Koronavírus elleni akcióterv a síszezonra

Az osztrák síiskolák elkötelezettek amellett, hogy a koronavírus-járvány ellenére is biztonságban oktathassák vendégeiket. A látogatók mellett várhatóan a síoktatóknak is szigorú előírásokat kell betartaniuk.

Beköszöntött az ősz, az osztrák síparadicsomok ugyanakkor már a téli szezonra készülnek. Munkájukat nehezíti, hogy a fel-felerősödő koronavírus-járvány miatt sok a bizonytalanság, és érthető okokból mindent az egészségmegőrzésnek kell alárendelniük. Nemcsak a pályák és felvonók, illetve a szállodák üzemeltetői, hanem a síiskolák is nehéz helyzetben vannak. Arra keresik a választ, hogyan üzemelhetnek a télen zavartalanul. Az Osztrák Síiskolák Szövetsége (ÖSSV) ezért az innsbrucki egyetem higiéniával, valamint mikrobiológiával foglalkozó vezetőjét, Cornelia Lass-Flörlt kérte fel, hogy közösen készítsenek mindenre kiterjedő akciótervet.

A részletekbe a krone.at portál avatta be az érdeklődőket, s mivel honfitársaink között is igen népszerűek az osztrák síterepek, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, mi várhat ránk ott.

Az előírásoknak megfelelően a síiskolák a helyiségeket, valamint az eszközöket rendszeresen fertőtlenítik, emellett valamennyi külföldről érkező síoktatónak koronavírustesztnek kell magát alávetnie.

Ami a tanítványokat illeti: az összes beiratkozót regisztrálni kell az adatvédelmi szabályok szigorú betartása mellett, ez elősegíti a kontaktuskutatást. Ha bárki rosszul érzi magát vagy tüneteket mutat, el kell különíteni a többiektől. Ha oktatás közben nem lehetséges a távolságtartás, szájat és orrot eltakaró maszkot kell viselni. A szakértő azt javasolja, egy csoport létszáma ne legyen nagyobb az oktatóval együtt tíz főnél.

„Több mint 18 ezer síiktatónak és 679 síiskolának azonos a szándéka – nyilatkozta Richard Walter, az ÖSSV elnöke. – A cél az, hogy mindenki a lehető legnagyobb biztonságban legyen a télen.”

Az akciótervet nagy lelkesedéssel fogadta az osztrák egészségügyi minisztérium, hozzátette ugyanakkor, hogy a koronavírus-járvány alakulásának függvényében még finomítani kell rajta.

„Amolyan fogódzónak tökéletes ez az akcióterv, hiszen minden eleme a megelőzést szolgálja, és nemcsak az üzemeltetők, hanem a vendégek is tudják, milyen előírásoknak kell megfelelniük a síszezonban” – mondta bizakodóan Cornelia Lass-Flörl.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.