Hótalpas túra – kockázatokkal

Szakítsunk időt arra, hogy a négy fal közül kiszabadulva mozogjunk a friss levegőn is, de ne hűbelebalázs módjára vágjunk bele a téli túrának, különben bajunk eshet.

Az osztrák Kronen Zeitung összeállításában arra figyelmeztet, ne becsüljük alá a túlságosan megerőltető testedzés szív- és érrendszerre gyakorolt hatását.

Mielőtt még szemrehányás érné a bécsi székhelyű lapot, mondván, túlzásokba esik, vegyük figyelembe, hogy a hótalpas túrázás kapcsán fejezte ki aggályait. Az egyenletes tempó miatt ez a fajta testmozgás megfelelő erőnléti edzésnek számít, emellett a kellemes téli környezetben magunk mögött hagyhatjuk a mindennapok stresszét. Vagyis testileg és lelkileg is feltöltődhetünk.

Már aki… Azok ugyanis, akik szív- és érrendszeri problémákkal küszködnek, ne hűbelebalázs módjára vágjanak neki egy ilyen túrának, mert kitehetik magukat a hirtelen szívmegállás kockázatának (is)! Különösen a harmincöt év feletti férfiak lehetnek veszélyben.

„Aki magas vérnyomással küszködik, és nem kezelik, vagy már túlesett egy szívinfarktuson, ugyanúgy kockáztat, mint aki cukorbetegségben szenved, magas a koleszterinszintje, esetleg heveny megfázással küszködik” – mondta dr. Werner Brunhuber, a stájer klinika szakorvosa.

A túl gyors tempó, a hegymenet vagy a hirtelen rosszra forduló időjárás mind-mind jelentős megerőltetést jelenthet a szervezetnek hótalpas túrázás közben. Ebből fakadhat keringési zavar, fáradtság, kimerültség. Ne induljon útnak, aki nem örvend kifogástalan egészségi állapotnak.

„A hótalpas túrázás alapvetően egy egészséges és élményekkel teli testmozgás – nyilatkozta Werner Brunhuber. – Senkit sem szeretnék lebeszélni arról, hogy kipróbálja. Aki azonban nem sportol rendszeresen heti két-három órát, ne higgye, hogy a lemaradását a hegyen ellensúlyozni tudja. Az egészségi kockázatokat rendszeres mozgással és az állóképességünk helyénvaló megítélésével minimálisra csökkenthetjük.”

Fotók: Shutterstock

A felkészülést érdemes sík terepen kezdeni, és ha javul az erőnlétünk, meg lehet próbálni a hótalpas túrázást. Fontos ugyanakkor, hogy rendesen felkészüljünk a megméretésre, vigyünk magunkkal elegendő folyadékot és élelmet is.

A felszerelésnek ugyancsak stimmelnie kell. Válasszunk kényelmes, méretében megfelelő lábbelit és teleszkópos botot, továbbá olyan ruházatot, amely elvezeti az izzadságot, és így megakadályozza, hogy kihűljön a testünk.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.