Jaj, úgy élvezem én…!

Kiemelkedően magas Európa fürdőzésre alkalmas vizeinek minősége egy új tanulmány szerint. Ausztriában a vizsgált fürdővizek legalább 95 százaléka kiváló minősítést kapott.

A vizsgálat lefedte az Európai Uniót, az Egyesült Királyságot, Albániát és Svájcot. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) bejelentése alapján a 22 295 vizsgált helyszín 84.6 százalékánál kiváló a vízminőség.

A tudósok szennyvíz vagy mezőgazdasági területekről származó vízlefolyások okozta szennyezésre utaló baktériumok után kutattak.

Minőségük alapján a fürdőzésre alkalmas vizeket a kiváló, jó, megfelelő vagy gyenge kategóriába sorolták. Öt országban – Cipruson, Ausztriában, Máltán, Görögországban és Horvátországban – a vizsgált vizek legalább 95 százaléka kiváló minősítést kapott.

Ausztria egy helyet javított tavalyi harmadik helyezésén, így Ciprus mögött a képzeletbeli dobogó középső fokára állhatott fel. Ciprus strandjainak 99.1 százaléka kiváló minőségű.

„Ha csak a belvizek eredményeit vesszük, akkor viszont az élen állunk” – büszkélkedett Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter. Az osztrákoknál 2019-ben 261 fürdőhelyet vizsgáltak, ezek közül 99.6 százalék (260 hely) kiváló vagy jó besorolást kapott. A Wolfgangsee vizéből csak 2017 óta vesznek mintát, és nem kaphatott besorolást, mivel ahhoz négy strandszezon adatainak kell rendelkezésre állniuk.

„A koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedéseket lassan feloldják, ez és a kapott eredmények további okot adnak arra, hogy az idénre tervezett üdülést minél többen Ausztriában töltsék el” – nyilatkozta a Der Standard című lapnak Rudolf Anschober egészségügyi miniszter. Aláhúzta még, hogy az osztrákok nagyra tartják vizeik kiváló minőségét, ezért inkább azokat választják.

„A tiszta fürdővizet általában ajándéknak véljük, pedig ez valójában az európai kollektíva közös erőfeszítésének eredménye” – mondta Virginijus Sinkevicius, az EU környezetvédelmi biztosa.

Az összes vizsgált ország közül Lengyelország az egyetlen, ahol a fürdővizek kevesebb mint 50 százaléka kapott kiváló minősítést. Hat európai országban – Magyarország mellett Albániában, Észtországban, Írországban, Hollandiában, valamint Szlovákiában – a fürdővizek mintegy 3 százaléka volt gyenge minőségű.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.