Könyv a legális drogokról

Felettébb megosztó az osztrák Harald Sükar, Gyorskajacsapda címet viselő szerzeménye, amelyet furcsa módon leginkább az egészséges módon élők és táplálkozók kritizálnak leghevesebben.

Mindig ugyanúgy néz ki, mindig ugyanolyan az illata és az íze. Mindegy, merre jár az ember a világban, biztosra veheti, hogy a hamburger mindig hamburger lesz. Ezzel az „állandósággal” – amely bizalmi kérdés is – igyekeznek a nagy gyorsétteremláncok magukhoz kötni a vendégeket.

Harald Sükar, az egyik ilyen vállalat egykori menedzsere azonban rámutat: az óriáscégek főként nagy mennyiségű cukorral, sóval és zsírral próbálnak függővé tenni.

Erről a nemrég megjelent német nyelvű könyvében írt részletesen. A Die Fast-Food Falle magyarul annyit jelent, gyorskajacsapda. Elhatározta, felnyitja az emberek szemét, és bemutatja, hogyan igyekeznek a konszernek célzottan befolyásolni fogyasztóikat. A szerző arra a következtetésre jut, hogy a gyorséttermekben kapható ételek valójában drogok, s fogyasztásukat kerülni kellene, különösen a gyermekeknek.

Azon túl, hogy mindig is tudtuk, a sok-sok hamburger, valamint sült krumpli elhízáshoz vezethet, Harald Sükar az egyéb egészségkárosító hatásokra is felhívta a figyelmet, mint magas vérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség és a többi. Ezek nagy része egymásból következik.

Noha a könyvben gyakran hatásvadász módon megfogalmazott tartalom helyénvalóságát kevesen vitatják, az összeállítás heves hullámokat kavart az olvasók és a világhálón megnyilvánulók között. Az egyik internetes áruház értékelői ugyanúgy osztályozták öt csillaggal a könyvet, mint eggyel vagy kettővel. Utóbbiakat főleg a sportot kedvelő, aktív életmódot folytató olvasók adták.

 

A könyv a gyorséttermekben kapható ételek káros hatásaira fókuszál. Fotók: shutterstock

 

Egyikük nehezményezte, hogy a 177 centiméteresen 111 kilogrammot nyomó szerző éveken át helytelenül táplálkozott és alig mozgott, így elsősorban saját szemszögéből közelített a témához. Megfeledkezett azokról, akik egyébként rendszeresen sportolnak és megfelelően táplálkoznak. A hozzászólás szerint ez esetben nem ördögtől való olykor elcsábulni, s megenni egy hamburgert.

A sok cukor persze árt az egészségnek – írja az összegzés –, ahogy a túlságosan sok munka, a túlzásba vitt sport, valamint a mértéktelen folyadékbevitel is.

 

Grazi nadrágszíj-hadművelet

Harald Sükar 2005-ben a grazi futballcsapat elnöke lett, és megszorításokat vezetett be a bajnoki címvédőnél, mondván: sztárok helyett inkább fiatal tehetségeket foglalkoztassanak. Ezért aztán az alapembernek számított Mario Tokic, René Aufhauser és Mario Bazina is távozott a klubtól. A fokozódó ellentétek miatt 2006-ban leváltotta a sikeredzőt, Walter Schachnert, majd a nyári taggyűlésen személyes okokra hivatkozva visszalépett tisztségétől.

Az eredeti cikk linkje:

https://www.derstandard.at/story/2000106293121/ein-mcdonalds-spitzenmanager-packt-aus

A könyv linkje:

https://www.amazon.de/Die-Fast-Food-Falle-Gesundheit-Milliarden/dp/3990013432

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.