Kézenfekvő gondok bringázás közben

Gyakori jelenség kerékpározás közben a kéz zsibbadása, de ne gondoljunk máris a legrosszabbra; a bécsi egyetem sportorvosa szerint is fontos megvizsgálni, helyesen ülünk-e a nyeregben.

A hűvös, csapadékos időjárás ellenére is meg lehet találni a szépet az őszben, nem csoda, hogy sokan ugyanúgy kerékpárra ülnek, mintha késő tavaszi szél lengedezne. A bringázás jót tesz az erőnlétnek és a kedélyállapotnak is – feltéve, hogy nem jön közbe semmi. Az osztrák Der Standard című lap ugyanakkor arra figyelmeztet, bármi közbejöhet…

A cikk felméréséből kiderül, sokaknak csaknem fél óra bringázás után elmegy a kedvük az egésztől. Ennek egyik oka, hogy tekerés közben elzsibbad a kezük, majd mintha apró tűkkel szurkálnák az ujjaikat. Ez különösen terepen okoz problémát, amikor biztos kézre lenne szükség, hogy egyenesben tartsuk kerékpárunkat.

„Akkor lehet baj, ha nem ülünk megfelelően a kerékpáron, és túlságosan nagy testsúly nehezedik a tenyérre, valamint a kéztőcsontra – nyilatkozta Jürgen Scharhag, a bécsi egyetem sportorvosa. – Az alkarban lévő ideg, a nervus ulnaris nyomás alá kerül, így az érintett végtagon zsibbadást vagy akár kellemetlen fájdalmat is érezhetünk.”

Tetézheti a problémát, ha rosszul tartjuk a kezünket, és tartósan túlnyújtjuk vagy megerőltetjük a végtagunkban lévő izmokat. Mindez tartós zsibbadást is okozhat, amely jó esetben néhány óra múlva elmúlik, túlságosan hosszú kerékpártúra esetén viszont – Jürgen Scharhag szerint – hetekig is kitarthat a különös, furcsa érzés.

 

 

A megelőzés első és legfontosabb lépése: úgy állítsuk be a kormány és a nyereg magasságát, hogy kevesebb nyomás nehezedjen a kéztőcsontra. Szakértők szerint ne egyenes, hanem hajlított kormányrudat válasszunk. A markolat formája is fontos, ne legyen túlságosan lapos és kemény. Cél, hogy testsúlyunk ne a kéz egyetlen pontján összpontosuljon. Az orvos azt javasolja, szereljünk a kormányra kormányszarvat, így út közben olykor változtathatjuk a fogást.

„Ugyanolyan rossz, ha szálegyenesen ülünk, mint ha túlságosan, mondjuk úgy, sportosan ráfekszünk a kormányra.”

Ha a kormányt kissé magasabbra, a nyerget pedig mélyebbre állítjuk, a bringás egyenes, de nem természetellenes testhelyzetbe kerül, így kevesebb teher nehezedik a kézre, s elenyésző az esélye, hogy a kormány ideget nyom.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tour de Hongrie: bizakodás és elégedettség
Heti aktuális: éjszakai kerékpártúra
Végre bringára pattanhattak
Futballsztárok a padel bűvöletében
Dekázás szélben, viharban a Szaharán át

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.