Levegőt a tavaknak!

Hiába vágyunk a hőségben felfrissülést jelentő hűs vízre, ha a klímaváltozás miatt az állóvizek felmelegednek. Megoldásként Stájerországban levegőpumpákkal juttatnak oxigént a vízbe.

A meleg, már-már elviselhetetlenül forró nyári napokon felfrissülést jelenthet, ha megmártózunk egy medence vagy egy tó hűs vizében. A stájerországi Stubenbergsee amennyire eldugott, annyira kedvelt úti cél (nem csupán nyáron, hanem télen is), ráadásul a magyar határtól nem egészen egyórás autózással elérhető.

Adva van azonban a kérdés, meddig adhat felfrissülést a Stubenbergsee. Mint kiderült, a tó vize az utóbbi időben annyira felmelegedett, hogy Stubenberg község vezetőségének azonnal cselekednie kellett. Sokat nem tétovázhatott, végtére is a tó vize egyúttal népszerű turistacélpont is, s a régiónak jól jövedelmező strandterület került veszélybe.

Fontos megjegyezni, a tó ökorendszere jelenleg kiváló egészségnek örvend, továbbá a víz minősége is remek. Jelentős küzdelmet folytat azonban nagy ellenségével – a klímaváltozással.

„Évek óta figyeljük, hogy a Stubenbergsee felmelegszik – nyilatkozta Alexander Allmer, a stájerországi község, Stubenberg polgármestere a Kronen Zeitungnak. – Az adatok teljesen egyértelműen mutatják a változást.”

Mivel a régió elsősorban turizmusból és vendéglátásból él, a döntéshozóknak azonnali megoldást kellett találniuk. A halogatás csak fokozta volna a bajt.

„Hosszas tájékozódás után úgy döntöttünk, levegőztető pumpát alkalmazunk, amely gondoskodik a levegőbevitelről, illetve az oxigénellátásról már a tó mélyén is.”

A jelenlegi strandszezon azt mutatja, megérte a hatszámjegyű befektetés, a vízminőség ugyanis még jobb, jelenleg csaknem két és fél méterig le lehet látni a tóban.

Egyesek menthetetlenek…

Lám, a klímaváltozással olyan új iparágak virágozhatnak fel, mint a tólevegőztető pumpáké – írja cikkében a Kronen Zeitung. Majd megszólaltatja Karl Donabaumot, egy bécsi székhelyű forgalmazócég ügyvezetőjét.

„Elsősorban állóvizekre, valamint azok állapotjavítására szakosodtunk, de minden egyes tó egyedi megoldást igényel. A probléma ugyanakkor közös, a hőmérséklet emelkedése egyre több bosszantó következménnyel jár, mint például az algásodással.”

Stubenberg község nem az utolsó ügyfél volt, ez minden biológus előtt nyilvánvaló.

„A klímaváltozást jelenleg nem lehet visszafordítani, és az első áldozatok az alacsony szintű állóvizek lesznek. Néhányukat sajnos nem lehet majd megmenteni.”

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Csécsei a címvédés miatt nevezett az UTT-re
E-bringák munkába ingázóknak
Rekordlétszámot várnak a Kékszalagra
Öt érdekesség az Ultra Tisza-tóról
Jöhetnek az igazi futóversenyek!

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.