Kézenfekvő gondok bringázás közben

Gyakori jelenség kerékpározás közben a kéz zsibbadása, de ne gondoljunk máris a legrosszabbra; a bécsi egyetem sportorvosa szerint is fontos megvizsgálni, helyesen ülünk-e a nyeregben.

A hűvös, csapadékos időjárás ellenére is meg lehet találni a szépet az őszben, nem csoda, hogy sokan ugyanúgy kerékpárra ülnek, mintha késő tavaszi szél lengedezne. A bringázás jót tesz az erőnlétnek és a kedélyállapotnak is – feltéve, hogy nem jön közbe semmi. Az osztrák Der Standard című lap ugyanakkor arra figyelmeztet, bármi közbejöhet…

A cikk felméréséből kiderül, sokaknak csaknem fél óra bringázás után elmegy a kedvük az egésztől. Ennek egyik oka, hogy tekerés közben elzsibbad a kezük, majd mintha apró tűkkel szurkálnák az ujjaikat. Ez különösen terepen okoz problémát, amikor biztos kézre lenne szükség, hogy egyenesben tartsuk kerékpárunkat.

„Akkor lehet baj, ha nem ülünk megfelelően a kerékpáron, és túlságosan nagy testsúly nehezedik a tenyérre, valamint a kéztőcsontra – nyilatkozta Jürgen Scharhag, a bécsi egyetem sportorvosa. – Az alkarban lévő ideg, a nervus ulnaris nyomás alá kerül, így az érintett végtagon zsibbadást vagy akár kellemetlen fájdalmat is érezhetünk.”

Tetézheti a problémát, ha rosszul tartjuk a kezünket, és tartósan túlnyújtjuk vagy megerőltetjük a végtagunkban lévő izmokat. Mindez tartós zsibbadást is okozhat, amely jó esetben néhány óra múlva elmúlik, túlságosan hosszú kerékpártúra esetén viszont – Jürgen Scharhag szerint – hetekig is kitarthat a különös, furcsa érzés.

 

 

A megelőzés első és legfontosabb lépése: úgy állítsuk be a kormány és a nyereg magasságát, hogy kevesebb nyomás nehezedjen a kéztőcsontra. Szakértők szerint ne egyenes, hanem hajlított kormányrudat válasszunk. A markolat formája is fontos, ne legyen túlságosan lapos és kemény. Cél, hogy testsúlyunk ne a kéz egyetlen pontján összpontosuljon. Az orvos azt javasolja, szereljünk a kormányra kormányszarvat, így út közben olykor változtathatjuk a fogást.

„Ugyanolyan rossz, ha szálegyenesen ülünk, mint ha túlságosan, mondjuk úgy, sportosan ráfekszünk a kormányra.”

Ha a kormányt kissé magasabbra, a nyerget pedig mélyebbre állítjuk, a bringás egyenes, de nem természetellenes testhelyzetbe kerül, így kevesebb teher nehezedik a kézre, s elenyésző az esélye, hogy a kormány ideget nyom.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.