Hegyvidéki túrák kezdőknek

Kalandra csábítanak Ausztria magaslatai, indulás előtt azonban nem árt felmérni, mekkora rutinnal rendelkezünk az adott terepen – Saalbach-Hinterglemm alkalmas a rutintalanoknak is.

Irány a természet, fel a hegyre! Kalandra csábítanak a szomszédos Ausztria hegyvidékei, és mert a koronavírus-járvány miatt az ember nem szívesen merészkedik zsúfolt, zárt térbe, tovább erősödhet a hegyi túrázás népszerűsége. Mit tegyünk azonban, ha még kezdők vagyunk e téren? Hogyan találjuk meg a hozzánk illő túraútvonalat, ki mondja meg, mit vigyünk magunkkal, és miként osszuk be megfelelően a kirándulásra szánt időnket?

Az oe24.at oldal Salzburg tartományba, Saalbach-Hinterglemm településre csábítja a hegyi túra iránt érdeklődőket, mert ott a kezdők is felejthetetlen élményekkel gazdagodnak – izzadságszagú túrák helyett változatos programok csábítják a vendégeket.

Indulás előtt azonban érdemes tisztázni:

 

  1. Milyen fajta túrázó vagy?

Saalbach-Hinterglemm vonzáskörzetében csaknem 400 kilométernyi a túraútvonal. Ez szép és jó, gondolja a kiránduló, na de melyiket válassza? Érdemes először őszintén megbecsülnie (felmérnie), hogy milyen az erőnléti állapota, s hogyan bírja a nagy megméretéseket. Sok kezdő beleesik abba a hibába, hogy túlbecsüli a képességeit, így egy keményebb túra máris visszaveti a lelkesedését. Kezdésként érdemesebb kevesebb kilométert bevállalni, a hegyről lefelé pedig inkább a hat, nyáron is üzemelő hegyi felvonó egyikét választani.

 

  1. Hogyan osztod be az idődet?

Gyorsan fel a hegyre – aztán sebesen le is onnan? Nem éppen a legjobb ötlet! Érdemes legalább három éjszakával számolni, hogy valóban kellemes legyen a kirándulás. Az első nap az utazással, a második az akklimatizálódással és a környezet feltérképezésével telik, majd következhet a várva várt túra! A legjobb, ha frissen és üdén indulunk útnak, s hagyunk magunknak elegendő időt a testmozgás fáradalmainak kipihenésére. Mivel az időjárás kiszámíthatatlan, akkor megyünk biztosra, ha hosszabb távra tervezünk.

 

  1. Mit vigyél magaddal a hegyre?

Kell egy jó túracipő. Ez eddig rendben. Mégis sokan téblábolnak az Alpokban utcai sportcipőben és szandálban. Pedig a felszerelésnek, valamint az öltözködésnek jelentős szerepe van a túrázás alatt. A rosszul megválasztott cipő veszélyes, ráadásul borzasztó kényelmetlen is a nehéz terepen. Ugyanilyen kellemetlen, ha órákig egy rossz, kényelmetlen hátitáska húzza a vállunkat. Emellett ne feledjük, mindig legyen nálunk elegendő folyadék, védjük magunkat a napsütéstől és készüljünk fel a hidegre is.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.