s például korlátozzák a létszámot vagy korhatárt adnak meg.

Fotók: Shutterstock

A gombaszedők rohamának egyéb káros következményei is vannak. Az embertömeg nagy halom szemetet hagy maga után, tönkreteszi a növényzetet, zavarja az állatvilágot.

A legnagyobb baj, hogy az emberek sokszor nincsenek tekintettel a környezetükre. Holott sokat tehetnének a védelme érdekében, ha nem szednék fel a gombákat, amelyekre valójában nincs szükségük.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Jöhetnek az igazi futóversenyek!
Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Amikor a futóknak alaposan befűtenek
Ferenczi István 126 kilométer előtt áll
Túra az élet-halál harcot vívó hárshoz

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet
Az úszás más lesz, mint eddig volt

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.